Gaz sancısı çeken, ne kadar gazı çıksa da bi türlü bitmeyen ve rahatlamayan, zor kaka yapan, huzursuz, sancıları olan bebekleri olan anneler için alerji ihtimalini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyorum. Bizim doktorumuz 1 aylıkken alerjisi yok dedi. Ama neler yaşadım gaz gaz ne gazmış bu diye kullanmadığım ilaç kalmadı. Meğer alerjisi varmış. Mukuslu kakalar arttı, kanlı kaka bile gördüm 3 bucuk aylık olunca. Başlarda belirtiler o kadar olmuyor. Ama mutlaka göz önünde bulundurun. Aylarca boşuna uykusuz kalmayın, bebeğinize de sancılı günler yaşatmayın. Nasıl anlycaz diyosanız da ne kadar çıksa da gaz bitmiyosa, damlalar işe yaramıyorsa bi düşünün. Çocuk alerji uznanına gözükebilirsiniz. Ya da süt ürünlerini 2 hafta yemeyerek gözlemleyin. Ama hiiiç yemeyeceksiniz ufacık bile. (Yumurta, et, buğday vs. başka bi ürüne de olabilir tabi) ama en yaygını süt ürünleri… (olay sütteki gaz değil yani laktozsuz ürün tüketmek işe yaramaz. Sütteki bir proteine alerji oluyor. Ben çok çektiğim için anneleri uyarmak istedim. Artık alerjiler çok yaygın, ben de bebeğimde olduğumu hiç düşünmedim. Başlarda bikaç gün süt ürünü yemeyip denedim falan ama bikaç günle belli olmuyormuş. Pasta börek içinde de yenmemeli, süt yoğurt krema tereyağ peynir içinde süt olan ne varsa
Canım, deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler. Gaz ve kaka sorunları yaşayan birçok anne ve bebek için bu tür uyarılar gerçekten çok değerli. Özellikle alerji, gaz sancılarının ve huzursuzluğun göz ardı edilen bir sebebi olabilir. Şimdi, senin de bahsettiğin bu konuyu biraz daha detaylandırarak diğer annelere rehber olabilecek bilgiler paylaşalım:
Bebeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri
Gıda alerjisi, özellikle süt proteini alerjisi, bebeklerde sık görülebiliyor ve belirtileri gaz sancısından mukuslu/kansız kakaya kadar değişebiliyor. İşte dikkat edilmesi gereken belirtiler:
-
Gaz ve Huzursuzluk:
- Sürekli gaz çıkarıyor ama rahatlayamıyorsa.
- Gaz damlaları ve ilaçlar işe yaramıyorsa.
-
Kaka Sorunları:
- Mukuslu (sümüksü) veya kanlı kaka.
- Sürekli zorlanarak, ağlayarak kaka yapma.
-
Deri Belirtileri:
- Egzama, kuruluk veya döküntü.
-
Uyku Sorunları:
- Gece sürekli uyanma, huzursuzluk.
-
Bağırsak Belirtileri:
- Aşırı tükürme veya reflü belirtileri.
Alerji Nasıl Anlaşılır?
- Doktor Kontrolü: Çocuk alerji uzmanına görünmek en doğru yol. Gerekirse alerji testleri yapılabilir.
- Eliminasyon Diyeti: Alerji testinden önce, senin de dediğin gibi, anne sütüyle beslenen bebeklerde annenin süt ürünlerini 2 hafta tamamen kesmesi ve bebeği gözlemlemesi gerekebilir.
Süt Ürünlerinden Kaçınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
-
Kesinlikle Hiç Tüketmemek:
- Süt, yoğurt, peynir, krema, tereyağı gibi açıkça süt içeren gıdaların yanı sıra; içinde süt proteini (kazein, whey gibi) olan işlenmiş gıdalardan da uzak durulmalı.
- Bisküviler, çikolatalar, soslar gibi gizli süt ürünü içeren yiyeceklere dikkat!
-
Alternatifler:
- Süt yerine bitkisel sütler (badem sütü, hindistancevizi sütü) tercih edilebilir.
- Dengeli beslenmek için doktorunla görüşerek eksik besinleri nasıl telafi edebileceğin üzerine plan yapabilirsin.
Alerji Teşhisi Konursa Ne Yapılır?
- Eliminasyon Diyetine Devam: Anne sütüyle besleniyorsa annenin alerjenleri tamamen kesmesi gerekiyor.
- Hipoalerjenik Mama: Mama kullanılıyorsa, hipoalerjenik veya aminoasit bazlı mamalar tercih edilir.
- Düzenli Doktor Kontrolü: Alerji takibi için düzenli olarak çocuk alerji uzmanına gitmek önemlidir.
Anneler İçin Öneriler
- Sabırlı Ol: Alerji belirtileri hemen düzelmeyebilir. Tam bir sonuç görmek için en az 2-3 hafta gerekiyor.
- Destek Al: Alerji diyeti zor olabilir; bir diyetisyenle çalışmak faydalı olabilir.
- Kendi İçgüdülerine Güven: Doktorun aksi yönde bir şey demedikçe bebeğini en iyi sen tanırsın. Belirtileri fark edip çözüm aramak bile harika bir adımdır.
Paylaşımın için tekrar teşekkürler, birçok annenin gözünden kaçabilecek bir konuyu hatırlattın. Umarım bu bilgiler başka annelere de rehber olur. ![]()
![]()
Bizde aynı sorun var maalesef.Alerji testi yapıldı çıkmadı ama geçen gün mama markalarinin alerji yapabileceğini okudum. Yani sma alerji yapıyormuş ama hipp yapmiyormus gibi bu konuda bilgisi olan veya başına gelen var mı? Bebeğim 4 aylık ve sadece mama ile besleniyor
Testlerde bu aylarda çıkma ihtimali çok düşük oluyomuş. Negatif olması yok anlamına gelmiyormuş. Ancak diyetle belirlenebiliyor. Eğer mama veriliyosa ds ona göre bi mama kullsnılıyor ama raporla veriliyomuş o mama.
Anladım, tekrar doktorunuzla gorsuelim o halde. Çok teşekkür ederim
iyi uykulu geceler diliyorum ![]()
Çok haklısın bizimde doktor süt proteine alerjisi var dedi süt ile herşeyi kestim akşamları hızursuzluğu azalıyor günden güne yüzü hemen topladı. Keşke daha önce gitseydim