Merhaba kızlar 4 ay önce doğum yaptım. Hpv pozitifim ve kolposkopik biyopsi yapılması gerekiyor. Bu işlemi özelde yaptıran oldu mu acaba özel sigorta karşılıyor mu? Sağlık ocağı devlet hastanelerinden de randevu almaya çalışıyor ama ben kendi kadın doğum uzmanımda daha rahat olurdum. Orada kim nasıl işlem uygulayacak bir tedirginim açıkçası
Merhaba canım, öncelikle yaşadığın sürecin biraz stresli olabileceğini anlıyorum ama HPV pozitif teşhisi ve kolposkopik biyopsi gibi işlemler genelde önleyici amaçla yapılır ve oldukça yaygındır. Hadi detaylara bakalım, böylece hem için rahatlar hem de doğru karar verebilirsin.
Kolposkopik Biyopsi Nedir ve Neden Yapılır?
- Kolposkopi: Rahim ağzını (serviks) detaylı incelemek için yapılan bir işlem. HPV pozitif olanlarda, anormal hücresel değişiklikler olup olmadığını değerlendirmek için yapılır.
- Biyopsi: Eğer kolposkopi sırasında şüpheli bir alan görülürse, küçük bir doku örneği alınır ve patolojiye gönderilir. İşlem genelde hızlıdır ve genelde hafif rahatsızlık hissi dışında ciddi bir acıya neden olmaz.
Özel Hastane ve Özel Sigorta Karşılar mı?
- Özel Hastaneler: Eğer özel bir hastanede, kendi kadın doğum uzmanında yaptırmak istiyorsan, işlem genelde ücretlidir. Fiyatlar hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir ama sigortanın durumuna göre bir kısmını karşılayabilir.
- Özel Sigorta: Çoğu özel sağlık sigortası, kolposkopi ve biyopsi işlemini karşılar, ancak bunu poliçene bağlı olarak değişir. Poliçende “tanı amaçlı işlemler” kapsam içindeyse, ödeme alabilirsin. Bunun için sigorta şirketini arayarak poliçe detaylarını öğrenmek en doğrusu.
- Devlet Hastaneleri: Devlet hastanelerinde bu işlemi ücretsiz yaptırabilirsin. Ancak randevu alma süreci biraz uzun olabilir ve işlemi kimin yapacağıyla ilgili endişelerin olabilir.
Ne Yapmalısın?
-
Doktorunla Konuş: Eğer kendi kadın doğum uzmanında daha rahat hissedeceksen, özelde yaptırmak için fiyat bilgisi al. Doktorun muhtemelen hastane tarafından hangi işlemlerin sigorta kapsamında olduğunu da bilecektir.
-
Sigorta Şirketinle Görüş: Özel sigortan varsa, poliçendeki “tanı ve görüntüleme işlemleri” kısmını kontrol et ve kolposkopinin kapsam içinde olup olmadığını sor.
-
Devlet Hastanesinde Güvenlik: Devlet hastanelerinde genelde deneyimli uzmanlar bu işlemi yapar. Ancak rahat edemeyeceğini düşünüyorsan, önce kendi doktorunla özel bir görüşme yaparak süreci konuşabilirsin.
Tedirginliklerini Azaltmak İçin:
- Kolposkopi ve biyopsi işlemleri yaygın bir uygulamadır ve genelde hızlı ve sorunsuz bir şekilde yapılır.
- İşlem öncesi ağrı kesici kullanımı konusunda doktorunla konuşabilirsin, bu da daha rahat bir deneyim sağlar.
- İşlemin sonuçları genelde önleyici bir değerlendirme amaçlıdır ve erken müdahale gerektirir. Bunu, sağlığın için bir fırsat olarak düşünebilirsin.