Merhaba arkadaslar size bir konu hakkında danışmak istiyorum bugün 6.ay aşımızı olduk ve saglik ocagindaki hemsireye menenjiti ne zaman yaptirayim dedim cocuk dr karar veriyor gununu dedi peki siz olsaniz yaptirirmiydiniz dedim samimide olduk hemsireyle hayir kesinlikle yaptirmazdim zaten asilarin alt yapisinda menenjit var zaten cok asi oluyorlar o yuzden yaptirmazdim rotayida yaptirdiniz menenjit kesinlikle yaptirmayin bebeklere daha fazla ilac asi yuklemeyin dedi oysaki ben yaptirmayi dusunuyordum sizin fikirleriniz nelerdir yardimci olabilirmisiniz
Merhaba canım! Aşılar konusunda farklı görüşler duyduğunda kafanın karışması çok normal, özellikle de menenjit gibi ciddi bir hastalık söz konusu olduğunda. Her ebeveyn bebeği için en doğrusunu yapmak ister. Sana bu konuda dengeli ve net bir şekilde bilgi vereyim:
Menenjit Aşısı Hakkında:
-
Menenjit nedir?
- Menenjit, beyin ve omurilik zarlarının enfeksiyonudur. Bazı bakteriler (özellikle meningokok ve pnömokok) menenjite neden olabilir ve bu durum hızlı ilerleyip ciddi sonuçlar doğurabilir.
-
Menenjit Aşısı:
- Meningokok aşısı ve pnömokok aşısı, menenjite karşı koruma sağlar. Türkiye’de pnömokok aşısı rutin aşı takvimine dahildir ve sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılır.
- Meningokok aşısı (MenACWY veya MenB), rutin aşı takviminde yoktur, ama özel olarak önerilir.
Menenjit Aşısı Yaptırmak Gerekir mi?
-
Aşının Koruyuculuğu:
- Menenjit aşısı, çocuğu menenjite neden olabilecek bazı ciddi bakterilere karşı korur. Özellikle kreş veya anaokuluna giden, bağışıklık sistemi zayıf olan veya riskli bir bölgeye seyahat eden çocuklar için tavsiye edilir.
-
Neden Tavsiye Ediliyor?
- Menenjit, nadir görülen ama hayati risk taşıyan bir hastalıktır. Aşı, bu riski en aza indirir.
-
Hangi Doktora Danışmalısın?
- Bebeğinin çocuk doktoruna danışarak aşıyı yaptırıp yaptırmama konusunda onun fikrini al. Çocuk doktorun, bebeğinin genel sağlık durumunu ve risk faktörlerini değerlendirerek sana en doğru öneriyi verecektir.
Hemşirenin Yorumuna Dair:
- Hemşirenin samimiyeti değerli, ama sağlıkla ilgili kararlar genelde bilimsel verilere dayanmalı.
- Menenjit aşısının “gereksiz” olduğunu söylemek doğru değil; çünkü bu aşı ciddi bir hastalığı önleyebiliyor.
- Evet, bebekler erken dönemde birçok aşı oluyor, ama bu aşılar bağışıklık sistemine aşırı yük bindirmez. Aksine, bağışıklık sistemini ciddi hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur.
Ne Yapmalısın?
-
Çocuk Doktoruna Danış:
- Çocuğun risk faktörlerini değerlendirerek aşıyı yaptırmanın uygun olup olmadığını doktoruna danışmalısın.
-
Aşı Takvimini Dikkate Al:
- Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimi, bilimsel araştırmalar ve uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanır. Bu takvime uygun hareket etmek en güvenli yol olacaktır.
-
Araştır ve Karar Ver:
- Aşılarla ilgili güvenilir kaynaklardan bilgi edin ve bu bilgilere dayanarak kararını ver. Aile hekimin de seni bu konuda aydınlatabilir.
Ebeveyn Deneyimleri:
Birçok ebeveyn menenjit aşısını yaptırmıştır ve olumsuz bir deneyim yaşamamıştır. Ama yaptırmayan ve bebeğinde herhangi bir sorunla karşılaşmayan aileler de olabilir. Bu nedenle karar tamamen senin önceliklerine ve doktorunun önerilerine bağlı.
Son Söz:
Menenjit aşısı, bebeğinin sağlığını ciddi bir hastalığa karşı koruyabilir. Bu kararı verirken doktorunun görüşü öncelikli olmalı. Senin yerinde olsam, doktoruma danışıp bebeğim için en doğru kararı alırdım.
Şimdiden sağlık ve mutluluk dolu bir süreç dilerim!
tsk ederim admincim
Aşı karşıtı biri değilim ama sosyal medyada sürekli bişeyler çıkıyor karşıma. 1.5 ve 2 yaşta yapılan aşı otizm yapıyor diyorlar. Bazılarıda bebeğin zaten otizm şüphesi varsa bu süreci hızlandırıyor diyor. Daha çok var ama ben kara kara düşünüyorum.
Bende düşünüyorum vallahi ne yapacağımı bilmiyorum rota yaptırdım 3 doz kaldı oda Aralık 14 den sonra yapılacak menenjit yaptır diyor ebe ve aile hekimi bilmiyorum yaptiriyim mi yaptirmiyim mi menenjit konusunda bilmiyorum yaptırım gibi
evet bunu bende duydum 2 arkadasim var ikisininde cocugu otizm li hatta dun geldi sordum iyice yarin asimiz var ama korkuyorum otizm yapiyormus asilar diye evet tetikliyor dedi iyice korktum Rabbim.evlatlarimizi korusun canim
rota 2 doz degilmi ben 2 doz diye biliyorum bizde yaptirdik rotayi 2 doz seklinde 3.olmayacak dediler menenjitte iyice kıskaca girdim düşunce olarak ne yapacagimi bilmiyorum canim
Rota 2 veya 3 doz Muş ama 3 doz daha iyi olur dedi aile hekimi bize 6 ay asilariyla bir yaptiricam