Merhaba arkadaşlar “çocuğunuza sınır koyun” kitabını okuyorum günlük hayatta kullanılacak çok güzel sınır örnekleri var. Çok faydalı tavsiye ederim. Okurken fark ettim, çocuklarda bazı durumlar karşısında ne yapacağımızı bilemiyoruz bu konuyu etkili ve pratik kullandığınız sınırlar ve yöntemleri paylaşmak için kullansak verimli olmaz mı, ben beğendiğiö kısımları atarak başlayayım
Teşekkürler paylaşım için “sevdirerek din eğitimini” okumuştum ben de çok istifade ettim şiddetle tavsiye ederim. Kızım şuan 14 aylık koltuğun bir kenarından diğerine koşmak, kenar kısımda oturup tehlikeli şeyler denemek istiyor örneğin. Bunun tehlikeli olduğunu anlatıyorum anlıyor ama devam ediyor. Ben de alıp yere koyuyorum öyle ağlıyor ki içime batıyor. Tehlikeli durumlarda çocuklara nasıl incitmeden sınır çizebiliriz mesela uyguladığınız etkili bir yöntem var mı
Ya açıkçası ben biraz anne baba modeli gidiyorum o kadar pedagojik bir anne değilim
yaramazlık yapabilir evde yani tabi benimki 18 aylık yeni yürüdü şimdi sağdan sola gidiyor ordan oraya atlıyor karıştırıyor pek ses etmiyorum ver diyorum veriyor çoğu zaman öyle özellikle atlamalı durumlarda deneyimlemesini istiyorum o yüzden maşallah diyim temkinli olmayı öğrendi ta pencere tepesine çıkıyor koltuk orda diye oturma odasında ama inmezse böyle 14 aylıkken de yapardı bana bağırırdı seslen gelirim diye zamanla nasıl ineceğini öğrettim
Ha bugün mesela tvye vurmaya kalktı oyuncağına hayır falan dedim ama devam etti aldım elinden oyuncağı ağladı o tatlı yaramazlıklar şımarma boyutuna gidince kızıyorum ağlıyor ama ağlaması da gerek ki yanlış olduğunu bilsin . Ya da akşam eşim varken ben kızsam ona bakıyor diyorum onun bizi bir görmesi lazım sakın yüz verme yanlış babam hayır falan der o da öyle sonra tamam gel sakinleşelim deriz
Ayy ne iyi yaptınız bu konu başlığını açmakla foto atmakla alıp okuyacağım hemen
Çocuğuma Nasıl Sınır Koyabilirim?
1. Yansıtın: Çocuğun hislerini, duygularını, arzularını gördüğünüzü ve onu anladığınızı bildirin. (Örn: bana kızdın)
2. Sınırları ifade edin.
3. Alternatif sunun, uygun alternatifler hedefleyin.
4. Son seçimleri ifade edin (Bir sınır belirlediğinizde çocuk bu sınıra uyum sağlayamıyorsa çocuğa seçenek sunun)
Sınır Seçenek Sunma Örnekleri
*Duvarı boyamak isteyen bir çocuk
1. Duvarı boyamak istediğini biliyorum.
2. Duvar boyamak için değil.
3. Kağıtları boyayabilirsin.
4. Duvarı boyamayı seçersen bugün boyalarınla oynamamayı seçmiş olursun.
*Kardeşine vurmak isteyen bir çocuk
1. Öfkeli olduğunu ve kardeşine vurmak istediğini biliyorum.
2. Kardeşin vurmak için değil.
3. Hacıyatmaza vurabilirsin.
4. Kardeşine vurmayı seçersen seni 5 dakika molaya çıkarmamı seçmiş olursun.
*Tablet oynama süresini aşmaya çalışan bir çocuk
1. Daha çok tablet oynamak istediğini biliyorum, bu hoşuna giderdi.
2. Tablet, bu kadar uzun süre oynamak için değil.
3. Daha fazla tablet oynamakta ısrar etmeyi seçersen yarın tablet oynamamayı seçmiş olursun, ısrar etmemeyi seçersen yarın tablet oynamayı seçmiş olursun. (alıntı)
Buna ilaveten şunu ekleyim eğitimde en önemlisi hal dili. Yani bedenen yapmamız lazım özellikle şu telefon tablet olayında çocuk pek görmemesi lazım anne babadan özellikle