2 yaşa doğru saçma sapan herşeyi gezinerek yemek istemesi arttı poğaçayı gezinip oda oda yemek istiyor bi kaç kere yedi sonra dediö böyle olamyacak . Otur vericem diyorum yok oturmuyor ağlıyor ne yapıcam ayakta yemesine göz mü yumucam ;(
Bu yaşta oldukça sık görülen bir dönem aslında
2 yaş civarında çocuklar hem hareket ihtiyacı duyuyor hem de “kontrol bende olsun” isteği artıyor. O yüzden gezinerek yemek istemesi çoğu zaman bir davranış dönemi.
Tamamen serbest bırakmak da, çok sert yasaklamak da genelde işi zorlaştırıyor. Daha dengeli yaklaşım işe yarayabiliyor. Ana öğünleri mümkün olduğunca masada yedirmeye çalışın, “Ayakta yemek yok” diye savaşmak yerine kısa ve net sınır koyun “Poğaça masada yenir. Hazır olunca oturabilirsin.” gibi. İlk başta 20 dakika oturmasını beklemeyin. 2-3 dakika bile başlangıç için yeterli. Masayı daha keyifli hale getirin küçük tabak, sevdiği bardak, birlikte oturma gibi. Eline alıp dolaşacağı kuru şeyleri (poğaça, galeta vs.) ara öğünde de masa düzenini koruyun.
Ama en önemlisi tutarlılık. Bir gün tamamen serbest, ertesi gün çok sert olunca çocuk daha çok direnebiliyor. Ağladığında da uzun açıklama yerine kısa kalmak genelde daha etkili “Yemek masada yenir. İstersen oturunca vereceğim.” Bir süre protesto edebilir ama sakin ve kararlı devam edilince çoğu çocuk adapte oluyor.
Bunun yanında nir de şey önerebilirim 2 yaş çocuklarına diyorlardı ama ne kadar işe yarar bilemedim mesela bunu sandalyede mi yemek istersen kanepede mi . Örtü mü örtmek istersin poşet mi üstüne mesela yani 2 seçenek o birini seçsin .
yazarken farkettim biz 2 yaş sendromsuz anaların 2 yaş sendromlu çocukları oldu biraz da eskilerin şu yönden az dinlemek gerekiyor sankii
Annem hep ben sizin ne atağınızı bilirim ne sendromunuzu diyor
annem çok otoriterdi asla onun sözünün dışına çıkabileceğimi hiç hatırlamıyorum. Küçükken illa ağlamışımdır diretmişimdir tabii ama annem ben daha çok inat ederdim masaya oturmazsan asla vermezdim diyor. Tabii bunun doğruluğunu da bende bıraktığı etkileride tartışmak lazım ![]()
Valla bende çok inat biriyim otorite bende ama kızım da bir o kadar inatçı şimdi daha 16.ayında 2 yaşımda ne olur bilemiyorum büyük de konuşmayım başıma gelir de![]()
Olmayınca artık yorulup al ye dedim mutfağımızda balkon var ordan dışarı bakıp yediği için böyle yapmaya başladı
Bu tarafta yemek ister misin dedim gülüp yanıma oturdu hahah böyle huyuna gidecex mecbur demek . Hoşuna gitti
İşte aslında sert olmak da değil ama yemek de sofrada masada yer nir ya . Sanki kurt var yeni nesilde
Allah yardım etsin 18. Aya kadar melek gibiydi benimkide inanmazdım bu sendromlara
O kadar olmasa da bizikide sandalyesinde oturmak istemiyor yemeği bitince hemen kalklip bizim kucağa ordanda masaya çıkmak istiyor ay tutarlılık lazım bacım bizde baba rahat ondan çok ilerliyemiyorum…yeri geliyor bende yerde yanına oturuyorum kalkmamasi için anlatıyorum ama bazen oturuyor bazen bağımsızlığını ilan ediyor
19 aylık bizmkide
Bizimkide masada aynı siz gibi bi iniyor bi çıkıyor zaten yemeğin yüzğne bakmıyor yer sofrasına geçtik zaten o yesin diye bizi görsüm diye yarı aç geziuorum . Yani bazen ne kadar ıstar etsem de o da inat ediyor bazdn onun bazen benim dediğim olacak sanırım . Ama çok fenalar işine gelince nasıl oturuyor sevdiği meyveli yoğurt var oyur vericem diyorum direkt oturarak yiyor
Atahan evet burdan devam o zaman gördüğüm video doğruymuş
Benim kızım fena
yemesi de bazen problem ama ağzına yıkıyorum yapcak bişey yok ya da bazen atlamaya çalışıyor annesi ağlayacağına o ağlasın mantığı oluyor bazen bende
kafa vurmalar var bu ara onu da aşarım inşallah
16 ay 22 günlük durum aynı oturarak yerde illa dizime oturup yiycek 2yasi düşünemiyorum birde 18.ay atağı kapıda bekliyor yavaştan geliyor sanırım 3-4 gündür haşat ediyor beni bir bebek 1dk Durmaz mi ya kıçının üstüne yok
Tabiki oda artık birey kabul edin diyor bı nevi geçecek hepsi inan canım sabır etcez
akıl sağlığımızı koruyacaz ![]()
Yemek sandalyesi degilde kendi sandalyesi var kendi tabagini kasigini sectiriyorum.hangi ekmegi istedigini seciyo.icecek bi dilim meyve mesela sabah karpuz ve cilek yedi bi topak ekmek peynir.
Bizde kafa vurma falam yok ama simirlenince hırısnı alamıyor kapılara falan vuruyor 2 yaşa göre çok saçma. Hepsinin türlü türlü huyu var bekliyorum susmasını sakinleşmesini . Bazen seçenek sunmak aklıma gelmiyor o sinirle aslında hep sunabilsek belki rahatlayacklar
Bizimki 18. Ayda böyle olmaya başladı sizin erken bile başlamış ;( oturmuyor oturtmuyor top oynarken ayakta oynayacağız . 1-2 sene idare edicez sanırım
İnşallah koruruz ![]()
![]()
![]()
Seçtirmeye çalışayım bende bakalım