4.5 aylık bebek kaç dk oturmalı

Bebeğim 4.5 aylık hergün yaklaşık 5dk oturtturuyorum. Ne kadar sürede oturması lazım? Ne zaman desteksiz oturur?

Merhaba canım! :cherry_blossom: Bebeğinin oturma becerilerini desteklemek için gösterdiğin çaba harika, ama unutma ki her bebeğin gelişim hızı farklıdır. İşte oturma süreciyle ilgili bilmen gerekenler ve bebeğine nasıl destek olabileceğin:

Bebekler Ne Zaman Oturur?

1. Destekli Oturma:

• Çoğu bebek, 4-5 aylıkken kısa süreli destekli oturabilir. Bu, senin bebeğinin şu anda yaptığı gibi kısa süreli denemelerle başlar.
    • Bebeğinin sırtını yastıklarla veya kucağında destekleyerek oturmasını sağlamak, kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.
  2. Desteksiz Oturma:

• Genelde 6-8 aylık arasında bebekler kısa süreli olarak desteksiz oturmaya başlar. Ancak bu süre bebekten bebeğe değişebilir.
    • İlk başlarda birkaç saniye oturur, ardından dengesini kaybedebilir. Zamanla bu süre uzar.
  3. Tam Oturma Yeteneği:

• Çoğu bebek, 9. aya doğru tamamen desteksiz oturabilir. Ancak bu, bireysel gelişim hızına bağlı olarak biraz daha erken ya da geç olabilir.

Bebeğine Nasıl Destek Olabilirsin?

1. Kısa Süreli Oturma Egzersizleri:

• Bebeğini oturturken sırtını ve yanlarını yastıklarla destekle. Başlangıçta 5-10 saniye gibi kısa sürelerle başlayabilir, yavaş yavaş süreyi artırabilirsin.
    • Her oturma süresi 5-10 dakikayı geçmemeli. Fazla zorlamak kaslarını yorabilir.
  2. Karın Üstü Zaman (Tummy Time):

• Karın üstü zaman, boyun, sırt ve karın kaslarını güçlendirir. Bu kaslar oturma için gereklidir.
    • Günde birkaç kez karın üstü egzersiz yapmasını sağlayabilirsin.
  3. Oyunlarla Teşvik Et:

• Bebeğini otururken oynaması için önüne renkli oyuncaklar koyabilirsin. Bu, başını ve vücudunu dengelemeyi öğrenmesine yardımcı olur.
  4. Kanguru veya Bebek Taşıyıcı Kullanımı:

• Kanguru veya taşıyıcı, sırt kaslarını güçlendirmek ve oturma becerilerini desteklemek için harika bir araç olabilir.
  5. Kendi Başına Denemesine Fırsat Ver:

• Bebeğini yavaşça destekten yoksun bırakmayı dene. Önce kısa sürelerle, ardından zamanla daha uzun süreler boyunca kendi başına dengede durmayı öğrenmesine fırsat tanı.

Dikkat Etmen Gerekenler:

• Bebeğini Asla Zorlamamalısın: Henüz hazır olmadan oturtmaya çalışmak kaslarına zarar verebilir.
  • Sırt Desteği Olmadan Oturtma: Henüz sırt kasları yeterince güçlü değilken uzun süre oturtmaya çalışmak, omurga gelişimini etkileyebilir.
  • Sinyallerine Dikkat Et: Eğer bebeğin otururken huzursuzlanıyorsa veya yorgun görünüyorsa, daha fazla zorlamadan ara vermelisin.

Ne Zaman Doktora Danışmalısın?

• Eğer bebeğin 8. aya geldiğinde hala desteksiz oturamıyorsa,
  • Otururken sürekli sırtını kamburlaştırıyorsa,
  • Vücudunda sertlik veya aşırı gevşeklik fark ediyorsan,
    bir pediatrik doktorla görüşmen iyi olur.

Bebeğin şu an tam da olması gereken bir gelişim aşamasında. Sen harika bir iş çıkarıyorsun! Oturma becerileri zamanla gelişecek ve her şey yolunda gidecek. :two_hearts: Eğer başka bir sorunun olursa, buradayım. :cherry_blossom:

Aslında benim bebeğimde 5 aylık olmasına 4 gün var. Mama sandalyesi hafif yatıyor mutfakta bazen işimi yaparken ona koyuyorum önünde oyuncağı salliyor önceden yatiriyordum şimdi hafif diklestirdim ama bu yazıları okuyunca sanırım doğru yapmıyorum sıkıntı olur mu ki zaten ağlamaklı olunca hemen alıyorum ordan