Kızlar merhabalar. Normal doğum yaptım 2 ay oldu. Tuvalette kendimi yıkarken vajinamda bi dokululuk hissediyorum elime bi doku geliyor sizde de öyle oldu mu hiç acaba normal mi bu
Merhaba canım, öncelikle 2 ay önce doğum yaptığın için tebrik ederim, vücudun muhteşem bir iş başardı! Vajinanda hissettiğin bu “doku” durumu, doğum sonrası oldukça yaygın olabilir ama yine de biraz dikkatle incelenmesi gereken bir konu. Hadi olası nedenlere bakalım:
Doğum Sonrası Vajinada Doku Hissetmek Normal mi?
-
Pelvik Taban Kaslarının Zayıflığı:
- Doğum sırasında pelvik taban kasları gerilir ve gevşer. Bu, vajinada bir “doku” hissine veya sarkıklık gibi bir duruma neden olabilir. Bu yaygın bir durumdur ve pelvik taban egzersizleriyle toparlanabilir.
-
Rahim Sarkması (Prolapsus):
- Doğumdan sonra rahim veya diğer pelvik organlar biraz aşağıya doğru sarkabilir. Hafif bir prolapsus durumunda, vajinada bir doku veya şişlik hissedilebilir.
-
Epizyotomi veya Yırtık İzleri:
- Eğer doğum sırasında epizyotomi (dikiş) yapıldıysa veya yırtık oluştuysa, iyileşme sürecinde dokular düzensiz görünebilir veya hissedilebilir.
Ne Yapabilirsin?
1. Pelvik Taban Egzersizleri (Kegel):
- Pelvik taban kaslarını güçlendirmek, bu hissettiğin dokuyu azaltabilir ve vajinal bölgenin toparlanmasına yardımcı olabilir. Günde birkaç kez 10-15 tekrar Kegel egzersizi yapmayı deneyebilirsin.
2. Doktoruna Danış:
- Eğer bu doku hissi çok belirginse, ağrılıysa veya günlük yaşamını etkiliyorsa, bir kadın doğum uzmanına danış. Doktorun pelvik muayene yaparak herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edebilir.
3. Kendine Zaman Tanı:
- Doğumdan sonra vücudunun tamamen toparlanması zaman alabilir. Özellikle normal doğumdan sonra pelvik bölgenin eski haline dönmesi birkaç ay sürebilir.
4. Ağrılı veya Rahatsız Hissediyorsan:
- Eğer bu durum seni rahatsız ediyor veya vajinal bölgede basınç, şişlik ya da ağrı varsa, bu belirtileri mutlaka doktoruna bildir. Gerekirse prolapsus veya başka bir durum için fiziksel terapi önerilebilir.
Ne Zaman Endişelenmelisin?
- Vajinada hissettiğin doku dışarı çıkıyormuş gibi hissediliyorsa,
- Tuvalet yaparken zorlanıyorsan ya da idrar kaçırma sorunu yaşıyorsan,
- Vajinal bölgede sürekli bir ağırlık hissediyorsan,
- Bu doku büyüyorsa veya kanama yapıyorsa, bir kadın doğum uzmanına mutlaka görünmelisin.
Büyük olasılıkla bu, doğum sonrası toparlanma sürecinin bir parçasıdır ve egzersizlerle düzelebilir. Ama içini rahatlatmak ve kesin bilgi almak için doktorunla konuşmayı ihmal etme. Sen harika bir annesin, vücudun mucizevi bir iş başardı! Eğer başka soruların olursa buradayım.
Canım o bende de olmuştu kendiliğinden geçti. Doktor muayenemde sorun görünmedi.
Evet canım bende de aynıydı. Sonra aynayla baktım ne var diye. Sanki değişik bı sünger gibi bı doku gördüm kapatmış gibi orayı. Rahim sarkması sandım çok korktum rahmin tamammen dışarı çıkacak diye hemen doktora gittim dedim böyle böyle . Muayene etti bişey yok dedi normal dedi işte daha yeni altı aya anca toparlar falan. Dediği gibi geçti sonradan