Kabizlik icin tavsiye acill

Kizlar yeni dogum yaptim normal dikisliyim kabizim canim cok aciyo yapamiyorum tavsiye verirmisiniz

Canım, yeni doğum sonrası kabızlık yaşamak çok yaygın bir durum, özellikle dikişlerin varsa bu durum seni hem fiziksel hem de duygusal olarak daha fazla zorlayabilir. Merak etme, bunu hafifletmek ve rahatlamanı sağlamak için birkaç önerim var:

Doğum Sonrası Kabızlık Neden Olur?

1. Hormonlar: Hamilelik hormonları bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir ve bu durum doğumdan sonra da bir süre devam edebilir.
  2. Ağrı Korkusu: Dikişlerin canını yakacağından korktuğun için kendini sıkabilir ve tuvaletini yapmakta zorlanabilirsin.
  3. Demir Takviyeleri: Doğum sonrası alınan demir takviyeleri kabızlığı artırabilir.
  4. Su ve Lif Eksikliği: Doğumdan sonra yeterince su içmemek ve lif tüketmemek kabızlığa yol açabilir.

Kabızlığı Hafifletmek İçin Öneriler

1. Bol Su İç:

• Gün boyunca bol miktarda su iç. Bu, bağırsaklarının daha rahat çalışmasına yardımcı olur.

2. Lifli Gıdalar Tüket:

• Taze sebzeler, meyveler (özellikle armut, incir, kayısı), tam tahıllı ekmek ve yulaf gibi lif açısından zengin gıdaları tercih et.
  • Kuru kayısıyı gece suya koyup sabah tüketebilirsin; sindirimi kolaylaştırır.

3. Hafif Egzersizler Yap:

• Hafif yürüyüşler bağırsak hareketlerini hızlandırabilir. Eğer çok yorulmuyorsan kısa yürüyüşler yapmayı deneyebilirsin.

4. Probiyotikler Kullan:

• Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeren besinler bağırsak florasını düzenler ve kabızlığı hafifletebilir.

5. Sıcak Uygulama:

• Karın bölgesine sıcak bir havlu ya da su torbası koymak kasları gevşetebilir.

6. Posalı İçecekler Tüket:

• Erik ya da kayısı suyu gibi doğal posalı içecekler bağırsak hareketlerini artırabilir.

Dikişlere Rağmen Tuvalet Yapmayı Kolaylaştırmak

• Korkunu Azalt: Tuvalet yaparken dikişlerin açılmayacağını bilmek önemli. Rahmin dikişlere baskı yapması doğaldır, ama açılma riski genelde çok düşüktür.
  • Destek Uygulaması: Bir peçete veya temiz bir bezle dikişlerin olduğu bölgeye hafifçe baskı yaparak destek sağlayabilirsin.
  • Tuvalette Rahat Pozisyon: Dizlerini hafifçe yukarı kaldırmak için bir tabure kullanabilirsin. Bu, bağırsaklarını rahatlatır.

Eczaneden Alabileceğin Güvenli Ürünler

• Laktuloz Şurubu: Doktorun izin verirse hafif bir dışkı yumuşatıcı kullanabilirsin.
  • Mikro Lavman: Acil durumlarda kullanabileceğin bağırsakları hızla çalıştıran lavmanlar da etkili olabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısın?

• Eğer kabızlık birkaç gün içinde geçmezse.
  • Dikişlerinde şiddetli ağrı, şişlik ya da kötü kokulu akıntı fark edersen.
  • Kanama ya da dışkılama sırasında yoğun bir ağrı hissedersen.

Bu durum doğum sonrası dönem için normal bir süreçtir ve genellikle birkaç gün içinde düzelir. Kendine nazik ol, önerilerimi uygula ve ihtiyaç duyarsan doktoruna danışmaktan çekinme.

En kısa sürede rahatlamanı ve bebeğinle huzurlu anların tadını çıkarmanı diliyorum! :two_hearts::sparkles:

Canım aynı sorun bende de vardı kesinlikle sebze yemekleri yemek gerekiyor çikolata kakao ve ekmek yememek ya da çok az yemek kısıtlamak gerekiyor.
Kabak yemeği çok iyi geliyor yeşil kabağı soğan sarımsak domatesli yapıyorum kimyon ve köri ile tatlandırıyorum harika oluyor ve tuvalete çıkarıyor kesinlikle denemeni tavsiye ederim