Selam anneler bebeğim 1 buçuk yaşında ,yaklaşık 3 aydır ekran izletiyorum. Sadece yemek yedirirken çizgi film açıyorum sonrasında kapatiyorum ama artık o kadar alıştı ki aç bile olsa izlemeden yemek yemek istemiyor. Ekrandan nasıl uzaklaştırabilirim her yolu deniyorum ama çözüm ya da önerisi olan anneler var mı ![]()
Ona alışmış çünkü uzmanlar zaten bişey yaptırmak için ekran verirseniz alışır ve onseyi ekransiz asla yapmaz diyor
Merhabalar… Burada çok daha küçükken izletmeye başlayan ve bu durumdan memnun anneler var maalesef onlar okuyup ama naapalım deyip geçecekler bu konuyu. Buyrun işte sonra nasıl biraktirabiliriz derdi çıkıyor…
Başka bir konuda anlattım ama size şöyle bir öneri vereyim yapabilirseniz. Farklı oyuncaklar alıp oyun kurmayı denemişsinizdir illaki. Buna devam edin ona ek olarak ekranı izleme süresini her seferinde kisaltin. Yavaş yavaş alışabilir. Başka bir yöntem de direkt prizi bozmak. Tabi geri yapılabilir düzeyde eşiniz bozabilir sökerek. Bozulmuş diyerek anlatın her seferinde. Kısaca anlatıp yeni oyuncaklari çıkarın oynamaya başlayın siz. Çok aglayabilir ama mutlaka gelecek bir gün. Yeni oyuncak kısmı önemli küçük de olsa birkaç tane alın saklayın bu zamanlarda kriz yaşandığında çıkarın. Dışarıda vakit geçirmek çok daha güzel olur imkan varsa. Arada sırada da evde şalteri kapatın el fenerini yakın gölge oyunlarina alistirin çok severler. ( tel feneri veya mum değil) Yeni yeni etkileşimli kitaplar alın içinden bir şeyler çıkıyor geri takılıyor falan. Bulursam atayım inşallah birazdan. Şimdilik bunlar geldi aklıma. Eğer TV değil telefonsa belli bir süre sonra videoyu ya da teli kapatan özellikler var onları anlatırım.
Benim de kizim bebek ken cicukken bakmazdi simdi 8 yaşında cok zorluyor beni ben neler yapabilir im servis de okulda herseyi ogreniyor duyuyor gelip istiyor of cok kotu birsey çalışıyor um yetişemiyorum vdurumu kullanıyor farkındayım
Sizin durum farklı biraz. Ekran süresi koymalısınız. Tamamen kesmek olmaz. Zaten izlemesi de lazım her şeyden geri kalır akranları zorbalayabilir bir yandan. Ne izlediği oynadığı da önemli kontrol etmelisiniz. Çok sıkıntılı videolar ve oyunlar da var. Günlük ekran sınırı koyun bunu anlayabilecek yaşta kızınız . Normalde ne kadar izliyorsa bunu 10 dk 10 dk geri çekmeye baslayin. O zaten ne kadar izlediğini bilmiyordur. Siz telefondan alarm kurun 50 dk ya. Ohooo 50 dakikan var ne kadar çokkk deyin abartin. Sonra alarm çalınca süren bitecek teli bana getireceksin deyin ya da TV’yi istersen sen kapat bana haber et ya da ben kapatayım not alayım izledigin kadar dakikani deyin. İstersen daha önce bitirebilir parça parça başka zamanlarda da izleyebilirsin ama önce sorumlulukların bitmeli deyin. Ödev yapmadan ekran süren bitmemeli mesela. Bitirirsen de yapacak bir şey yok dersiniz. Yemek sırasında asla mesela. Evin kuralları önemli yanı. Önden bunları bilirse dikkatli olur. Kuralları sever aslında çocuklar. Bizim tek sıkıntımız bütün aile uyamamak. Baba TV izler anne tel. bakar ee çocuk nasıl ders yapsın diğer odada? Mesela di mi? Olmaz yani olmuyor öyle. Ödev yapılırken en azından sessiz ekransiz ortam olsun. Evde belli bir saat sonra herkes istediği şekilde izlesin ama sınırsız olunca çocuğa belli bir kural ya da sınır koymak çok zor olur. Önce anne baba uygulayacak yani. Zamanla bu alarm sistemine alışacak siz de rahat edeceksiniz inşallah. Yaşı büyüdükçe zamanı da artabilir onu da söylersiniz. İlkokul öğrencisi için günlük toplam 1 saat civarı yeter daha azını başarırsanız tabi ne âlâ
Yeni hobiler edindirmeye çalışın bu arada takı yapma seti , kilden objeler yapma ( renkli ve firinlanabilir) vs.
Bende normal de izletiyorum nadir de olsa işim olduğu zaman ama ne olursa olsun yemeğini vermeye geldğimde ekran açıksa bile ilk önce ekranı kapatıyorum öyle veriyorum çünkü çevremde çok örnek var gerçekten tv televizyon olmafan yemek yemeyen en baştan bunı uzak tutmaya çalışıyorum oyuncakla dikkatini dağıtmaya çakışıyorum
Bunları birebir heosini yapicam ins size de bolca dua edicem varolun ellerinizr saglik detayli bilgiler icin cok koymetli ıns yol alicam bu konuda Rabbım size de acil şifalar versin
Sadece müziğine çevirmeye çalışın bence onu da. Daha bebekler maalesef gerçek eşyalarla, oyuncaklarla oynayarak gelismeliler. Uyuduğu zamanlara erteleyebilirsiniz işlerinizi ben akşama kadar bazen bulaşığı bile tam anlamıyla yikayamiyorum bazen. Eşim gelince ona teslim edip daha ayrıntılı işlere bakıyorum. Yapamasam da dünyanın sonu değil ya.
Amin sağolun
Allah size de kolaylık versin. Aile toplantısı yapıyoruz diyerek konuşun kurallarınızı uygulamaya baslamadan. Eşiniz de onaylasin sizi herkes bilince daha etkili olur. Ağlarsa size küserse bile pes etmeyin. Ara ara minik hediyeler verin birkaç gündür ne güzel uydun tam zamanında kapattın falan diyerek. Bir de şey öğrendim yeni onu da anlatayım
Birkaç gün geçince telefonda akrabanizin biriyle konuşurken çocuğunuzun duyacağı şekilde ama sizi gormesin şöyle konuşun. ( Gizli gizli konuşuyormuş gibi) Yaa biliyor musun bugün kızım şöyle güzel bir şey yaptı ( yaptığı güzel seyi övün) sonra hatta telefonu bile alarmı çalınca bana getirdi (ya da TV’yi kapattı işte neyse.) Tam anlamıyla beni çok mutlu etti galiba ben de ona bir sürpriz yapacağım bundan sonra böyle giderse… Bunu duyan çocuklar çok motive oluyorlarmis
hediyeyi de verirsiniz sarılarak falan ne olursa artık. Aranızdaki bağ da kuvvetlenir böylelikle.
Valla on aylık bı ara ekran alıştı gbi fark ettim yemek yerken kapattım bu sefer önüne tüm mutfak eşyaları oyuncak yeni oyuncak mutfakta bıçak çatal kesici alet hariç ne varsa önüne koyuyorum öyle bisiler yiyor bazen de yemiyor aç kalıyor zorlamıyorum sonra veriyorum mutfağın içinden geçiyoruz resmen ama bu sefer ben kendiimee açıyorum biisiler ondan da etkileniyo çocuk ama
Haklısınız ama çok uzağa koyuyorum ztn o da pür dikkat izlemiyor dönüyor dolaşıyor sadece ses kalıyo o da hep ilahiler esmaü’l hüsna dinletiyorum