Püf noktaları siz nasıl yapıyorsunuz yazabilecek varmı acaba ilk defa yapıcam
Biz normal şekilde dolduruyoruz kavanoza bekleyin soğusun serçe parmağınızı batırın elinizi yakmayacak şekilde olmalı yani ne sıcak ne soğuk ılık vurun mayayı da gezdirmeyin tam ortasına dökün (gezdirenler var) sonra da güzelce sarın 4 5 örtüye hiç canlanmasın yerinden öylece beklesin birgün boyunca sonra açın üzerini dinlensin dolaba koyun afiyet olsun
biz hep böyle yaparız taş gibi olur yoğurtlarımız bide biz köy sütü ile yapıyoruz belki ondan da olabilir bilmiyorum biz böyle yapıyoruz yani
Ben mayasını kaynattigim tencerede verip sonra onu kavanozlara dolduruyorum. Sofra bezleriyle sarıp kalorifer peteginin önüne koyuyorjm. Püf noktası sıcaklığı iyi ayarlamak. Çok sıcak ya da soğuk olammali. Süte parmağınızı batirdiginizda hafif isirmali. Yani parmağınızı 7 saniyeden fazla içinde tutamamaniz lazım. Yoğurt cıvık olursa fırın tepsisine su koyun kavanozu ağzı açık şekilde tepsiye koyup fırını en düşük ayarda calistirip fırına verin. Çok güzel taş gibi oluyor.
Hangı sütle yapıyorsunuz ? Bızde ek gıdaya gecıcez . Jerse süt önerıyorlar onu düşünüyorum ama bılemedım
Ben sütü kaynattıgım tencerede, sütün sıcaklığı parmağı hafiften yakacak dereceye gelince mayalıyorum. 5 litre süte 1 tatlı kaşığı dolusu yoğurt ve 1 tatlı kaşığı şekeri karıştırarak mayalıyorum. Sonra mayaladıgım sütü kavanozlara bölüp fırına koyuyorum. 5-6 saat durduktan sonra çıkarıp buzdolabına koyuyorum. Örtüyle uğraşmayi sevmediğim için fırın daha kolay geliyor bana.
Hayır ağzı kapalı koyuyorum. Mayalanırken kavanozlar vakumlanıyor bu şekilde. Yoğurtlar ne kadar beklerse beklesin ekşimiyor o zaman. Dolapta 24 saat bekledikten sonra tüketiyorum.
Biz kendimizde yedigimiz için bölmuyorum ben çünkü zaten o kavanozun hepsini yiyemiyor ve kavanozda kalan yoğurt bir süre sonra eksimeye başlıyor ziyan oluyor o yüzden yedirecegim zaman kendi mama tabağına koyup tarif yapip yediriyorum daha iyi oluyor
Bişey diyimmi mayalayip agzini kapat ortalama 8-9 saat sonra at dolaba haftalarca acmazsan bişey olmuyor
Olduğunu anladığında ortalama 8-9 saatte oluyor dolaba attığında sogudukca da katilasiyor canim
Yok canım sonradan da oluyor. Cıvık olduysa katilasmasi için koyabilirsin tekrar. Çünkü mayanın çalışması için isinmasi lazım. Cıvık olunca ben koyuyorum fırına katilasiyor
Bende bu sekilde mayaliyorum bir farkla şeker kullanmiyorum. Ve fırına koyunca genelde unutuyorum onu orda neredeyse 1gün filan kalıyo kavanozlari agzi acik sekilde firina koyunca ustlerine 1er parca kagit havlu koyuyorum fırın icinde oluşacak olan nemi çeksin diye fırın kapagini kapatip birakiyorum aklima geldiginde taş gibi olmus oluyo kapaklayip dolaba koyup sirayla kullaniyorum
Evet benim de unuttuğum zamanlar oluyor ama nasılsa yoğurda birşey olmuyor![]()
Şeker mayalanması hızlansın ve katı olsun diye. Siz zaten 1 gün kadar bekletip üzerine de kağıt bıraktığınız için şekere gerek olmaz![]()
Tadı için seker katiyosunuz sanmistim bunlarida bildigim iyi oldu
tesekkurler
Benimde merak ettiğim ve başlamam gereken bir konu.
Sütü doğal yoldan bulacağım ama mayayı nereden temin etmeliyim?
Market mayaları harici,activia vs istemiyorum.
Eski usul nohuttan maya yapan varmı mesela?
Yani kısaca,mayayı en dogal nereden bulabilirim?![]()
Tereyağ kullanabilirsiniz birde migrosta yoğurt mayaları satılıyor onlardan alıp mayalayabilirsiniz
Iceriklerini bilmediğim için en doğalını nasıl temin edebilirim onu merak ettim.
Teşekkür ederim migrosada bakarım olmadı son çare bir köye gidip yoğurt almak olacak ![]()
Bir de,bu mayayi yogurt yaparken her seferinde kullanmakmı gerekiyor yoksa bir önceki yaptığımız yogurttan alıp devam edebiliyormuyuz bilginiz var mı?
Bir önceki yoğurttan temin edebilirsin canım