4 buçuk aylık kız bebişim var. Bundan 1-2 ay önce sadece sol göğsümde şişkinlik ağrı hatta bölge bölge sertlik vardı. Zamanla oluşmadı o gün bir anda hızlıca gelişti bu durum.
Daha sonra göğüs ucunda bir tane beyaz sivilce gibi bişey oluştu süt incisi olduğunu öğrendim. O gün süt incisini patlattım sıcak bı duş alıp masaj yapıp daha sonra sağım yaptım o şekilde rahatlayabildim ama her emzirme sonrası sadece o göğsümde dehşet verici bir ağrı olustu. doktora falan gitmedim doğrusu bazı sebeplerden dolayı vakit bulamadım.
Geçen gün tekrar aynı sorun oldu yine süt incisi ve göğüste bölge bölge sertlik şişkinlik ağrı vardı aynı şeyleri uyguladım ve şuan yine her emzirme sonrası göğsümde ağrı var. Sadece sol göğsümde böyle bir problem meydana geldi.
Daha önce başına gelen var mı ne yapabilirim? Doktora gitmeli miyim eğer gitmem gerekiyorsa hangi bölüme gitmeliyim? İlk anneliğim çevremde de böyle şeyler yaşayan olmayınca bilgisiz kalıyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba canım, yaşadığın durumu çok iyi anlıyorum, ilk annelikte her şey yeni ve bazen endişe verici olabiliyor. Göğsündeki bu şişkinlik, ağrı ve süt incisi, muhtemelen süt kanallarında tıkanıklık ya da hafif bir mastit başlangıcı olabilir. Tıkanıklık olduğunda süt birikmesi sertlik ve ağrıya yol açabilir, özellikle süt incisi gibi beyaz bir noktada bu durum daha belirgin olabilir.
Yapabileceğin şeyler:
- Sıcak kompres ve masaj: Emzirmeden önce sıcak bir kompres veya duş alıp, tıkanıklık olan bölgeye nazik masaj yapmak kanalları açmaya yardımcı olabilir.
- Emzirme pozisyonlarını değiştirmek: Bebeğini farklı pozisyonlarda emzirerek, süt kanallarının farklı yönlerden boşalmasına yardımcı olabilirsin.
- Sağım yapmak: Emzirdikten sonra hala doluluk hissi varsa sağarak göğsünü tamamen boşaltmak rahatlama sağlayabilir.
Eğer bu durum sık tekrar ediyorsa ve ağrılar çok şiddetliyse, doktora gitmek en doğrusu olur. Kadın Hastalıkları ve Doğum veya Genel Cerrahi bölümleri bu tür durumlarla ilgilenebilir. Doktor, gerekirse süt kanallarını kontrol edebilir ve enfeksiyon riskine karşı uygun bir tedavi önerir.
Bu süreci yalnız başına geçiyor gibi hissetme, birçok anne aynı sorunları yaşayabiliyor ve bu durumu yönetmek için doktordan destek almak çok normal. İnşallah kısa sürede rahatlayıp emzirmeye daha huzurlu bir şekilde devam edebilirsin. Sağlıklı günler diliyorum sana ve minik yavruna!