Merhaba kızlar bebeğin izin konuşmasını desteklemek için ne yaptınız. İki kelimesi yok hiç belli başlı tek kelimeleri var öyle kendini ifade ediyor. Anne gel topu ver gibi 2 kelime kullanmıyor. Nasıl destekleyebilirim hayvan meyve eşya isimlerini ben söylediğimde kitapta gösteriyor ama kendisi söylemiyor
Kızlar yardım lütfen
Merhaba. Birden cümle patlaması yaşanmaz. Kelimeleri arttıkça o kelimelerle kısa cümleler kurun. Yeri geldikçe konuşun. Sürekli konuş, söyle diye baskılamamak gerek. Her yerde parkta bile olanı biteni yavaş yavaş anlatın. Kitap okumanın görsellerle desteklemenin çok faydası var fakat dil gelişimi sürekli kitaptan göstererek ilerlemiyor. Gerçek meyveleri, eşyaları kullanın. Mesela elmayı elinize alın. Onunla konuşur gibi konuşup yiyin mesela. Elma yere düşsün. Elma düştü deyin. Oyuncak bebeklerle, araçlarla kısa cümleli hikaye uydurun. "Araba geliyor , araba geldi,araba durdu, adam arabaya bindi, araba gidiyor. "gibi gibi. Düştü, geldi, gitti, al ,ver, otur, kalk vs. fiilleri çalışabilirsiniz. Resim çizerek de konuşabilirsiniz aynı anda.
Oğlum 22 aylık 3 haftadır cümle kuruyor. Güneş gitti , ay geldi. Anne otur, kedi gel, kepçe al,elma güzel , karpuz ver, ış aç (ışık aç) su kapat ( kendi kendine suluğunu kapatırken) gibi… Cümlemi aşırı derecede tekrar ettiği bir aydayız. Uykuda bile konuşuyor artık. ![]()
Merhaba, uygulamadan ayrılırken benim de gündemimde oğlumun konuşmaması vardı. Aylar sonra geri geldim ve hâlâ konuşmuyor. Şuan 20 aylık. Önerilen her şeyi ama her şeyi denedik. Götürdüğümüz uzmanlar algılarının çok iyi olduğunu ama konuşma ihtiyacı hissetmediğini söylüyor. Bir sorun var ama ne bilmiyorum. Bazen pat diye ağzından bir cümle çıkıyor. Anne gel, bu benim, kedi geldi vs. gibi. Ama sürekliliği yok. Kelimeleri tek olarak hiç kullanmıyor. Akışına bırakmak dışında bir seçeneğim kalmadı…
Merhaba, uzmanlar algısı konusunda bir sorun görmediyse içinizi ferah tutun . Siz sürekli kelimeleri bastırarak söyleyin ve sürekli konuşun onunla vazgeçemeden inanın bir kilit gibi birden açılıyorlar. Fırsatınız varsa oyun grupları çok işe yarıyor. Eğer parmakla bir şey istiyorsa mesela hemen vermeyin anlasanız da anlamamış gibi yapın mesela elma istiyor parmağıyla göstererek hemen elmayı vermeyin. Sorun elmayı mı istiyorsun muzu mu (misal) , sinirlenecektir çünkü anlaşılmadığını hissediyor anlıyor ama ısrarla sorun böyle böyle bir noktadan sonra parmağını uzatınca elma diyecektir istediği şeyi söylemeye çalışacaktır. Benim oğlum da 20 aylık haftada iki gün oyun grubuna gidiyoruz birçok kelimeyi gün içinde tekrar etmeye çalışıyor söylüyor ben kendimce bu yöntemleri denedim ve deniyorum diyebilirim
Herkese merhaaba ayrı post açaçaktım ama burda biri açmışken söyleyeyim . Oğlum 9unda 2 yaşına girdi bende burda post açmıştım defalarca aklımda amalarda vardı . Ama oğlumun da algısı siz gibi 1 yaşından veri maşallah çok iyiydi . Böyle olunca biraz da içimi ferah tuttum . Bir doktora sordum o da hayvan sesleri varsa sadece arttımaya çalışın demişti o kadar . Ben kulağında bir sorun var diye düşünüyordum daga da konuşmazsa onlar da aklınızda olsun. Her neyse bir akrabam oğlumun konuşmadıgını görünce çoçugun yanında sessiz durma böyle dedi ve ben o günden beri herşeyi anlatıyorum ve hep oğluma soru soruyorum bir gün ısrarla oğlum topu atayım mı dediğimde attt dedi ve ben şok oldumm ![]()
su gösterdiğinde hala su demesede su vereyim mi oğlum diyorum . Bugün tost bebek abla abi demeye başladı bir anda açıldı çok şükür
bu arada bir anda olmadı 1-2 aydır sıfır ekran yaptım inanılmaz etkiliyormuş böyle devam edecegim ve artı olarak hergün yoğurduna vs 5-6 ceviz atıyorum doktor tavsiyesiyle. Kulağında vs sorun yoksa sizde bunları deneyin üstüne gitmeyin söyle demeyin .
İmkan varsa kalabalığa sokun benim yok tek bakıyorum.
Sadece çocuğumla yeterince diyalog kurmadıgımdanmış meğerse.
Parkkta bir arkadaşta benim kızımda böyleydi 2 buçuk yaşında konuşmaya başladı demişti kreş sayesinde o da . Bence 2 buçuk yaşa kadar vakit var sonra konuşmazsa terapistler var
Bende 2 buçuğa kadar konuşmazsa ya kreş ya trapist araştırıyordum
Bu bahsi geçen şeylerin hepsini göz önünde bulundurduk, yaptım ve en büyük hata bende aslında. Çünkü çocuk bir işaret dili geliştirdi ve ben bunu anladığım için hiç ikiletmeden işaretle anlattığı şeye yanıt veriyorum. Sabırlı olup dediğiniz gibi konuşmasında ısrarcı olmam gerekirdi. Öyle ki mesela yanıma geliyor balkondan aşağı birşey attığını anlatıyor eli koluyla. Ben diyorum aaa ne attın oğlum. Bu defa attığı şeyin ne olduğunu anlatıyor ve ben hemen anlıyorum
çocuğa konuşmamayı iyice kolaylaştirmiş oluyorum. En büyük etken bu galiba. Kitap okumadan günümüz geçmiyor, sürekli oynuyoruz konuşuyoruz. Bir başına ekran karşısında bırakmıyorum. Ekranı bile belki konuşur diye açtım beraber izleyip ona anlatıyorum aa bak şu oldu bu oldu diye..
Yani o dediğini anlama çok etkisi olduğunu düşünmüyorum mesela oğlum iki gündür ilk duygugu kelimeleri söylemeye başladı ama su diyemiyor hala anlamıyorum ama daha ağzından çıkmıyor istiyor vermeden de duramıyorum . Daha 20 aylıkmış benimki dediğim gibi 2 yaşında başladı belki hiç birşeyin etkisi yok kendi konuşma zamanları vardır siz üstülemeuin konuşacaktır . Sizinki de benimkisi gibi herşeyi ablıyor anlatıyor çok şükür .
Kitabı okumuyorum ben sadcee basit kelimeleri bastıra bastıra söylüyorum annesi gelmiş bebek gelmiş yemek yemiş gibi . Birde hep soru sorun zamana bırakın . Mesela en ufaktan ben gibi top oynarken atayım mı atayım mı oğluö diye hergün vurgulayın birde ceviz yedirin
Hoş geldiniz ya görünce sevindim birden
Sorunun büyük kısmını zaten bulmuşsunuz evet . Benimkiyle yaşıt ablamın kızı da aynı öyle. İşaretle anlatıyor ve inada bindirdi şimdi söylememek için ablam da zorlamıyor tabiki yavaş yavaş açılmaya başladı kelimeleri. 2 tane de ablası var halbuki. Önemli olan konuşmak olmuyor bazen. Kendi istemiyor.
Siz de akışına bırakırsınız yeri gelince bazı sorular soruyorum ben çoğu zaman konuşmuyorum kendi anlatıyor noldu diye soruyorum sadece. Bazı çizgi filmler konuşmasında etkili oldu ama sürekli izletmiyorum ben de. ( Twirlywoos, Eymen İle Çimen, Kaplan Daniel ara ara izlediklerimiz 0.70 hızda.)
Bu arada 2 yaş aşımız vardı doktor 2li cümlesi varmı bende yok dediğimde olması lazım dedi bir çoçuk doktoruna yönlendirdi detaylı bakıyor dedi 17sinde gidecegiz bakalım ama çoğu çoçukta da birşey çıkmıyor altında ekran oluyor dedi . Yine ordaki doktor birşey yap falan derse size de bilgi veririm
Hoş buldum
bu inatlaşma durumu bizde de var. Konuşması için ısrar ettiğimde ağzına vurmaya başladı artık, baya sinirleniyor. Konuşturayım derken stres sahibi yapmak istemiyorum çocuğu. Bir süre kendi relax kalıcam ve sakin sakin ilerliycem inşallah ![]()
Konuscan bol bol bide parka fln goturcen işte anca bende öyle yapıyorum cnku cnm