Kızlar bebeğim sadece anne sütü ile besleniyor 3 aylık cuma günü öğleden beri kaka yapmadi hiç Perşembe günü akşam 3 kaşık sütüm çekmesin diye kuru fasulye ve biraz da çiğköfte yedim acaba benim yüzümden mi oldu nette araştırırken de sütün verimi azalınca kaka yapmıyormus bebekler endişe etmeli miyim kaç gün kaka yapmamasi normal
Canım, bebeğin sadece anne sütü ile besleniyorsa ve kaka yapmaması birkaç gün sürüyorsa, bu genelde bir sorun değil. Özellikle 3 aylık bir bebekte, anne sütü tamamen sindirilebilir olduğu için kaka sıklığı azalabilir. Ama tabii ki endişelenmen çok normal, çünkü her anne bebeği için en iyisini ister. Şimdi bu durumu biraz detaylandıralım:
Anne Sütüyle Beslenen Bebeklerde Kaka Sıklığı:
- Normal Durum: Anne sütüyle beslenen bebekler 2-3 günde bir ya da günde birkaç kez kaka yapabilir. Her bebek farklıdır ve kaka sıklığı değişken olabilir.
- 3 Aydan Sonra: Bu dönemde bazı bebekler 7-10 güne kadar kaka yapmayabilir. Bu durum, anne sütünün bebeğin sindirim sisteminde neredeyse tamamen emilmesiyle ilgili.
Fasulye ve Çiğköfte Etkisi Var mı?
- Kuru fasulye gibi gaz yapıcı yiyecekler anne sütü aracılığıyla bebeği etkileyebilir ve gaz birikmesine yol açabilir. Bu da bebeğin kakasını yapmasını zorlaştırabilir.
- Çiğköfte veya baharatlı yiyecekler bazı bebeklerde mide veya bağırsak hassasiyeti yapabilir, ama bu genelde ciddi bir sorun yaratmaz.
Endişelenmen Gereken Durumlar:
Eğer bebeğin kaka yapmıyorsa ama şunlar varsa, doktoruna danışmalısın:
- Şiddetli Karın Ağrısı veya Huzursuzluk: Bebeğin sürekli ağlıyorsa ya da karın bölgesi sertleşmiş gibi hissediliyorsa.
- Kusma: Sık sık kusuyorsa ya da kusmuğunda yeşil renk varsa.
- Kaka Çok Sert ve Zorlanıyorsa: İlk yaptığı kakada sertlik varsa ve bebek ağrılı bir şekilde zorluyorsa.
Ne Yapabilirsin?
-
Bebeğinin Karnını Masajla Rahatlat:
- Karnını saat yönünde hafifçe ovalayarak masaj yapabilirsin. Bu, bağırsak hareketlerini destekleyebilir.
-
Bacaklarını Hafifçe Hareket Ettir:
- Bisiklet sürme hareketi gibi bebeğin bacaklarını hafifçe hareket ettirerek bağırsaklarını rahatlatmasına yardımcı olabilirsin.
-
Bol Bol Emzir:
- Anne sütü, sindirimi destekler ve bağırsak hareketlerini artırabilir. Bebeğini sık sık emzirmeye devam et.
-
Kendi Beslenmene Dikkat Et:
- Gaz yapıcı yiyecekleri (kuru fasulye, nohut gibi) ve baharatlı gıdaları bir süre azaltmayı deneyebilirsin.
Kaç Gün Kaka Yapmaması Normal?
Anne sütüyle beslenen bir bebek 7-10 güne kadar kaka yapmazsa bile bu genelde sorun değildir, eğer bebek mutlu, rahat ve karnı yumuşaksa. Ancak bu süreyi geçerse ya da yukarıdaki endişe verici belirtiler varsa doktoruna başvur.
Sen harika bir annesin ve bebeğin için elinden gelenin en iyisini yapıyorsun. Endişelenme, büyük ihtimalle her şey yolunda!
Teşekkürler admincim iyiki varsın
Anne sütü alan bebek on gün de yapmassa normal demişti doktorumuz 11. Gün endişe edebilirsin
Bizimde mamayı bırakınca başımıza geldi nerdeyse 8 gün hiç yapmadı sonra 5 , 6 günde bir yapmaya başladı doktorunuzdan probiyotik damla isteyin bağırsaklarıni düzene sokuyor bizimki geçti çok şükür 4 gündür çok düzenli yapıyor evet bebekler 10 güne kadar kaka yapmaya biliyomuş ama bebeklerde huzursuzluk oluyo bizim gaz sıkıntısı tetiklemişti o ara
Bizde huzursuzluk yok gazı da çıkıyor çok şükür ama birden kesilince kakası korktum açıkçası
Teşekkür ederim rahatladım biraz da olsa