6 Şubat Depremi

Merhaba arkadaşlar 2023 yılında 9 saat arayla iki büyük deprem yaşadı ülkemiz :face_holding_back_tears: Depremi yaşayanlardan biri de bendim. Ben Adanada annem babam Adıyamanda abim Hatayda ablam Osmaniyedeydi deprem anında çok şükür bizler sağ salim atlattık ama çok yakınlarımızı kaybettik çok derin ve onarılamayan üzüntüler zorluklar yaşadık. Bugün deprem şehitlerini hatırlayıp birer fatiha gönderelim istedim :palms_up_together:t2:
Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin yakınlarına sabır versin inşallah :folded_hands:t2: Bir daha böyle bir afet yaşatmasın bizleri ve sevdiklerimizi korusun :folded_hands:t2:

8 Likes

Amin Allah rahmet eylesin inşallah çok üzüldüğüm günlerdir uykumu bölen bir konu olmuştu. Rabbim tekrar yaşatmasın inşallah

1 Like

Çok fena bir gundu, 90 sn bitmek bilmemisti…

Ben de antepteyim , eşimin tarafinda çok kişi gitti ebediyete. Allah rahmet etsin, geride kalanlara dayanma gücü nasip etsin..çok zor bir imtihan .

2 Likes

Amin inşallah cnm Allah rahmet eylesin geride kalanlara da sabır versin inşallah :palms_up_together:

1 Like

Ben çok etkilenmiştim o günden ve unutmamak için olan herşeyi not almışım onu buldum şimdi. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Kalanların da birçoğu hala zorluk çekiyor. Unutmayacağız. .

6 Likes

Önce bir sağa sola sallandı sonra şiddeti artti kavisli şekilde sallanmaya başladı evimizin çok yakınında bir camii yıkıldı onun sesi, evden dışardan gelen sesler kıyamet kopuyor sandım. Eşim o gün evdeydi elimden tuttu yatağın yanına çöktük bitmesini bekledik ama o kadar uzun geldi ki üzerimize doğru düşenlerden biri bile bana denk gelmedi eşim beni korumak için sımsıkı sarılmıştı. Dışarı çıktık üzerimizde ince pijamalar üzerine mont aldık eşim battaniye aldı. Arabaya giderken apartman girisindeyken bir daha oldu ama hiç artçı değilmis gibi büyük bir deprem gibiydi. Ailelerimize ulaşamadık ulaşana kadar ağladım komşularımızı aradık bize sağ olduklarını söylesinler diye. Zaten arabaya bindik telefon çaldı eşimi göreve çağırdılar o eve kamuflajı almaya giderken sen gelme dedi bende koştum elinden tuttum yaşarsam da ölürsem de seninle olayım dedim. Hazırlandı gitti kahramanmaraşa ordan gaziantep e ordan hataya günlerce gelmedi ben iki gün araba da tek başıma kaldım sonra eşimin iş yerinden çağırdılar biraz da orda kaldım sonra ablamlar geldi beni aldı adıyamana gittik özellikle adıyamanın ilçesi gölbaşından geçerken ağlamaktan helak olduk. Dayım halam kuzenlerim arkadaşlarım komşularım çoktan ebediyete uğurlanmıştı. Hala mezarı bile olmayan arkadaşlarım var bulunmayan onlarca tanıdığım var. Kendi memleketimi tanıyamadım en acısı da şehrin kokusunu bastırmak için sıkılan kokulardı. Ceset kokusu … Enkazların başında bekledik iş makineleri aradık konteynerlar çadırlar kurduk. Yemekler dağıttık battaniyeler ısıtıcılar dağıttık ama kimsenin karnı da doymadı içi de ısınmadı çünkü yüreğimiz üşümüştü kalbimiz açtı …

3 Likes

Öğlen saatinde olan depremde uyumuştum arabanın sallanmasıyla uyandım. Yaşlı bir amca vardı komşumuz bana bisküvi getiriyormuş sallanınca bizim arabaya tutunmuş kapıyı açtım yüzü bembeyaz kireç gibi olmuştu su verdim biraz yanımda oturdu her zaman bana yemek gönderirdin bende bugün sana bisküvi getirdim dedi. Arabada hep bir yastık battaniye olurdu onları da ona verdim. Dışarda çorba dağıtıyorlardı birer bardak çorba aldık. Her yer kapalı sadece petroller ve hastahaneler açıktı. Petroller yakıt vermiyorlardı

Allah kimseye yaşatmasın o acıyı biz deprem bölgesinde değıldık ama yaşamıs gibi olduk hergun bakıp bakıp ağlıyordum . Beni de çok etkılemıstı o günden sonra nerde duygusal bir video görsem hemen kapatırım.

O güne gittim yine :(((( üç ay evime giremedim ben korkudan , gece lambaları kapamiyordum lavaboya bile eşimle gidiyordum , iyiki diyorum o süreçte gebelik yoktu , korkudan giderdi Allah muhafaza. Biz dışarı çıktığımızda her yer mahşer gibi idi, camiden İmam hoparlorle bağırarak camiye gelin camiye gelin diyordu , hava buz . İnsanlar oraya koşa koşa gidiyordu , mahşer yeri idi sanki :frowning: hala gözümde . Gece uyuyamam ben artık

Seninde başın sağolsun canım

Yaşamayan bilemez Allah bir daha yaşatmasın . Gelişmekte olan ülkeyiz ama hala 7li depremleri çok büyük kayıplarla yaşıyoruz. “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın” demiş Alber Camus. Hepinizin başı sağolsun. Bizlerde hatayda kayıp verdik akrabalarımızdan. Allah aynı acıları ve daha kötülerini bir daha yaşatmasın.

3 Likes

Allah bir daha yaşatmasın inşallah gece deprem olduktan sonra da eşimi görevlendirdilee hataya gitti 10 15 gün kaldılar kalacak yer yemek su tuvalet o kadar zor bulunuyorduki bazen günde 1 kere konuşuyorduk kapatıp ağlaya ağlaya bir hal oluyordum enkazda kaç çocuk kaç bebek çıkarmışlar hep videoya çekmişti kadınların yardım çığlıkları yalvarışları unutamıyorum eve gelikten sonra eşimde pskolojik olarak o kadar etkilenmiştiki kendine gelemedi hatay görevi sonlanana kadar

1 Like

Bende o geceyi tekrar yaşarım bugün uyuyamam. Namaz kılar kuran okurum.
Teşekkür ederim allah razı olsun

Allah rahmet eylesin geri de kalanlarına sabır versin inşallah. Umarım 1999 depreminde alınmayan ders bu depremde alınmıştır

2 Likes

Allah gidenlere rahmet etsin Muti. Giden gidiyor, geride kalanlarsa ızdırap içinde :frowning:
Biz ülke olarak akilllanmayiz ki canım,.istemiyorlar , malesef acıları cok çabuk unutuyoruz . Bu böyle oldukça tarih tekerrür eder

2 Likes

Hatay çok kötü abimin tayini Ağrıya çıktı ama hatayda yıkılan evinin işlemlerini yakın olduğum için vekaletle ben yapıyordum. Evi bulamadım her yer o kadar kötüydü ki ne bir resmi daire bulabiliyorsun ne gidecek adam akıllı bir yol.. Yan tarafındaki apartman üzerine düştüğü için yıkılmıştı kalan kısmını da yıkarken video çekip göndermişlerdi. Can kaybı çok fazlaydı ama bir de yıllarca emek verdiğin anılarını biriktirdiğin yuvanın da yok olması çok zor. Bir de üstüne yıllarca bekleyip sanki para ödememiş gibi tekrar ödeme yapmak da zor.
Hatay 7 kez yıkılmış umarım tekrar ayağa kalkar.
Yaraların sarılması mümkün değil zaten. O enkazdan seslenenlere müdahale edememek çok acı. Elin kolun bağlı beklemek acıyla çığlık atan, ağlayan annesini babasını kendini kurtarsın diye bekleyen yavrucakların sesini duymak unutulmayacak travmalar yaşattı bizlere.
Benim eşim de öyle çok etkilenmişti. Gerçekten o gün ailesini bırakarak yardıma muhtaç insanlara koştular. Çok şükür ki biz güvendeydik ama gittikleri yerden güçlerinin yetmediği ya da yetişemediği canlılar vardı maalesef :face_holding_back_tears:
Eşim geldiğinde kolları omuzlar kan içindeydi kıyafetleri botları parçalanmıştı :face_holding_back_tears:

Yok akıllanma diye bişey olmaz bazı şeyler değişmedikçe. Olan hep canlara oluyor. Bir yandan üreyin diyolar bir yandan ölün diyolar

Kalbim acıyor okudukça . Bir de sizler yaşadınız. Şuan deprem bölgesinde oturuyorum. Oturduğum apartmana dükkan yapmak için kolonu kesmişler mesela. Evet yaza taşıncaz ama ya o zamana kadar deprem olursa. Ya da burdan kaçmak gitmek istedim depremde yıkılcak diye ama ya yeni taşındığım yer yıkılıp burası öyle kalırsa. Aslında kaderden kaçamıyosun. Hatta şöyle anlatayım. Geçen sene iki çocuklu bir aile Samsuna taşınıyor. İstanbul deprem bölgesi depremde göçük altında ya kalırsak korkusuyla. Belki duymuşsunuzdur bu aile benzinliğe geliyor arabalarını yıkamaya. Kadın dışarda adam araba yıkıyor çocuklar içerde. Birden heyelan oluyor o oto yıkamanın oraya betonlar çöküyor. Ve ne yazık ki altında kalıyolar. Çocuklar ve adam oracıkta ölüyor ne yazık ki sadece kadın kurtulutor. Kurtulmak denirse. Ben depremden çok korkardım şimdi bebeğim var en ufak sarsıntı da panik atak geçiriyorum. Ben o küçük bedeni nasıl korurum diye. Allah korusun göçük altında kalsak sütüm bile kesik. Ben bebeğimi nasıl doyururum diye. Her gece kaffamdaki senaryo inanır mısınız bu. Bize bu korkuları yaşatmaya hakları var mı. Neden sağlam binalarımız yok? Mesela neden heyelan bölgesine gidip benzinkik oto yıkama yapıyosunuz? Ya da oraya set örmüyosunuz? O kadar çok ihmal var ki artık konuşmaya bile halimiz kalmadı. Allah hepimizi korusun

3 Likes

Evet bende onu dün gördüm cok feci bir acı bızde dıyarbakırdayız o zamankı depremi his ettık gece ben kalktım bı ses bı sarsıntı ALLAH ım kimseye gösterme hemen eşimi uyandırdım kalktık oyle bir ses vardığı ALLAH mufaza dışarı cıktı silahlar patlatılar oyle sılah seslerı geldıkı deliye donduk silahları patlatma sebepleri mılet uyansın dıye hava soguk elektırık yok oyle oturduk kapı girişinde kalktım abdest aldım namaz kıldım dua ettım sabah eşim hastaneye gıtı ben cocuklarla kaldım gene deprem oldu cocuklarla dısa cıktım eşim aradı dedı girişte otur ne olur ne olmaz dıye dua etım ıcerı gırdım 1 haftaya yakın dönüşümlü nobet tutuk eşimle ama İlk gece ayyy elektrik yok ev soguk yagmur sel gıbı havadan yagıyor gece saat 2 gıbı oyle delı gıbı kopekler havlıyorkı hayvanlar tehlıkelerı his eder o zaman yer yuzune cok şey inmişti o kopeklerin sesı hala kulaklarımda biz insanlar için çok ibretlik oluyor ama o anlık bişiler olur bızde sonra unutuyoruz gecıyor gıdıyor utanıyordum yemek yemeğe hep aglardım hele o hayatı 5şizler muhamede ne kadar dua ettım onun için o kadar agladım elhamdülillah teyzesının yanında yaşıyor şimdi 4 yaşına girmişti dünya çok garip anne olunca daha çok bu yürek insanın ağzında oluyor ne gelirse ALLAH tan evet insan ihmali vat ALLAH hakımızı o zalimlere fırsatçılar bırakmasın ama sebeplerle insanın kederinden belli okuyormuş biz bize düşeni yapacağız koruyacağız bıze düşen gorevlerıbyapacagız gerisi taktiri İlahi ALLAH cocuklarımızın acısını bize göstermesin Amin amin….

2 Likes

Allah tüm yitip gidenlerimize rahmet etsin mekanını cennet etsin :pensive_face: bizlerde çok etkilendik ama siz birebir yaşayanlara yakinlarini kaybedenlere Allah sabır versin. Kurban olduğum cenabı Rabbım birdaha yaşatmasın hic kimseye

2 Likes

Bu kadar kayıp yaşanmasının tek sebebi yaşanan afet değil ihmal çok fazla olduğu içindi maalesef. Söylenen rakamlarda doğru değil medya doğruları konuşabilse keşke.
Allah korusun inşallah bir daha böyle bir afet yaşanmaz.

2 Likes