Kızlar, 2aylık bebeğim var uyku düzeni bozuk. Aşırı derecede kucağa alışık ve bu yüzden midir bilmem sırt üstü uyumuyor hep yüz üstü uyumayı seviyor ama doktor zararlı olduğunu söylediği için artık yatırmıyoruz. Sırt üstü yatırmaya nasıl alıştırabilirim? Benzer durumi yaşayan var mı?
Sırt üstü veya yan yatırdığımızda elleriyle kendini uyandırıyor kundak yapamıyoruz ağlıyor kıvranıyor
Ağlasa da alıştırmalısınız. Benimde bebeğim kucaktan indiği anda ağlardı. Öncelikle kesinlikle uzmanların önerisi bebeğiniz kucakta sakinleşiyorsa kucakta uykulu ama uyanıkken beşiğine bırakın. Eğer kucakta uyuyup beşiğinde uyanırsa korkacak ve uykuya dalması zorlaşacak. Emzik kullanmıyorsanız başlayabilirsiniz ama emziği sadece uykuya geçişte kullanın. Emziriyorsanız sağdığınız sütü mama veriyorsanız da mamanın az bir kısmını yatarken verin o da uykuya geçişini kolaylaştırır. Tabiki miktarı fazla tutmayın bu sefer gaz yapar. Gazlı bir bebek olmadığından emin olun çünkü gaz sancıları asla uyutmaz eğer karnı sertse ayaklarını kendine çekiyorsa kendini yay gibi geriyorsa gazı vardır. Benim bebeğim çok gazlı olduğundan sab simplex damla kullanıyorum aynı zamanda her beslenmeden önce. Gün içerisinde uyumadığı zamanlarda da tek başına beşiğinde bırakın adapte olmaya çalışsın. Her ağlamasında bebeğinize koşmayın katılmadığı yada çok uzun süre ağlamadığında sorun olmaz. Uyku rutini de mutlaka oluşturun bebeğinizin sevdiği şeylere göre. Banyo yaptırabilirsiniz ben bebeğimi yıkamadan önce küvete su doldurup oynamasına izin veriyorum 5 dakika eğer suyu seven bir bebekse yapılabilir. Gün içinde yarım saatte olsa oyun halısında oynarız mesela. Beşiğinde de çıngırak gibi oyuncakla emzikle dönenceyle vs geçirdiği zamanı destekleyebilirsiniz. Bunların dışında terleyip üşümediğinden kıyafetlerinin sıkmamasına burnunun dolu olmamasına da dikkat edin. Ayrıca izin vermese dahi tam kundak yapın mutlaka. Henüz bebeklerimizde moro refleksi olduğundan uykuya geçişte kollarını hareket ettirip bundan korkup uyanıyorlar. Beşiğine alıştıktan ve sırt üstü yatmaya başladıktan sonra da beşik sallamayı azaltın yavaş yavaş ben mesela bazen sallamıyorum kendi kendine uykuya geçiyor kısmen alıştı çok diretince sallıyorum. Buna geçişi de yatarken yüzüne vücuduma dokunarak pışpış yaparak alıştırabilirsiniz. Benim bebeğim şuan 2.5 aylık tabikide direttiği uyumadığı ağlama krizlerinin olduğu zamanlarda oluyor ama bu dediklerimi yapa yapa alıştı zaman içinde. Tabikide başta çok zor ama ağlasa da vazgeçmeyin emin olun sizde bebeğiniz de daha rahat edeceksiniz
Galiba yanlis anlaşıldı dediğim. Ben dışında da evdeki herkesin kucağında uyuyor uyanıkken bile yatakta, beşikte, bebek arabasında veya herhangi bir yerde durmuyor. Biz otururken de ağlıyor kalkıp ayakta kucaginizda gezdirin diye. Sabaha kadar sırayla kucagimizda uyutuyoruz çünkü biraktigimiz an uyanip aglamaya başlıyor, huzursuzlaniyor..ben de başta kucaga alistirma olayini kınıyordum ama şimdi gecemiz gündüzümüz belli degil evde herkes uykusuz ayakta uyuyoruz tam anlamıyla
Cok tesekkur ederim bu kadar detayli anlattiginiz icin. Benim bebeğim normal diger bebekler gibi degil anladığım kadariyla cunku yazdıklarınızı okurken ileriki aylardaki bi bebekten bahsettigini sandim taki 2.5 aylik oldugunu gorene kadar. Dediklerinizin hep tam tersini yapiyor benimki o yuzden zorlaniyoruz. Babasiyla oynuyor mesela sirt ustuyken balonla ama bizimle oynamiyor agliyor kucak istiyor. Çıngırakları sevmiyor. Emzik sevmiyor öğürüyor verince. Gazlı bi bebek ilac kullansak bile 1 yudum yese bile gazı oluyor mutlaka ve gazını almadan yatirirsak kıvranıp ağlıyor kucak istiyor gene. Kucaktan yere alistiramadigimiz icin sabaha kadar 24 saat kucakta tutuyoruz maalesef
Ben kimsenin bebegini 24 saat kucakta tasidigini gormedim bizimki baska bi boyutta yasamayan kimse anlamaz ne demek istedigimi. Abarttigimi falan saniyosunuz sanirim yada taş kalpli oldugumu. Ben de her anne gibi cocugumu kucagimda uyutmak sevmek koklamaktan huzur hissediyorum ama bu onun kemik gelisimine de zarar beli sırtı hep yamuluyor kucakta yata yata. Yerde 10 saniye bile durmuyo bu normal mi geliyo size allah askina
Sağlıkla büyütün bebeğinizi, benim bebeğim de ilk 25 gün kucağında uyudu, ilk 3 ay evde oda salon demeden tüm gün kucakta gezdirirdik, WC ye bile kucagmda onunla gidiyordum o kadar zor ki sizi çok iyi anlıyorum …3. Aydan sonra düzeldi ama teması seviyor geceleri beraber uyuyoruz sadece o kadar, şuan 15.5 aylık sarılır öper ben bazen bebeklik hallerini ozler kucağıma alır evi gezdiririm, çünkü o zaman zarfında sanki saatler durmustu benim için, akşama kadar eşimi beklerdim o kucağına alınca oh çekerdim…Yenidoğanken falan hiç uyuyan bir bebek olmadi 20 dk da bir uyanıyordu, çünkü besige koyuyordum, derdi kucakta uyumakti, başı ayrı bir yere düşerdi ayağı ayrı bir yere insan gerçekten çok üzülüyor benim derdim de boynu tutulacak yok beli ağrıyacak falandı kendi yorgunlugum falan şöyle dursun, dediğim gibi 3. Aydan sonra düzelmisti darısı başınıza inşallah
İçim biraz rahatladı cok teşekkür ederim. 3 ay sonra kendi kendine mi düzeldi yoksa bunun için ugrastiniz mi peki? Ben düzelmez diye korkuyorum. Kocaman cocuk olup kucaktan inmeyen bebekler gördüm hep. Kafam karışıyor dolayısıyla. Uzun süre boyunca Kucakta kala kala büyümesi de duruyor çünkü ilerde.. bizim yorgunluk geçici nasıl olsa. Önemli olan bebeklerimizin gelişimi
Rica ederim yok canım emin ol benimde bebeğim aynıydı. Doğduğunda doktorumuz bile çok gazlı bir bebek demişti. En rahatlatan şey beslenmeden önce gaz damlası beslenmeden sonra da losyonla masaj yapmak. Tamamen geçirmese bile büyük ölçüde rahatlatır. Zaten kolik gaz şikayeti 3 6 ay aralığında geçiyor genelde. Onun dışında benimkide kucağımdan inmiyordu 2 dakikalığına bile bıraksam hemen ağlıyordu, emziği tutmuyordu öğürüp atıyordu süt gelmediği için daha da sinirlenip ağlama krizine giriyodu. Ben 20 günlüktü bebeğim alıştırmaya başladığımda düşün 2 aylık olduğunda anca alıştı. Çoğu anne bu süreçten geçiyor kendini tükenmiş hissettiğini biliyorum ben hala aynıyım Sadece dediğim gibi ağlasa dahi katılarak ağlamadığı sürece kucaklama ve her gün istikrarlı bi şekilde aynı şeyleri tekrarla. En azından sürekli kucağında taşımazsın uyuduğunda yatağında uyur vs. Şuan o istikrarı göstermez ağlıyor diye sürekli kucağa alırsan ileriki aylarda alıştırman çok çok zor olucak. Şöyle de bişey var evet bak ben 1 buçuk ay gibi bi süreyle bebeğimi alıştırdım ama hala uyumadığı uykuya direndiği ağlamak için emziği zorla attığı zamanlar var. Gündüz hiç uyumaz bazen gece gündüz uyumaz. Örneğin dün gece 2 den beri sadece 2 saat uyudu şuan Sonuç olarak çok küçükler ve sık sık büyüme atakları geçiriyorlar bunlar olacak ama dediğim gibi alıştırman çok önemli. Kendini strese sokmamaya çalış her bebek farklı ama en büyük ortak noktaları rutin seviyor olmaları. Mutlaka alışacaktır. Umarım işe yarar
Önce kendimi toparladim, eşimden bu beşik konusunda destek istedim ..Mentali düzelttikten sonra ne zaman uyusa anında besige koyuyorduk, donencesine farklı oyuncaklar takiyordum onlarla oynuyorduk önce beşiği sevdirmeye çabaladım, uyku arkadaşını eksik etmiyordum birşey anladığından değil maksat kucağı aşalımdı.Manuel ana kucağını aktif kullanmaya başladım, sürekli konuşup dikkatini çekecek oyuncaklarla oynamaya cabaliyordum..Ana kucağında ilk 5 dk oturunca o günkü sevincimi anlatamam zamanla süre arttı ve gündelik işimi yapacak dereceye geldi..
Beşiğinin altına dua koydum, buhurdanlik alıp içine nane yağı veya lavanta ekleyip odada hoş bir koku yarattım, Tv-televizyon zaten hiç hayatımızda yoktu ama hep sessiz ortam olusmasini sağladım..Uyku saatlerinde asla dışarı çıkmadim, bebekler rutini çünkü seviyormuş tecrübeyle anladım..Vakti gelmeden uyutmaya cabalamadim ve bebeğimle hiç inatlasmadim..Önceleri 11 de uyuyordu ben bunu 3-4 gün arayla 10-9 diye öne aldım, gece kendi uyanmadikca beslemedim, 5.5 ayda da gece beslenmesini kestim çünkü uyuyordu ve bende dinleniyordum ikimiz içinde en iyisiydi, 3-4 aylıktan sonra akşam 7-sabah 6 uyuyordu ..9. ayda ilk disimizle beraber bozulsa da gece usykusu yine yerinde çoğu bebekle karşılaştırınca…Ama bunun için ben akşam saatlerinde dediğim gibi hiç bir yere çıkmadım, beşiği harici bir yerde yatirmadim ..Meyvesini de aldım mi aldım, önce kafanızda kendinizi ben bu çocuğu besige alıştırcam diye kodlayin ona göre ne kadar diretse de kucak için sizin psikolojiniz sağlam olduktan sonra er ya da geç o beşikte yatacak.Uyku süresi de zamanla artıyor dediğim gibi şuan sizin kokusunuza alışkın uyandığını gördüğünüz an sarılın ama hemen yine kucağa almayın bir süre öyle durun kokunuzu aldikca sakınlesecek ve uykuya dönüşü kolay olacaktır..
İnşallah ilerde düzelir valla yazınızı okuyunca kendimi gördüm, ne kolum kalıyordu ne belim yasamayan anlamaz
Sizin adınıza çok sevindim gerçekten umarım darısı bana. Her turlu yolu denedik ana kucaginda bile durmuyor. Beşik yatak için henüz erken diye düşünüyorum o yüzden kendi yatağımızda ortaya yatırıyoruz yer yapıp veya gün icinde kanepe uzerinde yine yatak yaptik oraya koyuyoruz eskiden uyuyordu sonra delirdi cocuk sonra yuz ustu uyutmaya başladım yüzünü gözünü tirmaladigi icin. O da cok zararliymis simdi sirt üstü de yatmaya alıştırmaya çalışıyoruz. Anlayacağınız işimiz cok zor. 3 ay sonra kolsy oluyo diyolar sabırla 3 ayini bekliyorum daha tam 1 ay var
Rutin olusturamiyorum ki herseyi duzensiz kakasi gazi uykusu acikmasi bazen saatlerce uyuyor bazen yarim saatte bir emmek istiyor anlamiyorum bu cocugu. Emzik asla almiyor ögürdüğü için de korkup vermiyoruz sonra. Sirayla gece gunduz kucagimizda tutuyoruz yere biraktigimizda kıvranıyor ozellikle sirt ustuyse. Yan yatirdigimizda biraz uyuyor gene kıpırdamaya başladığında pışpışlıyoruz uyuyor tekrar bi kac dk sonra yine aynı sabaha kadar bu şekilde uykusuz bırakıyor bizi. Tek isteği kucakta bizi yürütmek veya kucagimizda rahatsız bi şekilde uyumak
Canım düzenden rutinden o anlamda bahsetmedim. Bebeğine dediğim şeyleri her gün uygularsan mutlaka alışacak. Zaten en büyük sorunun kucak ve beşiğini istememesi ben bunlar için söyledim. Yoksa emin ol tüm bebekler böyle. Öncelikle senin biraz sakin olman gerekiyor bizim en ufak gerginliğimizi onlarda hissediyor direkt. Emzik öğürse de korkmana gerek yok bişey olmaz emziğe alışırsa biraz daha rahat edersin mümkün mertebe ağzına tutmaya çalış ama günün her saati değil sadece ağlarken ve uykuya geçişte. Acıkma konusu bizimde 2. Aydan itibaren hemen hemen düzeldi ama ben emzirmeyi kestim cenaze oldu şehirdışına gittik grip oldum benden çocuğa geçti diye emziremedim oda bir daha memeyi tutmadı ne yapsamda. Sen emziriyorsan anne sütünün sindirimi daha kolay olduğundan daha çabuk acıkıyor olabilir. Bide emzik kullanmadığı için seni emzik yapmış olabilir hep acıktığı anlamına gelmez bazen sadece emme ihtiyacı vardır ki genelde öyle oluyor. Benim oğlumda 2 3 gün hiç kaka yapmaz sonra üst üste 2 3 kere kafasına kadar kaka yapar her seferinde banyoya sokmak zorunda kalırım. Dün gece 2 den beri maksimum 2.5 saat uyumuştur arada 12.5 saat olmasına rağmen. Haftanın bir kaç günü böyle bir kaç günü normal. Böyle olduğunda uyanık olduğu her dakika katıla katıla ağlıyor mesela. İnan ki bende sadece benim bebeğime özgü sanıyordum çünkü hamilelik daha toz pembeydi bunca zorluğu kimse anlatmamıştı herkes genelde tatlı yanlarından cennet kokusundan bahsederdi. Hala bazen alışamıyorum bu duruma cidden çok zor çünkü. Anneliğin bi mesai saati yok çocuk durmuyor diye açta kalıyoruz uykusuzda bitkinde olsak kalkmak zorunda oluyoruz. Maalesef bu yorgunluk ancak çocuklar biraz daha büyüdüğünde hafifleyecek. Allah yardımcımız olsun
Söyleyecek bişey bırakmadınız gerçekten dediklerinize katılıyorum. Her çocuk farklı ve farklı derecede zor benceAllah sizin de yardımcınız olsun..her denileni denemeye calisiyorum ama bazen çelişiyorum kimisi kucakta tut normal bu onun ihtiyaci diyor kimisi yataga alistir diyor. Kucakta uyuyolen yere biraktigimiz an gözünü aciyor ellerini yüzüne gözüne çarpıp kendini uyandiriyor bunu engelleyemem ki ellerini tutunca da uyaniyor yani tek yolu kucak şimdilik. Umarım bi an once bu durumların düzeleceği kadar büyür çünkü ben bu gidişle çökücem tamamen dediğiniz gibi
Tabikide kucak her bebeğin ihtiyacı onlara en tanıdık ve güvenli gelen şey bizim kalp atışımız tenimiz kokumuz ama bu tarz eğitimler 2. Aydan itibaren verilmeye başlanmalı uyanık olduğunda hepimiz çoğunlukla kucakta tutuyoruz ama uyku esnasında hem bebek hemde anne için yatağında uyuması çok daha sağlıklı sürekli kucakta tut diyenlere aldırış etmeyin inan ki onlar da yapmıyorlar bunu anne yemek uyku banyo gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığında bir bebeğe iyi gelemez ve ağlayan bir bebek gergin bi ebeveynden çok daha güvenli. Umarım hepimiz en kısa zamanda bu zor süreçleri atlatırız