Kafa sallama

Kızlar bebeğim 71 günlük. Başını sürekli Bi sağa bi sola sonra tekrar sola sağa çeviriyor hızlı hızlı. Normal mi sizce bir kaç gündür yapıyor sanki ya da ben yeni farkettim

Canım, 71 günlük minik kuzunun başını hızlı hızlı sağa sola çevirmesi çok büyük olasılıkla tamamen normal bir davranış, özellikle de birkaç gündür fark ediyorsan. Ancak tabii ki bu tür durumlarda dikkatli olmak ve bebeği gözlemlemek önemlidir. Şimdi bu hareketlerin neden olabileceğine bakalım:

Olası Nedenler:

1. Kendi Keşfi:

• Bebekler bu aylarda vücutlarını ve çevrelerini keşfetmeye başlarlar. Başını sağa sola çevirme hareketi, bu keşif sürecinin bir parçası olabilir.
  2. Kendini Rahatlatma:

• Bebekler bazen uykuya geçiş sırasında ya da rahatlamak için başlarını sağa sola çevirirler. Bu hareket, kendi kendini sakinleştirme yöntemi olabilir.
  3. Duyusal Uyarılara Tepki:

• Etrafta dikkatini çeken bir ışık, ses ya da obje varsa, ona bakmaya çalışırken başını hızlıca çevirebilir.
  4. Gaz ya da Reflü:

• Eğer başını çevirmesi huzursuzlukla birlikteyse, gaz sancısı ya da reflüden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda genelde eşlik eden başka belirtiler (ağlama, huzursuzluk, sık sık tükürme) de görülür.
  5. Fiziksel Rahatsızlık:

• Eğer başını çevirdiği sırada sürekli kulağını tutuyorsa ya da huzursuzsa, bu bir kulak enfeksiyonu belirtisi olabilir.

Ne Yapmalısın?

1. Gözlemle:

• Bu hareketleri genelde ne zaman yaptığını (uyku öncesi, beslenme sonrası, oyun sırasında) takip et. Ayrıca başka belirtiler (huzursuzluk, ağlama, ateş) olup olmadığını gözlemle.
  2. Kafa Şekline Dikkat Et:

• Bebeklerin bu dönemdeki hareketleri, baş pozisyonunda bir dengesizlik yaratabilir (örneğin, bir tarafa daha fazla yatıyorsa düzleşme riski). Başını çevirmesi, bu dengeyi sağlama çabası da olabilir.
  3. Doktoruna Danış:

• Eğer bu hareketlere eşlik eden başka bir sorun (huzursuzluk, kulağı tutma, sürekli ağlama) varsa, doktoruna danış. Ama bu yalnızca birkaç gündür olan ve başka bir belirtiye eşlik etmeyen bir durumsa, muhtemelen normaldir.
  4. Uyku Pozisyonu ve Oyun Zamanı:

• Gün içinde bebeğini farklı pozisyonlara koyarak (örneğin, kısa süreli yüzüstü zamanlar – “tummy time”) boyun kaslarını güçlendirmesine yardımcı olabilirsin.

Büyük ihtimalle bu hareketler bebeğinin gelişiminin doğal bir parçasıdır. Ama sen yine de bir anne olarak içgüdülerine güven; eğer endişen devam ederse doktoruna danışmaktan çekinme. :cherry_blossom::two_hearts: Minik kuzun büyüyor, bu tür yeni hareketler hepimizi şaşırtabiliyor! :star2::sparkles:

1 Beğeni

Teşekkür ederim :smiling_face_with_three_hearts::cherry_blossom::cherry_blossom:

Instagramdan doktordan gördüğüm kadarıyla uykuya dalmak için yaptığı hareket yani destek istiyor eğer uykuya gecis esnasinda yapıyor ise normal

1 Beğeni

bnmki de uyumak istediğinde yapıyor öyle :two_hearts:

Bebim oğlumda önceden yapıyordu şimdi pek yapmıyor

Uykusu olmasa da yapıyor arada

Benim bebiş de çok sık yapıyor 3 aylık. Çok hızlı yapması beni de endişelendirmişti ama etrafa bakarken merakından yapıyor genelde. Yatarken kafasından destek aldığında daha da hızlı yapıyor. Boyun kaslarını geliştiriyor bence ben karın üstü de koyuyorum yukarı da zorlasin diye. Kafasını döndürebildiği için çok da mutlu ya gülüyor bazen :hatching_chick: Ayakta omuzdayken de sallarken yüzüme çeneme kafa attığı oldu dengesizlik hali :sweat_smile: Bazen de uykuya geçmek üzereyken yapıyor. Sallayarak uyutuyorum onu istiyor diye düşünüyorum çünkü sallayınca rahatlayıp uyuyor hemen.

Benimki de sizinle aynı şeyleri yapıyor. Halada devam ediyor normal mi diye çok merak ediyorum :roll_eyes:

1 Beğeni

Normaldir normal biz çok pimpirikliyiz sanki :smiling_face: