dün akşam bi tanıdığımzla beraber otururken yaşı 50 ye yaklaştı tuvalet eğitimi ni sordum iki aydr alştırmays calşyrm kendm 20 aylık olacak inşallah bana dedi kusura bakmayın ama sizler çok tembeksnz bnm gelinlerm de öyle kendilerini yormamak için uğraşmıyorlar dedi onun torunu 4 yaşınu doldurmak üzere ben dedim valla benim kızıım daha küçk olmasına rağmen başladım erken diyolar ama ben öğrenmesini istiyorum şimdiden henüz hiç başarili olamadık ama olacak inşallah sizler nasıl yaptnız başladnzmı tuvalet eğitimine
Korkulu rüyam benimde şuan konuşma olmadığı için bekliycem mecbur erkek bebesi tembel sanırım bizim ki hiç bezinden rahatsiz olmuyor ya 19 aylık olcaz artık ne zaman olup biter bakacaz tabi acelemde yok şartlar oluşmadan zor olur ya umarım başarılı olursun
İnşallah bnm kızmda daha tuvaletnden rahatsz olduğunu söylemiyor ya da belirtmiyor ama yinde götürüyorum günde bi iki kere suyla fln oyalamaya calşyrm hadi tuvalete dediğimde artık gidiyor ama eğlence peşinde onun niyeti farklı ne bilim gide gele öğrenir inşallah szn için de kolay gecsn
Başla başla bnm kızda alistirmaliga başta goturydm falan kızdı istemedi smdi gordukce oturmak istiyo eşime dedim külot bez de al bari çıtçıtlı çok zor keşke alissa üstüne düşünce reddediyor o yüzden kendi hevesiyle yapsn istyrm ama bence geç değil bnmki gelince annnee aciiii diyo koşuyor ha o da canı isterse bikere yaptı içine
Öğrenecekleri de inşallah sabır gerekiyor 2 yaşını doldurmadan halletmş oluruz inşallah
Benım de kayınvalidem 1 yaş olmadan öğretmiş soyleyıp durur benım oğlum 15 aylık ben 2 yasına gelsin dıye beklıyorum zaten konuşamayınca öğretmek daha zor
Benim oğlum 23 aylıkken öğrendi. Ben beklemek istiyordum yaz gelsin başlayalım diyordum ama kendisi istedi bende istiyorken başlattım bir haftada öğrendi. İlk iki üç gün hem gece hem gündüz kaçaklar oldu sonrasında gece kaçırdı gündüz iyiydi bir haftanın sonunda gece de uyanmaya başladı. Kendisi isterse yakalayınca kaçırmayın. Ama bebek hazır değilse zorlamayın kabızlık falan olabilir.
Önemli olan kaç aylık olduğu değil bebeğin hem psikolojik hemde fizyolojik olarak hazır olması ![]()
Yaşından bağımsız olarak tuvalet eğitimine hazır olduğunu yani bunun bir rutin olduğunu anlaması için çocuğunuzun bazı bilinçli hareketleri yapabilme becerisine sahip olması gerekiyor uzmanlar böyle söylüyor. Mesela merdiven çıkmak kendi başına giyinip çıkarabilmek gibi.. Bunları yapabildiği dönem eğitime başlamak gerekliymiş tabi sizde arastirmssnzdr mutlaka
19 ay yine iyi komşumun kızı 3 yaşında hala tuvalet eğitimi yok bebek gibi altını bağlıyor ve çabası da yok çocuğun
Kızlar daha temiz oluyor aslında ama hepsi bir olmuyor işte ya hepimiz kolaylıkla atlatalim amin
Tuvalet eğitiminde yanlış bilinen bişey var maalesef ebeveynler kendi hazir olunca başlıyor aslında ne kadar öğretmeye çalışırsan çalis bebeğin hazır olması gerek belkide çoğu anne bu yüzden zorlanıyor Yeni bişey öğrendim mesela merdivenleri kendi çıkıp iniyorsa desteksiz hazır demekmiş ekstra bezin uzun süre kuru kalması kaka yapma zamanlarının az çok tahmin edilir olması çiş yaptıktan sonra rahatsız olması pijama pantolon kendi çıkarabiliyor olması kaka çiş yaparken saklanarak yapması yetişkinlerin tuvalet alışkanlığıni merak etmesi lazimligs kendi isteğiyle otura bilmesi bunlardan çoğunu yapabiliyor ise hazır olduğu anlamına gelirmiş mesela oğlum 16 aylık bunların bir kaçını yapıyor
İstediğini nasıl belli edıyor du
@Arasınannesi @Nurr Kendi başına giyinip çikarması çok erken ha yarım yamalak kıyafetleri bazen kendi kafasıba geçiriyor ceketinin önü açıksa kendi çıkarıyo merdiven de çıkıyo kendi başına inedeblr ama ben yardımcı oluyorum nolur nolmaz diye ilk baş korkuyordu ama artık bezini açıp hadi tuvalete dedimde benden önce gidiyo maşallah çiş e de çii diyor ama henüz tuvalete yapmadı anlmıyor ama asla da zorlmaıyorum sadece görmesini öğrenmesini istiyorum yavaş yavaş kendisi tam anldğı zaman yapar inşallah
Uzmanların söylediği belirtiler vardı onlara ek olarak klozete merakı vardı bende oturum bende sifona basım falan diyordu çişi kakası gelince tuvaletin kapısının önüne gidip yapıyor sonra gelip bezimi değiştir kaka oldu Asil pıt yaptı diyordu.
Merakını farkedince bende tuvalet eğitimi için kitap aldım kendisi kitapları sever diye sürekli o kitabı okuyup resimlerini inceliyordu bir gün e bebek e gittik orada klozet adaptörü aldı eline bundan istiyorum dedi bende kırmadım aldım eve geldik hadi kuralım dedi babası da Asilin bebek tuvaleti hazır ne zaman istersen oturabilirsin dedi. Hemen oturmak istedi birkaç defa pijamasıyla bezini çıkarmadan oturdu baktım gerçekten oturduğunda yapıyor bezini çıkarıp oturmak ister misin dedim istedi oturtturdum yapmasından çok korkmadan oturabilmesini istedim. Birkaç defa da öyle oturdu sonra çişin kakan gelirse söyle bezine yapma klozete yap dedim sonra sifona bas dedim. Sık sık da sordum geldi mi gelince söyle diye. Bir defa klozete çişini yapınca bundan sonra bezini çıkaracağım klozete yapacaksın dedim kabul etti. Bezi yokken kaçırınca banyo yaptırdım banyodayken de hep dedi klozete yap diye kendi kendine
Koltuğu halıyı falan temizlerken üzülüyordu ben kızmadığım halde gelip beni öpüyordu yoruldun mu diyordu kendisi de yardım ediyordu
Sonra adaptörü arabaya koyduk eve basamaklı olandan aldık. Şu an sadece biraz dışarda zorlanıyoruz yetişene kadar ayarlama yapana kadar kaćırıyor bazen. 27 aylık oldu şu anda ![]()
Şu anda bunu kullanıyoruz. Hatta bir de kendine ışıklı banyo terliği aldık terliğini giyip giriyor tabi ki tek başına yapamıyor ben yardımcı oluyorum giyinmesine temizlenmesine. Ama kendisi de siliyor sifona falan basıyor da yeteri kadar yapamıyor. Bildiklerim uyguladıklarım bunlar sorunuz olursa bildiğim kadarıyla anlatırım.
Her bebek farklı hepsi aynı zamanda öğrenecek hepsi kolay olacak diye bir kural yok tabi ki bebeğin durumuna göre hareket etmek gerek.
Kitabımız da bu
Benm kızım maalesef derdini anlatacak kadar konuşamıyor bezinden henüz rahatsz bile değil tuvalete gidince bile amacı suyla oynamak otur diyince otu diyor o da ben lazımlık almadım açıkçası anam babam usulü öğretiyorum alaturka tuvallete dediklernizi takip edecem inşallah bnm kızımda öğrenir tez vakitte siz şu an da geceleri bez bağlıyomsnz ya da gece çişi gelse söylüyo mi size
İlk zamanlar ben iki saatte bir uyandırıp soruyordum istemiyordu kaçırıyordu sonra üzerini falan değiştiriyorduk çarşafını falan değiştirene kadar ağlıyordu bende çişin ıslatmış değiştirmezsem hasta olursun diyordum. Sonra uyandırınca yapmasa bile gitmeyi kabul etmeye başladı. Sonra ben iki saati dört saate çıkardım kendisi uyanıp çiş yapmaya gidelim demeye başladı bazı geceler bir kere gidiyor bazı geceler iki kere gidiyor. Ama ben en başından beri net olarak bezini çıkarınca bir daha bez bağlamayacağımı söyledim sen büyüdün konuşmayı öğrendin gelince bana söyle ben sana yardım edeceğim beraber gideceğiz falan dedim gece gündüz ayırmadım bez çıktığı gün kesin olarak başladık ![]()
Ne güzel ama kimisi diyor gece bezi hemen bıraktırılmıyomuş ne zaman bez kuru kaldı ondn sonra çıkarıyırlarmş biz biraz yavaş ilerliyoruz galiba afallayablrm
Ben o ışığı kendinde gördüğüm için o şekilde yaptım. Bebeğin durumuna göre ilerlemek en doğrusu ![]()