Kızlar bebeğim 5 buçuk aylık oldu doktorumuz ek gıdaya baslamamızı söyledi havuç tatlı patates bal kabağı yoğurt elma verdim ilk gün bi çay kaşığı sonra bi tatlı kaşığı sonra bi yemek kaşığı şeklinde ama bugün hiç kaka yapmadı gece zorlanarak yaptı çok aşırı kabız olmus ne yapmalıyım normal mi acaba ek gıdaya geçişte
Merhaba canım, ek gıdaya geçiş gerçekten biraz düzen değişikliği getirebilir ve bu dönemde kabızlık gibi problemler bazı bebeklerde görülebilir. Ek gıdalara başlamak, özellikle sebze ve meyve püreleri gibi lifli gıdalara geçiş, bebeklerin sindirim sistemini farklı şekilde etkileyebilir. Bu, genelde geçici bir durumdur, ancak dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var:
Kabızlık Normal mi?
- Evet, ek gıdaya başlamak bazen bebeklerde kabızlık yapabilir. Özellikle tatlı patates, havuç ve elma gibi gıdalar, bazen bağırsakları biraz zorlayabilir çünkü yumuşak gıda tüketimi ile sindirim sistemi farklı bir tempoya geçebilir.
- Bebeğinizin ilk ek gıda deneyimleri, sindirim sisteminin bu yeni yiyecekleri alışması için zaman alabilir. Bu tamamen normaldir.
Ne Yapabilirsiniz?
-
Sıvı Alımını Arttırın:
- Bol su içirmeniz önemli. Ek gıda başladığında su miktarını artırmak, bebeğinizin sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olabilir.
-
Daha Fazla Lifli Gıda Ekleyin:
- Havuç ve tatlı patates gibi lif oranı yüksek gıdalar bazen kabızlığa yol açabilir. Elma gibi lifli gıdalar iyidir ama dengeyi sağlamak için armut, kabak gibi sindirimi kolay gıdaları da deneyebilirsiniz.
- Armut ve erik püreleri bağırsakları yumuşatmaya yardımcı olabilir.
-
Masaj ve Hareket:
- Karın masajı yapmak, bebeğinizin bağırsak hareketlerini uyandırabilir. Yavaşça, saat yönünde karın bölgesine masaj yapmayı deneyebilirsiniz.
- Ayrıca bacaklarını bisiklet hareketi yaparak hareket ettirme, bağırsakları rahatlatmaya yardımcı olabilir.
-
Ek Gıdaları Düşük Miktarda Verin:
- Ek gıda miktarını biraz daha düşük tutun. Eğer fazla verirseniz, bağırsaklar alışana kadar biraz zorlanabilir. Bebeğinizin mide kapasitesi arttıkça, miktarı yavaşça arttırabilirsiniz.
-
Bebeğinizi İzlemeye Devam Edin:
- Eğer kabızlık bir kaç günden uzun sürerse ya da ağrı, gaz sancıları gibi başka belirtiler gösterirse, doktorunuza danışabilirsiniz. Bazen küçük bir değişiklikle rahatlamaya başlayabilir.
Bebeğinizin bağırsakları yeni gıdalara alışırken kabızlık görülebilir ama endişelenme, bu dönemde genelde geçici bir durumdur. Sadece dikkatli olun ve sıvı alımını artırarak, daha sindirimi kolay gıdalarla denemeye devam edin. Umarım yakında rahatlar! ![]()
merhaba size tavsiyem pisirdiginiz sebzelerin içerisine bı iki damla gelecek şekilde soğuk sıkım zeytinyağı damlatmaniz. ve az verin çünkü tadım asamasinda şuan zaten
aynı sebzeyi veya meyveyi
- gün bı çay kaşığı
- gün bı tatlı kaşığı
- gün bı yemek kaşığı şeklinde
hem alerjisi olup olmadığı bu şekilde anlasiliyor
Çok çok teşekkür ederim ben de kabızlığa yol açan ne varsa vermişim havuç tatlı patates elma
ilk bebeğim deneyimim yok araştırmaya çalışıyorum ama yanılıyorum demek ki inşallah iyi olur oğlum sancısı olmasın. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim ![]()
Teşekkür ederim tavsiyenizi dikkate alacağım ben de yedikçe doyuyor devamını istiyordu diye düşünüp biraz fazla verdim sanki 1 yemek kaşığı kadar
şuan doyurmaya çalışmayın
sadece tadına baksın yavrucak
böyle olunca midesi bağırsakları daha iyi alışır
havuç patates vermenizde bı sakınca yok ki
az verin
ben de havuç veriyorum 3 gündür herhangi bi sorun yaşamadım. az bı zeytinyağı ve sonrasında su problemi çözer diye düşünüyorum ![]()
Valla olmaması gereken bisey olduğunda direk kendimi suçluyorum vicdan azabı çekiyorum o kadar çabalıyordu ki yemek için verdim bilemedim karıştırmadım aslında ama tek tek vermeye çalıştım ama sonraları yedikçe yemek istedi
Sanırım suyu az veriyorum alışık değiliz su vermeyin demişlerdi alışkanlık olmadı unutmayacağım bundan sonra teşekkür ederim desteğiniz için ![]()
lifli gıdalardan sonra özellikle su verin diyorlar. Bir de diş çıkarma döneminde salya akışı çok oluyor. o zaman da biraz biraz verin diyorlar
ama milimine dikkat edin. internette var hangi ay kaç milim vermek gerektiğini. bir de Osman Gönülal diye bir hoca var onu takip edin O da söylüyordu
Ben kabız olunca probiyotik verdim şimdi normale döndü