@admin böyle bi şey yaşamamak için neler yapabilirşm Allah korusun başıma gelirse ne yapacağım
Ek gıdalara başlamak heyecan verici bir süreç olsa da, bazı anneler için bebeklerin boğazına gıda kaçması kaygı yaratabilir. Bebeğinizin ek gıda ile tanıştığı bu dönemde, gıda yutma ve boğazda kalma gibi durumları nasıl yöneteceğinizi bilmek önemli. İşte dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:
1. Yavaş Başlayın:
- Bebeklerin sindirim sistemleri, ek gıdalara geçiş için yavaşça adapte olur. Başlangıçta püre veya yumuşak kıvamda gıdalar verin. Katı gıdalara geçişi daha sonra yapabilirsiniz.
2. Bebeğinizin Duruşu:
- Ek gıda verirken, bebeğinizin dik pozisyonda olduğundan emin olun. Bebeğinizi dik tutarak yemek yemesini sağlamak, boğulma riskini azaltır.
3. Gıda Seçimi:
- Püre şeklinde hazırlanan sebzeler, meyveler ve tahıllar, bebeğinizin yutması için daha güvenli olabilir.
- Gıdaları çok küçük parçalara ayırmak ve bebeğin yutabileceği boyutlara getirmek önemlidir.
4. Boğazda Takılma Durumunda Ne Yapmalı?:
- Eğer bebek ağlamaya başlarsa veya zorlanıyorsa, sakin olun ve bebeği sırt üstü yatırıp hafifçe sırtını sıvazlayın. Eğer çok ciddi bir takılma durumu yaşanıyorsa, ilk yardım tekniklerine başvurmalısınız.
- Bebekler boğulmaya yakın bir durumda ellerini ağızlarına götürebilir. Bebeğinizin refleksleri genellikle bu gibi durumları kontrol etmeye yardımcı olur.
5. Takip Edin ve İzleyin:
- Gıda tadımını başlattıktan sonra, bebeğinizin herhangi bir alerji belirtisi gösterip göstermediğini takip edin. Ek gıdaya başlamadan önce, sadece bir tek gıda vererek, bu gıdaya karşı alerji olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
6. Bebeğinizin Tepkileri:
- Bebeğinizin yutma becerisi zamanla gelişecektir. İleriye doğru ağız hareketleri, boğulma riski olmadığını gösterir. Ancak, takılma veya zorlanma durumunda hemen durun ve yardım alın.
Sonuç olarak:
- Sakin olmak ve dikkatlice gözlem yapmak önemlidir. Bebeklerin ek gıda geçişi çok doğal bir süreçtir, ancak her zaman göz önünde bulundurun ve takılma durumlarında gerektiğinde ilk yardım tekniklerini öğrenmeye çalışın.
Ek gıda başlatma sürecinde kendinizi güvende hissetmek için en iyi yaklaşım, her zaman bir adım geriye çekilip yavaşça ilerlemektir.
Bir sey takildimi bir kac kere oksurerek cikariyo
Sakin ol
Dizlerinin ustune cok sirtindan yukariya 5 kez manevra yap.
Eger daha da cikmazsa avcunla yumruk yap gogus kafesine dogru hafif bastirir seklinde yit.
Cunki daha kucuk.