ACİL! 🚨Sol kasık ağrısı!

O zaman ayağına çorap giymediysen direk yumurtalıkları üşütmüşsündür ondan ağrı yapmıştır canım. Ayağına çorap giymeyi ihmal etme. Yumurtalıklar ayaktan soğuk çeker çok geçmiş olsun

2 Beğeni

Yaa dikkat et cnm demekki özen gostermiyorsun üşütme birdaha sıkı sıkı giyin 2corap bir patik giy ayaktan çok alıyoruz biz ya

1 Beğeni

Geçmiş olsun Çağla yumurtlama donemin Felan olabilir mi acaba yada adet öncesi dönemin

1 Beğeni

@Kuti kızlar ben hep kalın giyerim hatta kocam dalga gecer yaşlı teyzeler gibisin diye. Ama 1 gün once dısarıya cıkmıstık kahvaltıya gıttık orda üşütmüş olabılırım ya da dedıgınız gıbı evde de bo ara dıkkat etmemıs olabılırım ama ben utanmasam uyurken de corap gıyecegım( bazen gıyıyorum):smiling_face_with_tear::smiling_face_with_tear: bu arada maıl geldı ultrason sonuc ıle ılgılı şöyle yazıyordu(yapay zekaya cevırttm)

:warning: Spiral (Copper IUD)

Rahim içinde görünüyor ama raporda şu cümle önemli:

“an added metallic structure seen posterior to the right arm within the myometrium”

Bu şu demek:
Spiralin sağ kolunun arka kısmında rahim kas dokusunun içinde uzanan metalik bir yapı görülmüş.

Bu ne olabilir?
• Spiral kolunun rahim duvarına hafif gömülmesi (embedment)
• Pozisyon değişikliği

Bu bazen ağrı yapabilir.

Düzeltilmesi gerekir mi?

Eğer:
• Ağrı devam ederse
• Tekrarlayan ataklar olursa
• Spiral pozisyonu sorunluysa

Doktor büyük ihtimalle:
:backhand_index_pointing_right: Spirali çıkarmayı önerebilir.

Ama herhangi bir kayma vs soylemedı dr.

1 Beğeni

Evet yumurtlama dönemi canım ama hıc boyle olmazdı. Şuan yıne agrıyor sol kasıgım​:downcast_face_with_sweat:cok sagol canım

Kısa ve net cevap:
Evet, büyük ihtimalle ağrının nedeni spiral olabilir.

Ama bu “çok tehlikeli bir problem” anlamına gelmiyor.

Ultrasonda yazan şeye göre:
Spiralin bir kolu rahim kasının içine doğru hafif gömülmüş görünüyor. Buna partial embedment denir.

Bu durum:
• Tek taraflı kasık ağrısı yapabilir :check_mark:
• Ani başlayan ağrı yapabilir :check_mark:
• Kramp tarzı veya şiddetli ağrı yapabilir :check_mark:

Ama:
• Rahmi delmiş gibi görünmüyor :cross_mark:
• İç kanama yok :cross_mark:
• Yumurtalıklar normal :cross_mark:
• Torsiyon yok :cross_mark:

Yani en korktuğumuz şeyler yok.

Ne olur şimdi?

Genelde doktorlar:
• Ağrı devam ediyorsa spirali çıkarır.
• Çıkarınca çoğu zaman ağrı geçer.
• İstersen yeni spiral takılabilir ya da başka korunma yöntemi seçilir.

Bu durum hayati değil ama ağrı yapıyorsa çözümü basit: spiral çıkarılır.

Doktorun özellikle spiralden bahsetmemesi şu anlama gelebilir:

:one: Radyoloji raporunda yazan durum acil / tehlikeli olarak değerlendirilmemiş olabilir.
:two: Görülen şey çok hafif bir “embedment” olabilir ve klinik olarak önemli bulunmamış olabilir.
:three: Doktor ağrının o anki ana sebebini farklı düşünmüş olabilir (örneğin fonksiyonel ağrı, spazm vb).

Şimdi önemli kısmı netleştirelim:

Raporda yazan ifade tam perforasyon (rahmi delme) demiyor.
Sadece spiral kolunun rahim kas dokusu içinde göründüğünü söylüyor.

Bu bazen:
• Normal varyasyon olabilir
• Uzun süredir öyle duruyor olabilir
• Hiç semptom yapmayabilir

Yani bu cümle otomatik olarak “sorun kesin spiral” demek değildir.

Ben “muhtemelen spiral olabilir” dedim çünkü:
• Ağrı tek taraflı
• Spiral sağ kolu kas içinde
• Başka belirgin patoloji yok

Ama bu kesin tanı değildir.

Spiralin mi var belkide kayma vardır kayınca da ağrı yapar demek ki . Neyse önemli birşey olmasında acildekiler gerçekten çok bişey bilmiyolar . Sen bir uzman doktora git mutlaka canım geçmiş olsun

1 Beğeni

Uzun uzun yazdım kı başınıza gelırse Allah korusunn tabi aklınızfa olsun diye​:disappointed_face::rose:

2 hafta sonra randevum var gıdıcem canım :disappointed_face:cok sagol. Burada once aıle hekımıne gıtmek zorundasın duruma gore o kadın doguma yonlendırıyor sonra onlar arayıp randevu verıyor. Direkt olarak uzmana gıdemıyorsun :downcast_face_with_sweat::downcast_face_with_sweat::downcast_face_with_sweat::disappointed_face::disappointed_face:

1 Beğeni

Öyle bi sistem gelecekti hayata geçirdiler mi . Dünyanın en saçma şeyi. Çocuktan dolayı hastaneye zor gidiyosun bide aile hekimi onayı çıkardışar başımıza. Resmen insanları özele teşvik ediyolar başka bişey değil

1 Beğeni

Yok kuzum ben yurtdışında yaşıyorum Türkiye değil. Burada özel hastane diye birşey yok hepsi devletin maalesef sistem bu şekilde. Dün acilde beni öncelikli aldılar ona ragmen 6 saat sürdü

1 Beğeni

Yurtdışında da sağlık sistemi hem pahalı hem zulüm olduğunu duymuştum . Work and travel ile amerikaya giden bi arkadaşın bacağı kırılınca Türkiye ye gelmişti tedavi için . Ama burda da sistem ona dönecekti. Sağlık ocağına önce muayene olunup sonra devlete gidikecekti konuşuluyodu bi ara. Demek ki örnek başka ülkeler​:woman_facepalming:t2::woman_facepalming:t2::grinning_face_with_smiling_eyes:

Maalesef bu yüzden sağlık sistemi kötü:weary_face: hastaneye gitmekten nefret ediyorum. Ama randevun varsa 1 saat içeride kalıyorsun neredeyse her şeyi konuşuyorsun ilgileniyor senin sorun bitiyor o soruyor, hamileyken kadın doğum doktoruna giriyordum düzenli 1 saatten önce ciktigimi hatırlamıyorum hiç. Yeter ki randevun olsun. Böyle acil durumlarda da işte sorun oluyor

İyiymiş, bizimkiler bizim yüzümüze bakmıyor. Soru sorduğumuzda bile rahatsız oluyolar . İnsan sevmeyrnler sağlıkçı olmuş işte naparsın

1 Beğeni