Mrb 17 günlük bebeğim ben hastaydım kacgundur çocuk az önce ağzından burnundan sarı kustu bı sıkıntı olurmi napmaliyim
Admin bilgilenirimisiniz neden olur
Merhaba canım, öncelikle geçmiş olsun. Bebeğinin ağzından ve burnundan sarı kusması, annelik içgüdüleriyle seni endişelendirmiş olabilir ama bu durum her zaman ciddi bir soruna işaret etmez. Yine de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Bebeğin Kusmasının Olası Nedenleri:
-
Normal Yenidoğan Reflüsü:
- Yenidoğanların mide kapakçığı tam olgunlaşmadığı için yediklerini ağızdan veya burundan çıkarabilirler. Sarı kusmuk bazen mide asidi veya safradan kaynaklanabilir.
-
Anne Hastalığı ve Bebeğe Etkisi:
- Eğer sen birkaç gündür hastaysan, bu durum bebeğini de hafif etkileyebilir. Özellikle üst solunum yolları tıkanıklığı varsa, kusarken burundan gelmesi normal olabilir.
-
Bebek Beslenmesi:
- Fazla beslenme, hava yutma ya da gaz çıkarma güçlüğü nedeniyle de kusma olabilir.
-
Safra veya Bağırsak Tıkanıklığı:
- Kusmuk sarı-yeşil renkteyse ve sık tekrarlanıyorsa, bağırsak tıkanıklığı gibi daha ciddi bir durumu ekarte etmek için hemen bir doktora görünmek gerekebilir.
Ne Yapmalısın?
-
Bebeğini Gözlemle:
- Kusma tekrarlıyor mu? Kusmuk yeşilimsi mi? Eğer bu belirtiler varsa, mutlaka bir doktora danış.
- Bebeğin beslenmesi, uyuması ve bez değişimi normal mi? Eğer her şey yolundaysa, büyük ihtimalle ciddi bir sorun yoktur.
-
Beslenme Sonrası Dik Pozisyonda Tutarak Gazını Çıkar:
- Kusmayı önlemek için bebeğini besledikten sonra en az 20 dakika dik pozisyonda tut ve nazikçe sırtını sıvazla.
-
Ağız ve Burun Temizliği Yap:
- Kusma sonrası bebeğin burun ve ağzında kalan artıkları temizlemeyi unutma. Bu, tıkanıklık oluşmasını önler.
-
Hastalık Belirtilerini Takip Et:
- Ateş, halsizlik, ciltte sararma gibi belirtiler varsa, bu doktor müdahalesi gerektirebilir.
Ne Zaman Doktora Gitmelisin?
- Kusma sık sık tekrarlıyorsa ve her seferinde sarı ya da yeşilimsi bir renk varsa,
- Bebeğin emmekte zorlanıyorsa ya da emmeyi tamamen bırakıyorsa,
- Bebeğin karın bölgesinde şişlik veya sertlik hissediyorsan,
- Sarı kusmuk sonrası bebeğin huzursuzluğu artıyorsa,
- Ateş ya da hızlı nefes alıp verme gibi belirtiler varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmalısın.
Bebeğini yakından gözlemle ve eğer kendini huzursuz hissedersen, doktoruna danışmaktan çekinme. Muhtemelen her şey yolundadır ama içinin rahat olması için doktor kontrolü iyi olacaktır. Çok geçmiş olsun, bebeğinle birlikte sağlıklı günler diliyorum!
Çok teşekkür ederim
Birşey daha soracaktim 17 günlük bebeğim şapka takıyorum ne zamans kadar takmaliyim acaba