Ben aşıya çok sıcak bakan biriydim çocuğumun 2.4.6. Ay aşılarını da yaptırdım, korona aşısı dışında (maalesef 3 doz oldum) hepsine sıcak bakıyordum ama son zamanlarda cevremde sagla solda aşılara karşı negatif yorumlar görüyorum hepsi genetiği etkiliyor asıl onlar hastalık yapıyor vs dıye. Benım de bebeğimde alerji çıktı acaba aşılar mı yan etki yaptı bilmiyorum kafam çok karışık, 12.ay aşısı yaklasıyor size sormak istedim. Yaptıranlar ve yaptırmayanlar siz ne düşünüyorsunuz?
Bende çok olumsuz şeyler duyuyorum bazen etkileniyorum canım ama alerjinin aşı kaynaklı olduğunu sanmıyorum
Ortada çok fazla bilgi kirliliği var . Asi konusunda ikiye bölünmüş vaziyette herkes . Ben ilerde keşke dememek için yaptırmaktan yanayım , geçen hafta 14 yaşında bir kız menenjitten vefat etmiş , belki aşısı yapılsa idi böyle sonuç dogmazdi .
Benim çocuğum da alerjik canım doktorum özellikle önerdi hemde özel aşıları hem devlet tercih senin en doğru kararı evladın için sen vereceksin
Alerji çok başka bişey genetik de olabilir bazen bebeklikte bazen 50 yaşında çıkabilir önceden alerji yapmayan bişey sonradan yapabilir vsvs öngörülebilen bir şey değil, asinin tetiklediğini zannetmiyorum hasta olduğumuzda nasıl antibiyotik ateş düşürücü kullanıyorsak aşı da öyle virüslere karşı ilaç gibi düşün
Neye alerjisi çıktı yani alerji her şeye ve her dönemde olabilecek bişey mesela ben 10lu yaşlarımda Bahar alerjim basladi doktora daha önce yoktu dediğimde 80 yaşında da herhangi birseye alerji oluşabilir demişti mesela birşeyi yerken tiksindiginde ona karşıda alerji oluşturabiliyor vücut kuzenimin bebekken heerşeye alerjisi vardı şurup ilaç dahi kullanamıyordu alerjiden 19 yaşında yeni yeni kullanmaya başladi kocamın papatyaya ileri derece alerjisi var mesela Haziran’da 1.5 yaş aşısı yaptırcaz aşılar bir nevi panzehir gibi bişey evet belki bebeğinde alerji yapmış olabilir aşı fakat aşının kendinden değil bebeğin bünyesinden dolayıdır belki
Çağla bir de bir şey sormak istiyorum , neye alerjisi olduğu nasıl bulunamiyor
Çevredeki sağda soldaki yorumlar ve göçmenler yüzünden eski hastalıklar hortladı, bazı aşılara pekiştirme dozları eklenmek zorunda kaldı. Aşı yaptırmak bireysel bir karar değil toplumsal bir meseledir. Forumlarda yazılanlarla değil uzmanların açıklamaları ve bilimsel gerçeklerle hareket etmeliyiz. Benim yeğenim/komşumun oğlu/ şunum buyum aşı oldu fenalaştı/otizm başladı/ az daha ölecekti gibi durumlar bireyseldir. Güvensizlik ve yanlış bilgi çok kolay bulaşıyor. İnsanlar bir sorun yaşadığında ilk suçlayacakları şey o güvenmedikleri aşı oluyor bu yüzden. Ama elimizde bir gerçek var. Aşılar yıllarca toplu ölümlere neden olan hastalıkların önüne geçti. Bugün su çiçeğinden, kızamıktan, çocuk felcinden, veremden ölen çocuklar yoksa bu aşı sayesinde. Bu bilgi gerçek. Onun dışındakiler tahmin, varsayım, teori. Aşı karşıtlarına ben de çokça rastlıyorum. Ama daha adam gibi şu şu nedenle bu aşılar risklidir diyerek kanıt sunabilene rastlamadım. Otizm, civa vs sayıyorlar ama bilimsel araştırmalarla kanıtlanan bir şey yok. Ben 16 aylık bir kız annesi olarak kızıma aşı yapılırken içim gidiyor. Canı acıdığı için ayrı, o saf/ sağlıklı vücuduna zayıflatışmış bir mikrop girdiği için üzülüyorum. Ama bunu daha riskli bir durumdan korumak için yapıyoruz. HiçKimse bebeğine mikrop enjekte etmeye bayılmıyor. Covid zamanında da durum aynıydı. Kimse yeni çıkmış bir aşıyı bayıldığı için yaptırmadı. Herkes risklerin farkındaydı ama ölümcül bir hastalık vardı ve daha az kötü olanı seçmek zorundaydık.
Şahsen ben her daim bilimin tarafındayım. Öbür tarafta çokça çöp bilgi ve kocakarı masalı var çünkü.
@Emine7 @felcin @Senay @ozgklkl @Nurr
Selam arkadaslar oncelıkle herbirinize cevapları ıcın tesekkur ederım kusura bakmayın 1 haftadır o kadar yogun süreçten geçiyorum ki cevap yazamadım.
Yurtdısında yasıyorum Bebeğim 10 aylık yaklaşık 7-8 aydır cildi kıpkırmızı vs aile hekimine süt içince ozellıkle oluyor demıstım süt alerjisi oldugunu dusunuyorum demıstım o sıralar sadece emzırıyordum o da inet sütü içmeyi bırak oeynşr yogurt yeme dedi. Ek gıdaya gecınce bebegıme de vermedım. Ama asla cildindeki kızarıklıklar gecmedı!! Dr a gıttım egzama kremı verdı rahatlatsın dıye ama rahatlatmadı bende bırseylere alerji diye dusnmeye devam ettım arastırdım benzer seyler vardı(mukuslu kaka-ama kanlı değil) aıle hekımıne ısrarla alerjı testıne yonlendırılmek ıstedım en sonunda yonlendırdı.
Aylar sonra bugün test için gittik. Meğersem alerji degılmıssss fotoları gosterdım anlattım vs vs bebek egzaması dedi. Herseyı yıyebılırsın yedırebılırsın dedı. Alerji sivrisinek ısırığı gib beyaz kabarcıklar seklınde oluyormus ama oglumunkı kırmızı pul pul döküntü. @felcin maalesef Kanadada saglık olayları coookk uzn sürüyor aylarca cocugum alerjik sanıyordum![]()
![]()
![]()
aylarca yumurta peynır yogurt süt tüketmedim.
Ozellıkle hepsını sımdıden ye ve yedır vücudunu alıstır dedı.. aşılar konusnda da her zaman yaptrma düşüncesindeydim ama o kadar çıkmaza girdim ki acaba aşılar mı tepki verdi dedim. Bır kac kısıden de duydum o yuzden sordum cok sagolun…
Cevap ıcın tesekkur ederm, size ozellıkle ayrı yazmk ıstedım. Ben de aşılara bu yasıma kadar pozıtıf bakan bırıydım hala da oyleyım ama ınsan hıcbır zaman %100 bırseyden emın olmadan once etrafındakılere de sormak ıstıyor. Tecrübeleri duymak ıstıyor zaten bu yuzden bu topluluk var..
Bır arkadasım yabancı kaynaktan da aşıların negatif yonlerını ıtıraf eden bilim insanlarının videosunu gonderdı ve 10 yıldır arastırma yaptıgını soyledı ıstersen size de atabılırım. Sadece size tavsiyem dogru ya da yanlış düzgün bir şekilde birşeyleri sorgulayan bir kişiye bu kadar tepkili ve sert yaklaşımda bulunmamanız..
Ben aşı karşıtı olsam bu gune kadar bebeğime hıc yaptırmazdım, kii aşı karşıtı da olabilirdim bu tepkiye gerek yok.
Aylarca bebeğim kendini kaşımaktan cildinin yanmasından uyumadı hala da öyle. Çaresiz bir anne olarak herşeyi sorgulamak en doğal hakkım ve buna tepkili cevap yerine daha sakin cevaplamanızı isterdim.