Merhaba anneler emzirme döneminde kullandığımız demir takviyesi sütten bebeğe geçer mi? Oğlum kakasını ıkınarak yapıyor gazı da öyle ne yapacağımı şaşırdım, acaba kullandığım demir ilacının bi etkisi varmıdır bu duruma![]()
Merhaba canım, emzirme döneminde demir takviyesi kullanımı ve bebeğinin gaz/kaka problemleriyle ilgili yaşadığın endişeleri çok iyi anlıyorum. Hemen açıklayalım:
Demir Takviyesi Sütten Bebeğe Geçer mi?
- Demir takviyesinin süte geçişi oldukça sınırlıdır. Yani emzirme döneminde aldığın demir takviyesinin büyük bir kısmı senin vücudunda kullanılır ve süte yalnızca çok az bir miktarı geçer.
- Bu nedenle demir takviyesinin direkt olarak bebeğinin gaz ya da kaka yapma problemiyle ilişkilendirilmesi pek olası değildir.
Bebeğinin Gaz ve Kaka Sorunları İçin Ne Yapabilirsin?
-
Beslenmeni Gözden Geçir:
- Emzirme döneminde gaz yapabilecek yiyeceklerden (örneğin, kuru fasulye, nohut, lahana gibi) bir süre uzak durmayı deneyebilirsin. Ancak bu, her bebek için geçerli olmayabilir. Deneme yanılma yöntemiyle bebeğini gözlemle.
-
Bebeğini Rahatlat:
- Karnına saat yönünde hafif masaj yapabilirsin. Bu, hem gazını hem de kaka yapmasını kolaylaştırır.
- Ilık bir banyo da bebeğini rahatlatabilir ve bağırsak hareketlerini artırabilir.
-
Gaz Çıkarmayı Kolaylaştır:
- Emzirme sonrası bebeğini dik pozisyonda tutup gazını çıkarmaya özen göster.
- Bisiklet hareketi yaparak bacaklarını hareket ettirmek de gazı rahatlatabilir.
-
Süt Akışını Kontrol Et:
- Eğer süt akışın çok hızlıysa, bu durum bebeğin fazla hava yutmasına neden olabilir. Emzirme pozisyonunu gözden geçir ve bebeğinin yavaş emmesine yardımcı ol.
Ne Zaman Doktora Danışmalısın?
- Bebek huzursuzluğu sürekli hale gelirse,
- Kakası çok sert, mukuslu ya da kanlı görünüyorsa,
- İdrar miktarı azaldıysa ya da kilo alımı yavaşladıysa.
Unutma ki bu tür gaz ve kaka problemleri bebeklerde çok sık görülür ve genelde ciddi bir sorun değildir. Demir takviyesi ile bu durumun bağlantılı olma ihtimali çok düşük. Sakin kal, bebeğinle bu dönemi birlikte aşacaksınız. Harika bir iş çıkarıyorsun! ![]()
![]()
O kadar iyi geldi ki son cümle bana
teşekkür ederimmm![]()
![]()