Kızlar kızım 23 aylık. Konuşma konusunda sıkıntımız var. Şu an sadece baba mama dede su diyor. Onu da söylemesini istediğimde söylüyor. Kendiliğinden söylemiyor. İnternette gördüğüm herşeyi deniyorum ama çok bişey fatketmedi. Dil terapistine götür diyorlar. Dil terspistine ne zaman gidilmeli , belli bir yaş sınırı var mı bu konuda bilgisi olan var mı ?
Benim kizimdada var biraz konuşma geriliği çocuk doktoruna sormuştum 2 yaşina kadar konuşmassa dil terapistine gidebilirsin demişti ve yaşitlari olan çocuklarin yanına götürün oda konuşmasina fayda sağlar demişti
Bol bol oyun alanı Park vs götür kuzenim psikolojik danışman rehberlik öğretmeni keza eşide öyle küçük kızı 3yasina kadar konuşmamış artık terapiste psikologa götürmeye karar vermişler o zaman çok akıcı bir dille uzun cümleler kurarak konuşmaya başlamış o zamana kadar konuşmasada bilinc altına kaydetmiş has tabi bu bir istisna olabilir fakat genel olarak 2yas itibariyle 2-3 kelimelik cümle kurması gerekiyor anne al mama ye baba gel vs gibi
Benim kardeşim de 5 yaşına kadar konuşmamıştı o da böyleydi gitmediğimiz hastane kalmamıştı en son akıcı bir şekilde konuştu
Merhaba benim kızım da 23 aylık olucak ikili kelimesi yok bu yüzden çocuk doktoruyla görüşdüm ihtiyaçlarını dile getirebiliyormu diye sordu açıkdığında susadığın vs diye ek olarak komut alma ve anlaması nasıl diye sordu bunları yapabiliyor dediğimde yaşıtlarıyla görüştür sözlü iletişim kurmasını sağla bekleyelim biraz daha dedi ben geç kalmak istemiyorum gideyim diye ısrar ettim yinede muayne sırasında bir sorun görmediğini iletişim kurabilidiğini söyleyip beklememi önerdi. Önce bir çocuk doktoruyla görüşüp bilgi almanızı tavsiye ederim daha iyi bir yönlendirme alırsınız veya etkinlikleri nasıl yapacağını anlatır. Bana mesela hayvan bulmacaları önermişdi şuan hayvanları tanıyor seslerini çıkarıyor isimlerini söyleyemiyor daha ama doktorun önerdiği şekilde etkinliklerini yapınca gelişme oldu güzelliklerle büyütün bebeğinizi
Ben soru sorarak surekli tekrarlayarak gelistirdim abilerinin abilerinin adini bile soyluyo.degilmi degilmi diye diye. bu soylemi bu soylemi surekli tekrar logopediye gotursen yine evde uygulaman gerekiyo isin cogu yine sana dusuyo canim acele etme ama daha iki yasina bile girmemis.
Herşeyi anlıyor istediğim herşeyi yapıyor. Acıktığında buzdolabına gidip mama diyor susadığında çeşmeyi gösterip sü diyor. İstediği herşeyi aslında anlatıyor ama işaretle . konuşma yok. Ben de kitap okuyorum konuşuyorum her işi beraber yapıyoruz yaparken ne yaptığımı hep anlatıyorum herşeyin ismini söylüyorum tekrar tekrar. Ama hiç söylemek bile istemiyo dinliyor sadece.
Evet yine bana düşecek ben de düşünüyorum götürsem şu an küçük zaten doktor ne dese tepki vermeyecek doktor yine bana şunu yap bunu yap diyecek kendisi yapmayacak sanırım
Umarım öyle olur o da bir ihtimal
Benim Kızım da herşeyi anlıyor o yüzden bazen diyorum acaba birden mi konuşacak
Benim kızımda öyle merhaba demeyi biliyor ama merhaba dediğimizde el sallıyor istediği şeyleri parmakla gösteriyor ama söyleyene kadar vermiyorum ekmek istese ekmek demese bile bir harf çıksa bile ağzından o şekilde veriyorum baya işe yaradı birde mesela istediği şeyi verirken söylüyorsunuz ya ufacık bir ses bile çıkarsa çok sevinin tekrar tekar denemeye çalışıyolar kızım bana anne demiyordu mesela aba diyordu ben anne diyordum o a deyince bile anneee dedin eveet çok seviniyordum iki üç güne anne dedi o şekilde
Her Haftasonu oyun alanına götürüyorum bşr saat ücretli ama ordada çocuklarla oynuyor güzel anlaşıyor ama konuşmuyor onlarla da bana yaptığı gibi işaret ediyor
Benim kızım da alkışı çok seviyor o yüzden bi kelime söylemeye çalışsa hemen aferin kızom alkışş çok güzel diyorum alkış yapıyorux seviniyor kendi de. Yani uzun zamandır çok şey denedim ama pek ilerleme olmadı. Bir gece uyuturken tam dalmamıştı daha ben kelimeler söyledim tek seferde hepsini kusursuz tekrar etti. Hala, teyze , Allah, ne dediysem hemen kusursuz söyledi. Çok sevindşm birden acaba basladimi bşrden konuşacak mı diye ama tek seferlikmiş ondan sonraki günler ne kadar istesem de bir daha söylemedi . Bazen de diyorum acaba konuşabiliyor da konuşmak mı istemiyor ![]()
Benim oğlum da 21 aylık bende gerçekten aslında konulabilecek seviyede ama konuşmak istemediğini düşünüyorum
sizinkilerde öyledir 12-13 aylıktan beri çok zeki herşeyi anlayan haraketleti var ama konuşmaya gelince yok işaret ediyor . Su mama demez saçma sapan şimdi kepçe kargo Allah Allah demeyi öğrenmiş ![]()
az kaldı bence ya konulmalarına
Doktor neler önerdi eşleştirme harici bize de bilgi verir misiniz ![]()
Eşleştirmeleri 18 aylardan beri yapıyor. Cırt cırtlı kkştabı var onu hepsini doğru eşleştiriyor renkleri eşleştirşyor şekilleri . zekasından şüphe etmiyorum ama konuşmuyor
Bizimkide aynı bugün benim unuttugum diş granüllünün yerini vs gösterdi şok oldum o unutmamış. Bence sorun yok etrafımızda kimse yok benim ondan olduğunu düşünüyorum çoöuk olsa konuşur oyun grubu va şart
E bebek de konuşturan oyuncak var böyle kartlar var doğruyu bulduğunda çekiliyor onu tavsiye etmişdi ama bizde işe yaramadı kartları dağıtıp sadece resimlerdekini soruyor çocuklu ortam diyor ama kimsemiz yok parkdakiler de kızımın tarafına bakmıyor küçük diye
Parkta nasıl sizinki benim oğlum parkta da oynamaz oldu sağa sola bakıyor çoçuklardan çekiniyor . Kartlar bizde de var evet gösteriyor anlıyor taklit ediyor elleriyle vs ama konuşma yok
Bu nun ne manaya geldigini kavramis son gunlerde bu su bu su bu su telefon caliyo getiriyo acmadan alo diyo