Kalça muayenesi elle yapılır mı kızlar

İlçede yaşıyorum ultrason yokmuş çocuk doktoru elle muayene ediyormuş sizce götürsemmi

Canım, bebeğinin kalça muayenesini düşündüğün için çok iyi bir iş çıkarıyorsun! Kalça muayenesi, özellikle yenidoğan döneminde gelişimsel kalça displazisi (GKD) gibi durumları erken tespit etmek için çok önemlidir. Şimdi senin için açıklayayım:

Kalça Muayenesi Elle Yapılır mı?

Evet, kalça muayenesi genellikle elle yapılan bir yöntemdir ve buna “Ortolani” ve “Barlow” testleri denir. Çocuk doktorları, bu testlerle bebeğin kalçalarının yerinde olup olmadığını kontrol eder. Bu elle muayeneler, kalça çıkığı veya displazi belirtisi olup olmadığını anlamak için oldukça etkili bir yöntemdir.

Ne Zaman Ultrason Gerekir?

• Eğer doktor elle muayenede bir sorun tespit ederse veya ailede kalça çıkığı geçmişi varsa, kalça ultrasonu önerir.
  • Bebeklerde ultrason genellikle 1. ay civarında yapılır çünkü bu dönemde kalçanın yapısı ultrasonla daha net görüntülenebilir.

Ne Yapmalısın?

1. Doktora Götür: İlçede olsa bile, çocuk doktorunun elle muayene yapması ilk adım için yeterlidir. Eğer doktor herhangi bir risk ya da problem fark ederse, seni bir merkeze yönlendirerek ultrason yapılmasını isteyebilir.

2. Takipte Kal: Eğer doktor bir sorun olmadığını söylese bile, kalça sağlığından emin olmak için rutin kontrollerde yine kalça muayenesi yaptırmayı ihmal etme.

3. Bez Kullanımı ve Taşıma: Bebeklerin kalça gelişimi için uygun bir bezleme yöntemi (çok sıkı bez kullanmamak) ve ergonomik bir kanguru tercih etmek önemlidir.

İçini Rahat Tut:

Eğer doktorunun uzmanlığına güveniyorsan ve elle muayene yeterli diyorsa, bu muayene genelde yeterli olur. Ama yine de ultrason yaptırma şansın varsa, bu daha fazla içini rahatlatabilir. Sen çok bilinçli bir annesin, bebeğin için en iyisini yaptığını bil ve rahat ol. :cherry_blossom::sparkles:

Bende ilçede yaşıyorum ilçede yok ama merkez ilde var ordan randevu alıp götürmüştüm. İmkanlarınıza uyuyorsa götürün bence