Dil gelişimi

Kızlar selam 20 ay 1 günlük oğlum var 6-7 kelimesi var söylediğim kelimeleri tekrarlamaya çalışıyor 18-24 ay dil patlatma dönemi fakat az gibi geliyor ben mi aceleciyim bilmiyorum alıcı verici dil çok iyi bizi anlayıp komutları yapıp kendini ifade ediyor gün içinde sık sık konuşuyorum amaa etkinlik yapamıyoruz çok çabuk sıkılıyor gün içinde de 5 dk bile oturmayan bir çocuk uyurken bile sürekli dönüyor ne yapabilirim ekstra önerileriniz var mı

Aynı durumdayız birebir benım kı 18 aylık hıc kelimesi yok ben genetik oldugunu da düşünüyorum ben gec konuşmusum babası da keza oyle 2 yasında başlamış her dedıgımı anlıyor yapıyor da sadece kelime olarak cıkmıyor ağzından ıllakı konusacaklar acele etmiyorum o yüzden dil terapıstı de düşünmüyorum

22 aylık bizimde aynı. Hatta genelde kelimelerimiz hayvan taklitleri üzerine konuştuklarımızı ve yap dediklerimizi anladığı için daha erken zamanla düzelir diye bende takipteyim.

Ekranla arası nasıl görüyor mu günlük süresi ne kadar görüyorsa eğer. Biz kızıma hiç ekran metodunu uygulamaya çalıştık. Şuan 22 aylık olmak üzere, hiç izlemedi diyemem tabi çevresel faktörler kaynaklı. Ama öyle eline alıpta telefon video izlemesi yok evimizde 3 TV var ama o uyanıkken açıp izlemiyoruz. Gittiğimiz yerde de bakıyorum kimse izlemiyosa kapatalım mı diye sorup kapatıyorum genelde zatwn o kadar alışmadığı ve dikkatini sürekli başka şeylere verdiği için bi oyuncağını bi kartı bi resmi falan sorup bulup göstermesini sağlayarek dağıtabiliyorum. Çok konuşkan herşeyi biliyo bi şeyi bi kez söylememiz yetiyo hemen arkamızdan tekrar ediyo. Bişiler söyleyip yapmasını isterken hep tamam mı diye sorduğum için o da ben gibi konuşuyo. Şimdi yemek yicez bardakları içeri götürelim tamam mı diyorum o da bardakları götürelim tamam mı diyo :rofl:. Dışarda komşunun köpeği var sokaktan biri geçse havlar ismi zeytin, zeytin hav hav yapıyo duydun mu diyorum o da aynısını söylüyo her havladığında söylüyo sesi kesilince zeytin uyumuş nennik yapıyo diyorum zeytin nennik yapıyo bak nennik yapıyo diyo. Havlayınca tekrar bak zeytin uyanmış hav hav yapıyo diyo. Ekranın bu konularda çok etkili olduğunu düşünüyorum ben şahsen. Eğer varsa sizde ekran aşinalığı süreyi azaltıp günlük işlere çocuğu dahil edip soru sorark ve cevap vermesini bekleyerek sizi taklit etmesini destekleyerek herşeyi anlatarak belki biraz açılmasını sağlayabilirsiniz. Bizimkinin maşallahı var bol bol konuşuyo herşeyi anlatıyo söylüyo. İnşallah sizinkilerde biran önce konuşurlar.

Ekran ne yazık ki var çünkü desteksiz büyüten biriyim ev işlerine dahil oluyor zaten benimle beraber yapıyor süpürge sesi çıkarıyor soru sorduğumda vs yanıt veriyor tuvalete benimle birlikte girdiğinde kendide oturup tis tiiss diyor ama sizinki gibi net cevaplar değil alıcı verici dil çok iyi sorun bunu kelimelere dökemiyor

Kız nur sen mısın döndün mu gerı ?

Evet benim

Hoşgeldin tekrardan :blossom:

Her çocuk farklı . Hepsi aynı yastda aynı anda akıcı konuşmuyor. Benim kızım 27 aylık daha yeni yeni kelimeleri arttı. Herşeyi biliyor ama konuşkan değil . Ekran da etkili olur illaki ama tek başına yeterli sebep değil. Çünkü hiç ekran görmeyip konuşmayan da çok var. Benim yeğenim hiç ekran görmedi TV bile hiç acmadilar aşırı dikkat ettiler inatla ekran yok diye ama çocuk konuşmuyor.

Doğru diyorsunuz ekrandan kasıt tabiki saatlerce karşısına oturup izlemiyor en fazla izlediği 10-15 dk çünkü kendi sıkılıyor TV açıkken bile bakmıyor kuzenimin kizida 3 yaşa kadar hiç konuşmamiş 3yasinda kelime değil 2-3 kelimelik cümleler kurarak konuşmaya başlamis hafizalarına alıyorlar ama bu yaştada en az 8-10 diyorlar

Grup grup ayırın öyle çalıştırın . Ben öyle yaptım ders gibi bizde ise yaradi. Bir hafta meyveler sadece meyvelerigosterip isimlerini söyledim. Ezberledi, sonra bir hafta hayvanlar , renkler öyle öyle grup grup çalıştırdım öğrendi hepsini.

Teşekkür ederim peki bebekler yeni bişey öğrenince diğer bildiğini unutuyor sizin bebeginiz de unutuyor mu bol bol tekrar yaptırmak gerek unutmasın diye ama siz nasıl yapıyorsunuz

Etrafında başka abla abi var mı o da etkili benim teyzemin kızlarının çocukları hep üst katımızdalar birisi 7 24 var diğeri gündüzleri annesi çalışırken var sadece onlarla da çok oynuyo ve onları taklit ediyo onlardan bişiler öğreniyor. Büyük olsun küçük olsun etrafta çocuk olması da etkili konuşmada bence.

Kendi akrabalarim uzakta eşimin de akrabalarından bebeği olan yok sadece uzaktan kuzeni var onun kızlarıyla çok güzel anlaşıyor büyük kız 3.5 yaşında küçük 15 aylık büyük kızın adını falan öğrendi hatta

Onlarla sık sık birarya gelseniz çok daha etkili olur konuşmasında büyük olan baya konuşuyodur artık ondan hemen herşeyi kapar.

Evet hiç susmuyor ama kardeşi ve oğlumla oynamak istemiyor kendi oyun kurup oyun oynuyor çocukları gidince sinirleniyor yada çizgi flim izliyor

Allah Allah niye öyle yapıyo acaba küçükler daha anlamıyor onun istediği gibi oynayamıyolar herhalde ondan olabilir belki

Büyük ihtimalle geçen gün kartondan poşetler oluyor ya küçük kardeşi onu aldı diye minik bir olay çıkardı :sweat_smile: oyuncaklarını paylaşmak istemiyor bagzen annesi biz gittigimizde ozan efe paylaşıyor seninle ama diyince sevmediklerini veriyor oynasin diye benim oğlumda biraz çekingen davranıyor tabi kardeşide oğlumun elinden çekip alıyor oğlumda baka kalıyor

Kıyamam ya onlar içlerinde savaşarak almayı öğrenmiş sizinki tek çocuk olduğu için afallıyodur çok normal. Kardeş olunca ya da onlardna görerek öğreniyolar. Benim kızımda anasınıfına giden kuzenimin kızıyla oynuyo işte geliyo ablası, oyuncak alıyo eline kızım elinde alıp ablam ablam diyo onun yetişemiceği yere koyuyo ne alsa eline çocuğum alıp alıp kaldırıp saklıyo resmen. Biz farkedince bilge bırak oynasın diyoruz o zaman bişi yapamıyo biz öyle diyince de zaten çok durmuyo ben bi yukarı gidip geliyim diyo gidiyo. Şimdi kızım da kardeşine ya da başkalarıyla oynarken bişi gösteriyoruz kardeşine sesli müzikli hemen o alıyo eline ya da bilgenin elindeki bişeyi ver ver ver diyip istiyo bağırıp alıyo başka bişi alsa onu da öyle almaya çalışıyo, biraz öğrenilmiş bi bencillik yaşıyo gibi malesef. Zaten tablet bağımlısı ablası şarjı bitince geliyo bi yarım saat dolduğunu düşününce de gidiyo Bakıyo dolmamışsa tekrar geliyo :rofl: