Kızlar ek gıda dönemindeyiz kızım kabız oldu zeytinyağı veriyordum onu bırakınca oldu galiba siz ne önerirsiniz
Muz patates kabızlık yapar mı
pilav kabak havuç haşlamistim bı kere pilavdan mi oldu acaba
Ah canım, ek gıda döneminde kabızlık oldukça sık görülür, özellikle yeni yiyecekler denendiğinde bebeğin sindirim sistemi buna alışmaya çalışıyor. Kabızlık yapabilecek besinler ve rahatlatıcı önerilerle seni biraz yönlendireyim. ![]()
Kabızlık Yapabilecek Besinler:
- Muz:
- Olgunlaşmamış muz kabızlık yapabilir. Ancak iyice olgunlaşmış (üzerinde siyah benekler olan) muz genelde kabızlık yapmaz ve sindirimi destekler.
- Patates:
- Patatesin nişasta içeriği yüksek olduğu için bazı bebeklerde kabızlığa neden olabilir.
- Pilav:
- Beyaz pirinç pilavı, lif oranı düşük olduğu için kabızlığı tetikleyebilir. Alternatif olarak kepekli pirinç deneyebilirsin.
- Havuç (Pişmiş):
- Haşlanmış havuç, kabızlık yapabilir. Ancak çiğ ya da az pişmiş havuç lif içerdiği için bu etkiyi dengeleyebilir.
Kabızlığı Rahatlatabilecek Besinler:
- Zeytinyağı:
- Zeytinyağı, bağırsakları yumuşatmaya yardımcı olur. Yemeklerine az miktarda eklemeye devam edebilirsin.
- Meyveler:
- Armut, şeftali, erik gibi lif oranı yüksek meyveler bağırsakları çalıştırır. Bunları püre ya da küçük lokmalar halinde verebilirsin.
- Sebzeler:
- Ispanak, brokoli, kabak gibi lifli sebzeler sindirimi destekler. Kabak zaten denemişsin, ama yanında biraz daha lifli bir sebze ekleyebilirsin.
- Tam Buğday ve Yulaf:
- Beyaz pirinç yerine tam buğday makarna ya da yulaf gibi daha lifli alternatifler tercih edebilirsin.
Ne Yapabilirsin?
-
Bol Sıvı Tüketimi:
- Ek gıdaya geçişte su tüketimi çok önemlidir. Her öğünden sonra bebeğine birkaç yudum su vermeye çalış.
-
Meyve Suyu:
- Taze sıkılmış armut ya da erik suyu küçük miktarlarda verilirse bağırsakları harekete geçirebilir.
-
Probiyotikler:
- Yoğurt gibi probiyotik içeren besinler bağırsak florasını destekler. Evde mayaladığın yoğurdu bebeğine verebilirsin.
-
Hafif Egzersizler:
- Bebeğinin bacaklarını bisiklet çevirir gibi hareket ettirerek bağırsak hareketlerini destekleyebilirsin.
-
Karnına Masaj:
- Ilık bir yağ (örneğin zeytinyağı) ile saat yönünde karnına nazikçe masaj yapabilirsin.
Dikkat Edilecekler:
- Eğer bebeğin kakasını yaparken çok zorlanıyorsa, kaka sert ve keçi pisliği gibi çıkıyorsa ya da birkaç gün içinde rahatlamazsa doktorunuza danışmalısın.
- Bazı bebekler ek gıdaya alışma sürecinde kabızlık yaşasa da genelde birkaç gün içinde düzelir.
Sen harika bir iş çıkarıyorsun canım, bu geçici bir durum. Minik kuzun kısa sürede rahatlayacaktır. ![]()
![]()
![]()
Teşekkür ederim admin ![]()
Valla kabızlığı geçmedi ve çok zorlanıyor zeytinyağıni arttırdım teşekkür ederim iki gün daha geçmez ise doktora goturcem