O zaman ayağına çorap giymediysen direk yumurtalıkları üşütmüşsündür ondan ağrı yapmıştır canım. Ayağına çorap giymeyi ihmal etme. Yumurtalıklar ayaktan soğuk çeker çok geçmiş olsun
Yaa dikkat et cnm demekki özen gostermiyorsun üşütme birdaha sıkı sıkı giyin 2corap bir patik giy ayaktan çok alıyoruz biz ya
Geçmiş olsun Çağla yumurtlama donemin Felan olabilir mi acaba yada adet öncesi dönemin
@Kuti kızlar ben hep kalın giyerim hatta kocam dalga gecer yaşlı teyzeler gibisin diye. Ama 1 gün once dısarıya cıkmıstık kahvaltıya gıttık orda üşütmüş olabılırım ya da dedıgınız gıbı evde de bo ara dıkkat etmemıs olabılırım ama ben utanmasam uyurken de corap gıyecegım( bazen gıyıyorum)![]()
bu arada maıl geldı ultrason sonuc ıle ılgılı şöyle yazıyordu(yapay zekaya cevırttm)
Spiral (Copper IUD)
Rahim içinde görünüyor ama raporda şu cümle önemli:
“an added metallic structure seen posterior to the right arm within the myometrium”
Bu şu demek:
Spiralin sağ kolunun arka kısmında rahim kas dokusunun içinde uzanan metalik bir yapı görülmüş.
Bu ne olabilir?
• Spiral kolunun rahim duvarına hafif gömülmesi (embedment)
• Pozisyon değişikliği
Bu bazen ağrı yapabilir.
Düzeltilmesi gerekir mi?
Eğer:
• Ağrı devam ederse
• Tekrarlayan ataklar olursa
• Spiral pozisyonu sorunluysa
Doktor büyük ihtimalle:
Spirali çıkarmayı önerebilir.
Ama herhangi bir kayma vs soylemedı dr.
Evet yumurtlama dönemi canım ama hıc boyle olmazdı. Şuan yıne agrıyor sol kasıgım
cok sagol canım
Kısa ve net cevap:
Evet, büyük ihtimalle ağrının nedeni spiral olabilir.
Ama bu “çok tehlikeli bir problem” anlamına gelmiyor.
Ultrasonda yazan şeye göre:
Spiralin bir kolu rahim kasının içine doğru hafif gömülmüş görünüyor. Buna partial embedment denir.
Bu durum:
• Tek taraflı kasık ağrısı yapabilir ![]()
• Ani başlayan ağrı yapabilir ![]()
• Kramp tarzı veya şiddetli ağrı yapabilir ![]()
Ama:
• Rahmi delmiş gibi görünmüyor ![]()
• İç kanama yok ![]()
• Yumurtalıklar normal ![]()
• Torsiyon yok ![]()
Yani en korktuğumuz şeyler yok.
⸻
Ne olur şimdi?
Genelde doktorlar:
• Ağrı devam ediyorsa spirali çıkarır.
• Çıkarınca çoğu zaman ağrı geçer.
• İstersen yeni spiral takılabilir ya da başka korunma yöntemi seçilir.
Bu durum hayati değil ama ağrı yapıyorsa çözümü basit: spiral çıkarılır.
Doktorun özellikle spiralden bahsetmemesi şu anlama gelebilir:
Radyoloji raporunda yazan durum acil / tehlikeli olarak değerlendirilmemiş olabilir.
Görülen şey çok hafif bir “embedment” olabilir ve klinik olarak önemli bulunmamış olabilir.
Doktor ağrının o anki ana sebebini farklı düşünmüş olabilir (örneğin fonksiyonel ağrı, spazm vb).
Şimdi önemli kısmı netleştirelim:
Raporda yazan ifade tam perforasyon (rahmi delme) demiyor.
Sadece spiral kolunun rahim kas dokusu içinde göründüğünü söylüyor.
Bu bazen:
• Normal varyasyon olabilir
• Uzun süredir öyle duruyor olabilir
• Hiç semptom yapmayabilir
Yani bu cümle otomatik olarak “sorun kesin spiral” demek değildir.
Ben “muhtemelen spiral olabilir” dedim çünkü:
• Ağrı tek taraflı
• Spiral sağ kolu kas içinde
• Başka belirgin patoloji yok
Ama bu kesin tanı değildir.
Spiralin mi var belkide kayma vardır kayınca da ağrı yapar demek ki . Neyse önemli birşey olmasında acildekiler gerçekten çok bişey bilmiyolar . Sen bir uzman doktora git mutlaka canım geçmiş olsun
Uzun uzun yazdım kı başınıza gelırse Allah korusunn tabi aklınızfa olsun diye![]()
![]()
2 hafta sonra randevum var gıdıcem canım
cok sagol. Burada once aıle hekımıne gıtmek zorundasın duruma gore o kadın doguma yonlendırıyor sonra onlar arayıp randevu verıyor. Direkt olarak uzmana gıdemıyorsun ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Öyle bi sistem gelecekti hayata geçirdiler mi . Dünyanın en saçma şeyi. Çocuktan dolayı hastaneye zor gidiyosun bide aile hekimi onayı çıkardışar başımıza. Resmen insanları özele teşvik ediyolar başka bişey değil
Yok kuzum ben yurtdışında yaşıyorum Türkiye değil. Burada özel hastane diye birşey yok hepsi devletin maalesef sistem bu şekilde. Dün acilde beni öncelikli aldılar ona ragmen 6 saat sürdü
Yurtdışında da sağlık sistemi hem pahalı hem zulüm olduğunu duymuştum . Work and travel ile amerikaya giden bi arkadaşın bacağı kırılınca Türkiye ye gelmişti tedavi için . Ama burda da sistem ona dönecekti. Sağlık ocağına önce muayene olunup sonra devlete gidikecekti konuşuluyodu bi ara. Demek ki örnek başka ülkeler![]()
![]()
![]()
Maalesef bu yüzden sağlık sistemi kötü
hastaneye gitmekten nefret ediyorum. Ama randevun varsa 1 saat içeride kalıyorsun neredeyse her şeyi konuşuyorsun ilgileniyor senin sorun bitiyor o soruyor, hamileyken kadın doğum doktoruna giriyordum düzenli 1 saatten önce ciktigimi hatırlamıyorum hiç. Yeter ki randevun olsun. Böyle acil durumlarda da işte sorun oluyor
İyiymiş, bizimkiler bizim yüzümüze bakmıyor. Soru sorduğumuzda bile rahatsız oluyolar . İnsan sevmeyrnler sağlıkçı olmuş işte naparsın