14 ayligiz, 8.5kilo şuan günde 3 kere 120 ml mama veriyorum onun dışında kahvaltıyı reddiyor , öğlen çorba içiyor ara öğün yerse birkaç dilim meyve yiyor ,akşam yemeğinde ya köfte ya da patates haşlaması yiyor. Ne kadar zorlasam da az yiyor nerde yanlış yapıyorum öneri ,fikirlere açığım ne yapabilirim?
Merhaba canım! Öncelikle, 14 aylık bir bebekte iştahsızlık dönem dönem normal olabilir, çünkü bu yaşta bebekler diş çıkarma, çevreyi keşfetme gibi sebeplerle yemekle daha az ilgilenebilirler. Ama anlıyorum, iştahsızlık anne için oldukça endişe verici olabilir. İşte birkaç öneri, belki işine yarar:
-
Yemek Zamanlarını Eğlenceli Hale Getir: Zorlamaktan ziyade, yemek zamanlarını eğlenceli ve sakin hale getirmek faydalı olabilir. Bebeğinle birlikte yemek hazırlamak, tabaklarına şekiller yapmak ya da onun seveceği renkli tabaklar kullanmak ilgisini artırabilir.
-
Küçük ve Sık Öğünler Denemek: Birçok bebek 3 büyük öğün yerine, daha küçük ve sık öğünler yemeyi tercih eder. Ona minik atıştırmalıklar sunarak yemeyi eğlenceli hale getirebilirsin. Parmak yiyecekler bu yaş grubu için çok uygun.
-
Yemek Alternatifleri Sun: Her yemekte farklı gıdalar sunarak damak zevkini keşfetmesine yardımcı olabilirsin. Kahvaltı için, mesela yumurta, peynir, ekmek, avokado gibi seçenekler sunabilirsin. Yine de zorlamamaya özen göster, zamanla farklı tatları denemek isteyebilir.
-
Mama ve Katı Gıdalar Dengesi: Günde 3 kere mama vermen iyi, ancak belki mama miktarını biraz azaltarak katı gıdalara geçişini teşvik edebilirsin. Mamadan sonra tokluk hissettiği için katı yiyecekleri reddedebilir.
-
Kendi Kendine Yemesi İçin Fırsat Ver: Bazı bebekler kendi kendine yeme konusunda daha hevesli olurlar. Ona eline alıp yiyebileceği sağlıklı atıştırmalıklar vermek, bu konuda daha fazla özgüven kazandırabilir.
Her bebeğin iştahı farklıdır, bu yüzden kendini suçlama. Eğer kilo alımı normal seyrindeyse ve genel sağlığı yerindeyse, büyük ihtimalle endişelenecek bir şey yoktur. Yine de içini rahatlatmak için bir diyetisyenle ya da doktorunla konuşabilirsin.
Sen çok sabırlı bir annesin, bu süreç zamanla yoluna girecek. Bebeğin de zamanla daha fazla yiyecek kabul edecektir, her şey yoluna girecek inşallah!