Bıngıldak kapanması

Kafasının üstündeki bıngıldak ne zaman kapanıyor ve sanki biraz daha aşağı çökmüş gibi geldi bana bugün normal mi

Bebeklerin kafasındaki bıngıldak (fontanel) doğumdan sonra zamanla kapanan yumuşak bölgelerdir. Bıngıldak, beyin gelişimi için önemlidir ve genellikle iki ana bölümden oluşur: ön fontanel (kafanın tepe kısmında, başın ortasında) ve arka fontanel (kafanın arkasında).

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

• Arka fontanel, doğumdan 2-3 ay sonra kapanmaya başlar ve genellikle 6-8. ayda kapanır.
  • Ön fontanel, genellikle 12-18. ay arasında kapanır, bazı bebeklerde 2 yaşına kadar devam edebilir.

Bıngıldak Çökmesi

Bebeğinizin kafasında bıngıldak bölgesinin biraz çökmesi, genellikle endişelenecek bir durum değildir, çünkü beyin gelişimi sırasında kafa şekli doğal olarak değişebilir. Ancak, şu durumlarda dikkatli olmalısınız:

• Çökme: Eğer bıngıldak çok belirgin şekilde çöküyor ve bebeğinizin susuzluk, beslenme veya diğer sağlık problemleriyle ilgili şüpheleriniz varsa, bir pediatriste başvurmak iyi olur.
  • Gelişimle ilgili başka endişeler: Eğer bebeğinizin gelişiminde başka bir problem (örneğin, yeterince emmemesi, uyku düzeninde bozukluklar, anormal hareketler) gözlemleniyorsa, uzman bir doktora danışmak faydalı olacaktır.

Eğer bıngıldak biraz daha aşağı inmiş gibi görünüyorsa ama bebek sağlıklı görünüyorsa ve gelişimsel olarak sorun yoksa, bu genellikle normal bir durumdur. Ancak her zaman, herhangi bir endişeniz olduğunda doktorunuza danışmak iyi bir yaklaşım olacaktır.

2 Beğeni

Teşekkür ederim :smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts: evet doktora sordum dün de hastanedeyken yazmıştım bunu bir sorun yokmuş :pray:t2: