Kızlar garip bir soru olacak ama şöyle gireyim konuya benim kızım 9 aylık evde olduğumuzda güzel vakit geçiriyoruz beraber hep onu seviyorum bol bol kokluyorum öpüyorum bazen oyun oynatıyorum vs. Asıl konu biz sürekli dışardayız ailelerimize yakınız sürekli onlara git gel işte parka çık markete çık ailecek gezmeye git falan derken anlayacağınız çoğu zaman dışarıdayız atıyorum birgün evde yemek yiyorsak iki gün ya kaynanamda ya annemlerde oluyoruz falan diyeyim. Neyseki sorum şu olacak bugün bir arkadaşımla oturduk kızı 6 aylık oda sürekli evde yani çok çok nadir dışarı çıkan bir tip. Böyle kızına sesli müzikli kitaplar almış işte kitap okuyorum bol bol diyor falan filan sayıyor böyle benim kızıma verdi benim kızım sevmiyor o tarz şeylerle oynamayı yüzüne bile bakmadı. İşte evde sürekli ek gıda olarak farklı farklı tarifler hazırlıyor falan çünkü vakti çok ve boş kalınca bebeğiyle oyun oynuyor kitap okuyor vs. Böyle düşününce ben bunları yapmıyorum acaba ilgisiz miyim diye düşündüm çok canım sıkıldı hiç kitap okumam mesela veya okadar oyuncağa kitaba para verip almıyorum evde bulduğumu önüne döküyorum oynuyor kızım. zaten çoğunlukla dışarda olduğumuz için vaktimde olmuyor inanın eve baygın geliyoruz kızımı uyuttum mu hemen bende bayılıyorum veya boş vakitte birazda kendime vakit ayırmak istiyorum. Bencil mi davranıyorum bilmiyorum oynatmadığım zaman falan çok canım sıkıldı ya benim gibi düşünen varmı ben mi yanlış düşünüyorum ![]()
Seni çok iyi anlıyorum benm kızımda dokuz buçuk aylık bir aydır annemlerin yanına köye gelmişim evde tekken yalnız kaldğmda çok güzel vakit geçiriyorduk değişik değişik tarifler yapıyordum ama köye geldiğmden beri eskisi gibi ilgilenemiyorum yine bezi yemeği uykusu hersey bende ama annemler var kardeşlerim var gelen giden oluyor onlar oyun oynuyor seviyorlar durmadığı zaman elime ne geçerse onu veriyorum öyle oyalanır anca bende kendi işlerimi hallediyorum o sırada çocuklarla oynayınca fln bazen bende ilgisiz mi kalıyorum acaba diye yokluyorum ama sürekli evde kalıp insan içine çıkmayan bebeklerde ilerde çok sorun çıkarıyo bahsettiğnz arkadaş da bence şimdi bi yere gitse bebeği asla durmaz çünkü insan içine çıkmamış bu da çok iyi değil ben kendi evimdeyken çok sık çıkamıyordum ama yine de arada kaynanama görümceme parka dışarı gezmeye fln götrüyordum yani dışarı çıkma ile evde kalma sıklığımz aynıydı hemen hemen ama şartlar böyle gerekiriylrsa ne denebilir ki herkesin hayatı yaşam biçimi farklı siz bu şklde alıştrmşsnz. Hangisi daha kolayına geliyorsa onu yap her gün çikma mesela ya da eşinle kızınla tek başına gezmeye gidin şimdi yapmazsan ilerde zamanında kızmla çok ilgilenemedm diye kendine kızacaksın o yüzden vaktinin daha büyük kısmını çocuğunla gecirmeni tavsiye ediyorum ilgissz oldğunu da sanmıyorum bu düşünceye girmiş olman bile onu ne kadar düşündüğün anlamına geliyor aslnda sağlıkla büyüsün bebiş![]()
Bence bebekler sosyal ortamda daha güzel gelişiyor. Aile ortamında ki muhabbetten bile duyduğu öğrendiği seyler oluyordur. Bir kızıldereli atasözü der ki bir bebeği büyütmeye bir köy gerekir. Bence ilgisiz olduğunuz anlamına gelmıyor.
Ilgisiz insan endiselenmez, gundeminde bile olmaz. Siz ne güzel muhasebe yapiyorsunuz. Herkesin yasam şekli, duzeni başka. Siz arkadaşınız gibi yetistirmeye kalksaniz yarin bir gun sosyal alaninizda cocugunuz sorun yasar çünkü siz oyle yaşamıyorsunuz. Düşünsenize bebeginiz icin hep evdesiniz ve biraz büyüdüğünde gitmeler gelmeler başladığında ne kadar yadirgayacak ama kendi duzeninizi devam ettirdiginizde bu bebeginde doğalı olacak. Kitap ve oyuncak kisminda da, gunde 10 dakika bile olsa vakit ayirmak gerektigini düşünüyorum. Zihinsel gelişimleri için kitaplar ve ayina uygun beceri oyunları cok önemli. Cikarken bir kitap, bir oyuncak yaniniza alabilirsiniz. Illa sizinle degil yakinlariniz bile oynatabilir veya okuyabilir.
Anneye , kayınvalideye her gün gitmeniz zorunlu değildir herhalde diye düşünüyorum. Siz de yapabilirsiniz yeni yeni tarifler bence. Her gün yorgun gelecek kadar da dışarı çıkmak biraz düşündürmüş sizi. Haklısınız da. Sosyal bir bebek olur evet ama sizi sadece bakim vereni olarak kodlamasin bence de. Kendi başına oyuncaklariyla oynamaları bu ayda çok iyi ama siz de katılın. Ayına göre ilgisini çekecek oyuncak alın, karşılıklı top yuvarlama oynayın mesela. Araba sürme oynayın. Minik oyuncakları etrafına yapıştırın toplamaya çalışsın. Mandallari da takabilirsiniz bir yerlere, üstlerinize. Al, ver gibi basit komutlara başladık biz mesela. Cırt cırtlı kitapları çok seviyor bizimki hele. Her gün Meraklı Minik dergisi okuyoruz biz de. (Abone olmanızı bile tavsiye ederim ileride) Aşırı ilgisini çekiyor yeğenlerimden kalmış ben de annemlerdeyim. Sesli kitap konusunda kesinlikle tavsiye ederim ben de aldım onu da çok sevdi. Her gün kendi çeviriyor okuyor. Baloncuk oyuncağı aldım mesela şimdi onu istiyor hep şişireyim de kendi patlatsin mesela
Baktım sıkılıyor ondan sonra oyuncak değişikliği, mekân değişikliği, insan değişlikliği yapıyoruz şahsen her gün dışarı cikartmiyorum.
Hayır öyle değil yanlışınız var ben bebeğime tabiki vakit ayırıyorum oyunlar oynuyorum evde olduğumuzda eğlendiriyorum tarifler tabiki de hazırlıyorum sadece günlük ihtiyaçlarını karşılayan biri değilim elbette. Bahsettiğim arkadaş biraz fazla gibi geldi bana ve bende yetersiz mi davranıyorum diye sorguladım kendimi. Annemler kayınvalidemlere sıra gelince de hergün gitmek zorunda değiliz elbette dkka başı ordayız demedim zaten ama köyde yaşıyoruz köy işleri oluyor tabiki ve illaki yardıma gidiyoruz mecbur kızım da tek torun ve görmek istiyorlar orda halaları çok ilgileniyor oynatıyor vs. Teşekkür ederim bahsettiğiniz oyuncakları alacağım internetten merden temin edebilirim acaba. Asıl sorum aslında oyuncak fazla almıyorum yanlış mı yapıyorum aslında. Tekrar teşekkür ederim ![]()
Haklısınız teşekkür ediyorum ![]()
Her gün disaridayiz deyince o yüzden yazdım tabiki oynatiyorsunuzdur. Oyuncakları olsun yanında akrabalar da oynatır zaten , yedirir içirir de. Siz beraber ve ailecek daha çok vakit geçirin tabi. Demek istediğim ona daha uygun etkinlikler , oyunlar oynamak. Yoksa ben de her gün sabah sabah etkinlik hazırlamıyorum oyuncakları döküyorum 5 - 6 tanesiyle oynayınca sıkılıyor başka şeyler yapıyoruz. Müzikli oyuncakları en sona saklıyorum mesela. Biraz da keyif meselesi tabi. Bazen de ne isterse onu yapmak kalıyor bize. Annelik işte her zaman her şeyi düşünüyoruz
sen çok iyi bir annesin kendini yetersiz hissetme yanlış anlaşılma olduysa kusura bakma ben biraz bizi anlattım. Sen de farklı şeyler yapabilirsin, ben de araştıra araştıra alıyorum yapıyorum çoğu şeyi internet elimizin altında şükür ki.
Ben de tam o bahsettiğin anneyim. Hergün kitap okuyoruz bebeğimle, oyunlar oynuyorum sürekli. Biz sürekli evdeyiz ve bebeğim insanlarla etkileşim halinde olmadığı için böyle vakit geçirmem önemli. Kitap okumazsam, birebir oyun oynamazsam konuşma becerisi gibi özelikleri geç gelişecek. Eğer sürekli birilerini görüyor olsaydık, bebeğim başkalarıyla iletişimde olsaydı bu da onun için çok faydalı olurdu. Bebekler sosyal yaşantı ile çok fazla şey öğreniyor. Aslında biz kitap okuyarak onlara sahip olmadığı o sosyal yaşantıyı vermeye çalışıyoruz. Örneğin oradaki hayvanları konuşturuyorum farklı kelimeler duysun diye. Bunları da yapmazsak dört duvar arasındaki bir bebek ne öğrenebilir ki.
Ve ek olarak bir anne için de bence önemli eve kapanmamak. Emin ol evde sadece çocuk ve ev işleri ile başbaşa kalmak çok konforlu birşey değil. Dışarı çıkarken en azından bir üstüne başına çeki düzen veriyorsun o bile iyi geliyor insana.
Kendini ilgisiz ve eksik hissetmen gereken bir durum yok özetle. Senin şuan bebeğin için yapabileceğin en iyi şey; bebeğin insanlara birlikteyken nasıl cümleler duyuyor, ona nasıl davranılıyor buna dikkat etmek. Örnek veriyorum bebeğin birşey istemediği halde yaptırmaya çalışıyorlar mı, şakayla vurarak seviyorlar mı, öğrenmemesi gereken kelimeler kullanıyorlar mı vs vs… bunlara dikkat edersen bebeğin gördüğü herkesten birşey öğrenecek, muhtemelen erkenden konuşmaya başlayacak. Sosyal becerileri hızlı gelişecek. Okula kreşe başladığında öz güveni yüksek olarak senden ayrılacak. İçinde bulunduğun düzeninin avantajlarını kullan yeter ki. Ben de bebeğim adına endişe ediyorum; hergün sabah akşam beraberiz kreşe başlasa çok zor olacak ayrılmasi. İnsanlar arasında bunaliyor ağlıyor, farklı yerde emmiyor, uyumuyor. böyle olunca benim içimden ne davet edilen yere gitmek geliyor ne birini evime çağırmak.
Ben de böyle düşünerek ailemin yanına geldim. Hastane işlerim var zorunlu olarak ama ona da çok iyi geldi. 1 ay oldu. Güzel adapte oluyor artık. Çoğu kişiden korkuyordu 1 ay önce. Burada parka çıkıyoruz. Bebekli komşuya gidiyoruz. Haftada bir akraba ziyaretine gidiyoruz falan. İmkânınız varsa tabi tavsiye ederim. Ben de dinlendim baya ![]()
Ne güzel, biran önce benim de alıştımam lazım. Kısır döngü gibi çıkmadıkça yadırgıyor herkesi her yeri. Huysuzlanıyor diye benim çıkasım gelmiyor. Ama nereye kadar.
Evet haklsınız o konuda kızım için çok iyi oluyor sürekli insan içinde herkes onla konuşuyor oynatıyor daha 9 ay 22 günlük dili dönse herşey konuşacak sanki kimin yanında bıraksam durur yadırgamaz yani anneme bırakıp çok yere gitmişliğim de var ve dediğiniz gibi asla vurarak sevmezler kötü kelime kullanmazlar istemediğim bişeyi zorla yedirmez içirmezler falan eve gelince de dediğim gibi elbette ilgileniyorum ama yorgun olduğum için ev işi yemek çocuk derken ekstra işte kitap aktivite yapmaya halim kalmıyor elbette oynatıyorum ama genelde kendi kendine bişeylerle uğraşmayı seviyor bazen ekran da açıyorum ama bakmıyor mesela Buda benim için çok iyi bişey asla bakmaz gider biyerleri döker onlarla oynar. Bian öyle görünce acaba ben mi yanlış yapıyorum dedim kendime
Yok estağfurullah ne demek bilgi almak için yazıyorum zaten alınsam söylerim çok teşekkür ederim fikrini paylaştığın için ![]()
Ya çok iyiler bizde hiç bu tarz şeyler yok mesela hep çıngırak bide ilk zeka kartları ışıklı toplar vs var. Onlarla da doğru düzgün oynamıyor kepçe kaşık tabakla oynuyor ![]()
yaşadığım yerde de oyuncakçı yok Erzurum merkeze çıkmam lazım ki oyuncak alabileyim internetten alacağım mecbur. Teşekkür ettim paylaştığın için![]()
Ne güzel şanslısıniz o zaman
daima evde olsanız ekran görmesin, kendi kendine vakit geçirsin diye ekstra çaba sarfetmeniz lazım. Çünkü evde de bebeği bırakıp kendinize ve ev işlerine vakit ayırmanız gerekiyor. Sizin bebeğiniz yeterinde aktif vakit geçiriyor demekki. Ve siz de bu şartlara göre olan vaktinizi veriyorsanız bebeğinize %100’ünüzü veriyor olduğunuz anlamına gelir zaten. Bir de tüm bebekler evdeki zerzavatları oyuncaklardan daha çok seviyor
bence biliyorlar oyuncaklar her zaman ulaşılabilir onlar için. Kendine ait olmayan eşyalar daha cazip geliyor meraklı miniklere![]()
Size tavsiyem kitaba aşinalığı olsun diye dışarı çıkarken yanınıza bir tane alın, ilgilenen başka biriyle de bakabilirler. İlle de ödev yaptırır gibi saati saatine kitap okutmaya gerek yok.
Evet haklsınız o zaman ben kitap alayım kızıma bol bol evde ben okurum dışarda ilgilenenler okur çok sağolun
zaten harbiden kızım gün boyu hınç oluyor akrabaların elinde eve geldik mi gece bi bayılıyor sabaha bi atıyor kendini ahahah![]()
![]()
Aynurcum bende sen gibiyim evet bı vakit ayırıyoruz ama bazen bende yetersiz olduğunu düşünüyorum. Köyde oturuyorum bende ister istemez her gün bı yere gitmesekte asla iş bitmiyor geçen yıl büyük kizim Kur’an kursuna gitti Kur’an’a geçemedi ben ilgilenemedim çünkü gebeliğim çok zor geçti bu yıl üstüne düşcem 3 gündür kursa gidiyor ve ben iki gündür bahçeyle ve bebekle ilgilenmekten büyük kızıma çok az vakit ayırabiliyorum kendimi suçluyorum. Eğer yaşadığımız ortam farklı olsaydı eminim bizde daha çok vakit ayırabilirdik bunun için asla kendini suçlama.Bunu düşünüyor olmak bile aslında ne kadar çocuklarımızı önemsediğimiz anlamına geliyor bence .
Ay kızlar benim büyük kızım çok insan gördü kalabalıkta büyüdü ama çok yadırgar kalabalığı sevmez pek suratsız kimseye gülmez kimseyle konuşmaz 3 . Sınıfa geçti kardeşi doğduğundan beri insanlara teşekkür etmeyi başardı aşırı utangaç ve çekingen bence karakterle de alakası var ben hiç öyle değilim babamız öyle büyük kızım aynı babası ama küçük daha 3 buçuk aylık maşallah gülücük saçar herkese kucaktan kucağa gezer gecenlerde mahallemizde sohbet grubu var kermes yaptılar oraya katıldım benim küçük kucaktan kucağa gezdi herkese güldü hatta komşunun birinin kucağında uyuyakaldı
oda bana çekmiş bende küçükken öyleymişim annemin işi olurmuş 1 yaşlarında falan akrabamız hemde komşumuz olan kişilere birakirmis beni kalirmisim yani
bence dışarıya çıkıp çıkmamak çokta etkilemiyor diye düşünüyorum kendimde bunu deneyimledigim için