Dil gelişimi nasıl bebişlerin neler yapıyorsunuz!

Kızlar bizim ki 1 yaş 16 günlük oldu gerileme mi desem bilemedim 10. Aydan sonra mama baba gel top diyordu şimdilerde onları demiyor artık gak gak diyor mama diyor canı isterse vesselam hayvan seslerini kendince cikarmaya çalışıyor basit söylenen şeyleri anlıyor kitapla çok arası yok sıkılıyor okumaya başlayınca kendi eline alıyor karıştırıyor ordan ilerlemeye çalışıyorum bende bide konuşturan kartlara ilgisi var onlarla oyalaniyoruz şarkı söylüyorum hareketlendirerek başka neler destekler…

Bizim “anne, baba, dede, mama, aç, gel, at” gibi kelimelerimiz var şimdilik. Bir de sus işareti ile şşş, ocağa cıs ve ağzına alma anlamında eek. Uçak sesi duyunca uuuu diyor… Ezan okununca Allah diyor. (13 ay +19 gün.)

“Aç” demeyi etkinliklerden, kutulardan, kitapları aça kapata ogrendikten sonra ışık açıp kapattık. “Lambayı aç” yerine “ışık aç” demeye başladım. Çünkü daha kolay. Şimdi “ış aç” diyor.

“Anne mama”, baba gel " , “dede at” “uuu (uçak) gel” “kuş gel” gibi kalıp şeklinde birleştirdim yine 1 haftadır söylüyor. Bu şekil gidiyoruz.

Kitaplardaki görseller çok etkili oluyor. Kedi ,köpek, kuş, bebek vs. nerede dediğimde gösteriyor. Dışarı çıktığımızda mutlaka gösteriyorum konuşuyorum.

Elime top , bebek, araba aldığımda da yine " Araba gidiyooor, araba geldiii" gibi iki kelimelik basit cümleleri kuruyorum sürekli.

Oyuncak bebeğimiz var onun üzerinden çok konuşuyorum , gösteriyorum. Bebek ceee yapıyor, bebeği öp , bebek gel, bebek hammm ye, bebek eee eee uyumuş , bebek ciciii vs. diyerek onu model yapıyorum. O da güzel öğretiyor tavsiye ederim.

Bence genetik bu yeğenim iki yaşında anne baba diyor başka bişi yok ama maşallah benim oğlum herşeyi söyler yeğenim kalabalık yerde herkes konuşuyor ama isteği yok ama benim oğlum evde gündüz bı ben bı oğlum çizgi filmde pek sarmiyor da kendi öğreniyor

11 ay 10 günlük anne baba dede aba del Allah diyo hadi hayır de dediğim de kafasını sallıyor dili sürekli dönüyor kendi dilinde biseyler diyo ama ben anlamıyorum :sweat_smile:

Ay benimki iki gündür gel diyince ye diyince kafasını sallıyor öyle yapınca kendimi kaybedip iyip bitiriyorum

Aaaa çok tşk ederim maşallah ne güzel bende dikkat edicem fikir oldu tşk ederim :smiling_face_with_three_hearts:

Bizimkide babayı güzel diyordu arada diyor canım maşallah dahada artarak ilerlesin inşallah :folded_hands:

Maşallah evet genetige vurursak benimde yeğenim 3 yaşında başlamış mesela inşallah uzun sürmez bizimde tembellik var bizimkinde de istese yapacak bence

Bi kac kisiden duydum 1 yasa dogru yada yasindan sonra kelimelerde gerileme oluyo diye malesef bozdede oldu. Anne baba mama dede gel doga düt anneanne aklima gelenler bunlari soyluyodu cuma gunu yasina girecek babasini gorunce baba diyo mama gel diyo digerlerinu soylemiyo ama kendi kendine sarki soyluyo mesela tabi anlasilmiyo ama sevdigi sarkilar var eslik ediyo .

Bide yürümeye başlayınca ona ağırlık verdiği için konuşma geri kalıyor diye dedi bı kaç kişi artık ne kadar doğru bilemedim

Benimki hiç elini tutupta yurutmedim emeklesin diye uğraşmadım kendi çabasıyla yaptı bir yaşına girdi ertesi gün ayağı kalktı emeklemeyi unuttu dussedw kendi kalkıyor düştüğünde hiç bakmiuorum devam ediyor ben tembelmisim bence eşime çekmiş

Biz destekledik babası özellik emeklemek değil de yürümesini istiyordu çok 11 aylıkken adimladi artık yürüyoruz şükür

Merhaba Asil konuşmaya erken başladı. Şimdi 21 aylık 3 kelimeli cümle kuruyor sesleri net çıkarıyor konuştuğu anlaşılıyor. Bu durum biraz genetik biraz ilgiyle alakalı. Ben her gün kitap okudum şarkı söyledim tekerleme söyledim. Ayrıca hep kendisiyle iletişin halindeyim. Mesela gel beraber evi süpürelim birlikte kahve yapalım ya da kilerden kavanoz aldım fırına pasta koydum yarım saat sonra pişecek asansörde 2. Kata basalım gibi yaptığım şeyleri söyledim. Parkta falan başka çocuklarla iletişim kurmasını sağladım markette kasiyere merhaba kolag gelsin falan demesini bekledim hadi ablaya görüşürüz bay bay diyelim falan dedim. Şimdi kendisi güzel konuşuyor ve oldukça sosyal

Gördüğünüz şeylerin isimlerini söyleyebilirsiniz ben evdeki tüm nesneleri odaları gezdirip her şeyi söylerdim. Bu vazo, içindekine dokunup bu çiçek koklayalım çok güzel kokuyor. Dışarda bu otobüs bu trafik ışığı diye işaret ediyorum. Kırmızı ışık yandı duruyoruz. Bak amca bisiklet sürüyor gibi gibi çoğaltılabilir

Ayyyy çok sevindim Nur maşallah :cherry_blossom:

Aynen canım bende herşeyi söylüyorum tekrar ediyorum bizimki işaretle derdini anlatmayi seviyor birazda inatlik var bakalım yola devam canım dediklerini de Dikkat ederim tşk ederim :smiling_face_with_three_hearts:

Rica ederim ne demek :smiling_face_with_three_hearts:

16 aylık oğlumla kavga edecek kadar konuşuyoruz :joy: akşam birde babasına şikayet ediyor beni :sweat_smile:

Bizimki de 14 aylık anne baba dede deyze dayı diyor bazen çişş diyo kuşa şşş diyo pis olmuşsun diyorum tiss diyo gel diyo hadi diyo başkada kelimesi yok

Ay maşallah ya :joy::smiling_face_with_three_hearts: