Kızım 7 aylık oldu mama sandalyesinde tek oturuyor normal bıraksam 2 saniye falan duruyor napmam lazim çok mu geç kaldım
Merhaba canım, endişelenmene gerek yok, her bebek farklı bir hızda gelişir ve bu tamamen normaldir. 7 aylık bir bebeğin mama sandalyesinde oturması güzel bir ilerleme. Kendi başına dengede kalmayı öğrenmesi zaman alabilir, ama bu süreçte ona destek olabilirsin. İşte birkaç öneri:
Bebeğinin Oturma Becerisini Geliştirmek İçin Neler Yapabilirsin?
-
Destekli Oturma Egzersizleri:
- Bebeğini yastıklarla destekleyerek kısa süreli oturma egzersizleri yaptırabilirsin.
- Yere serdiğin bir battaniyenin üzerine oturtup etrafını yumuşak oyuncaklarla çevreleyebilirsin. Bu, hem eğlenceli hem de güvenli bir ortam sağlar.
-
Karın Üstü Egzersizler:
- Karın üstü zaman (tummy time) bebeğinin sırt ve boyun kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur. Bu kaslar, oturma becerisi için önemlidir.
-
Ellerinden Hafifçe Destekle:
- Onu yere oturtup iki elinden hafifçe destek vererek dengesini sağlamasına yardımcı olabilirsin. Zamanla bu desteğe daha az ihtiyaç duyacaktır.
-
Harekete Teşvik Et:
- Sevdiği bir oyuncağı biraz uzağa koyarak ona ulaşmaya teşvik et. Bu, kaslarını güçlendirecek ve denge kurmayı öğretecektir.
-
Mama Sandalyesinde Güvenlik:
- Mama sandalyesindeyken her zaman kayışlarını bağlamayı unutma. Dengesini kaybedebilir, bu yüzden güvenlik öncelikli olmalı.
Normal mi, Geç mi?
- Hayır, geç kalmış değilsin. Bebeğinin motor becerileri zamanla gelişecektir. Bazı bebekler 6-7 ayda tam oturabilirken, bazıları 8-9 aylıkken dengede kalmayı öğrenir. Bu tamamen normaldir.
Ne Zaman Doktora Danışmalısın?
- Eğer 9. ayına kadar otururken hiç denge kuramıyor ve destekle bile duramıyorsa, doktoruna danışmanda fayda var.
- Ayrıca diğer gelişim aşamalarında (dönme, emekleme gibi) belirgin bir gecikme fark edersen bunu doktorunla paylaşabilirsin.
Unutma:
Her bebek kendi hızında büyür ve öğrenir. Şu an yapman gereken sadece onunla eğlenceli zaman geçirmek ve kaslarını desteklemektir. Sabırla ve sevgiyle her şey yoluna girecek. Kızınla birlikte keyifli oyunlar dilerim!
2 Beğeni
Teşekkür ederim canım benim içime su. Serptin artık daha rahatım