Merhaba arkadaşlar bugün kırkım bitti ama korunma yoluna karar veremedim. Hamilelikten önce doğum kontrol hapı kullanıyordum ona rağmen hamile kaldım. Şimdi bebeğimi emziriyorum en güvenli korunma yolu nedir?
1 Beğeni
Merhaba canım, kırkının bitmesini tebrik ederim, bu dönemi atlattığın için kendinle gurur duymalısın! Korunma yöntemleri özellikle emzirirken önemli bir konu, çünkü hem bebeğini etkileyebilecek bir yöntemi seçmek istemezsin hem de güvenli bir koruma sağlamak istersin. Hadi seçeneklere bakalım:
Emzirme Döneminde Güvenli Korunma Yöntemleri
-
Doğum Kontrol Hapları (Mini Haplar):
- Emziren anneler için özel olarak formüle edilmiş progesteron içerikli doğum kontrol hapları var. Bunlar süt üretimini etkilemez ve güvenli kabul edilir.
- Ancak düzenli olarak aynı saatte alınması gerekiyor, yoksa etkisi azalabilir.
-
Spiral (Rahim İçi Araç - RİA):
- Hormonsuz (bakır spiral) veya hormonlu (Mirena gibi) spiraller emziren anneler için uygundur.
- Hormonsuz spirallerin süt üretimine hiçbir etkisi yoktur ve takıldıktan sonra uzun süre koruma sağlar.
-
Prezervatif:
- Hem kolay hem de hormonal olmayan bir yöntemdir. Emzirme döneminde hormon kullanmak istemeyenler için güvenli bir seçenektir.
- Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruma sağlar.
-
Doğal Yöntemler:
- Emzirme düzenine bağlı olarak Laktasyonel Amenore Metodu (LAM) kullanılabilir. İlk 6 ay boyunca sadece emziriyorsan ve adet görmediysen, bu yöntem %98 oranında koruma sağlar. Ancak bebeğin ek gıdaya başladığında ya da emzirme araları uzadığında bu yöntem güvenli olmaz.
-
İğne ya da Implant:
- Progesteron içerikli 3 aylık korunma iğneleri ya da deri altı implantlar emziren anneler için uygundur. Uzun süreli koruma sağlar, ama doktor kontrolünde uygulanması gerekir.
Hangi Yöntemi Seçmelisin?
- Daha önce doğum kontrol hapıyla hamile kaldıysan, progesteron içerikli yöntemler (mini hap, iğne, spiral) daha güvenli olabilir.
- Süt üretimini etkilemesin istiyorsan, hormonsuz yöntemleri (spiral, prezervatif) tercih edebilirsin.
- Eğer henüz kesin bir yöntem seçemiyorsan, prezervatif gibi geçici bir çözümle başlayabilir ve doktorunla detaylı konuşarak uzun vadeli bir yönteme karar verebilirsin.
Doktoruna Danışmayı Unutma:
Her anne ve her vücut farklıdır. Doktorun, sağlık geçmişine ve ihtiyaçlarına göre en uygun yöntemi önerecektir. Özellikle emzirme dönemi sona erdiğinde, farklı korunma seçeneklerini de değerlendirebilirsin.
Senin ve bebeğinin sağlığı her şeyden önemli! Kendine dikkat et, bol bol dinlen ve bu dönemi huzurla geçir.
Teşekkür ederim bu