@Nurr dediğin gibi doktor osman gönülal da aynı şeyi söylüyor ekran bağımlılığı demek çocuk tek başına elinde telefon saatlerce oynaması demek görüntülü görüşme iletişim aracı olduğu için ekran maruziyetine dahil değil diyordu
Bu arada bnm kızım da küçükken oyalıyprdym bi şklde oyuncalklar kiyaplar dikkatini çekiyordu ama büyüdükçe zorlaştı maalesef o yüzden acıyorum istemeye istemeye
Ne güzel bu zamana kadar vermemişsnz inşallah böyle devam eder vermek zorunda kalmzsnz hiçbir zaman resmen vicdan yükü ama bende bıraktırmaya calışacam inşallah
Bnde mutfakta iş yaprken bazen sıkılır yanıma gelir plastik kap kaçak dolabına kilit koymamşm yerini biliyor ya hmn gidip onları alır oyalanır ama işte zor durumda kaldğm zmn tv acıyorum mecbur ben telefon vermiyorum tv bi tık daha masum kalıyor sanki
Hayır ya bence TV daha zararlı ben TV de verdim baktım gerilemeye başladı ay olarak yapması gerekenleri yapmıyor hemen kestim 9aydan 1yasina kadar vermedim şimdi telefon veriyorum benim gözetimimde izliyor
Eminim oyledır ne desen haklısın benım boyle konustuguma bakma 8 aylık dıye belkı de oyalayabılıyorum hıcbırımız mukemmel degılız onemlı olan saatlerce ekrsn karsısında oturtmamak. Ilerıde ben ne yaparım bılmıyorum o yüzden aska vermem dıye büyük konuşmak istemiyorum
kızlar merhaba bende ogluma ekran izletenlerdenim hic istemedim ama gurbette yanliz olunca birde is yerim var beraber gidip geliyoruz hergun cok zor oluyor du ve bu durum beni cok huzursuz ediyordu prof dr a götürdüm rütun muayne icin ve bu konuyu actim rahatsiz oldugumu ama caresiz oldugumu belirttim dr un bana dedigi verebilirsin dozunu asmamak sartiyla hicbir sorun olmaz gelen hastalarimda tlf na aliskin olan bir cocukla 2 yas sonrasi yeni tanismis bir cocuk arasinda o kadar fark varki birisi alismis kucukken tlf nu önemsemiyor digeri aklı erdikten sonra ekranla tanismis bagimli olmus erken zamanda tanisirsa normal oyuncaklari gibi cok cabuk sıkılır ve atar elinden onun icin bi cazipligi yoktur dedi gercektende tlf nu eline veriyorum sarki falan aciyorum ben basa yerde birseyle ilgilenirken tlf nu atiyor baska seyle mesgul oluyor artik tlf onun icin ulasilmaz ilgi cekici birsey olmadi bazen açip veriyorum atiyor istemiyor bilginiz olsun istedim
Bende o zamanlar da nerdeyse hiç ekran vermiyordm gittiğmz yerlerdr tv acık oluyordu bazen öyle izlerdi ama yoksa kendm vermezdm de büyüdükçe işler değişti umarım siz hiç vermek zorunda kalmazsnz
Ekran veriyorsun diye asla kötü bir anne olmuyorsun. Sen iyi bir annesin yavaş yavaş azaltabilirsin. Onunla oyna bol bol konuş. Ben çevremde gördüğüm bazı kötü örnekler yüzünden ekran vermek istemedim. Ama her çocuk aynı değil. Osman gönülal diye bir hoca var o bile ekransız çocuk büyütmek neredeyse imkansız en azından eğitici şeyler izletin demişti bir videosunda. Lütfen kendini kötü hissetme.
bizim ki 8 aylık şu an için gözlerine zararı olmasın diye izletmiyoruz biz de izlemiyoruz gittiğimiz yerde açıksa kapatıyoruz ama ilerisi için önceden karsiydim ama şu an için daha farklı düşünüyorum oyun ya da etkinlik yaparken arkadan eğitici bir şeyler açarım kısa süreli mesela bazen TRT belgeselde vs cikiyor bir şeylerin yapım aşaması eğitici videolar ya da bir tarih belgeseli açarım o an için dinlemese bile zamanla aklına girer öğrenir
Bende ailemden uzaktayım bir şey olsa en erken 10 saatte kavuşabilirim memleketime. Arkadaşım komşum yok sayılır kafama gore kimseyi bulamadım maalesef. Eşim de asker bazen il dışına gidiyor 3-4 gün gelmediği oluyor ki il dışı olmasa bile üç günde bir nöbet tutuyor. Çoğu zaman yalnız kalıyorum. 24 aylık oldu bebeğim bu süre zarfında toplasan bir elin parmaklarını geçmez ekran gösterdiğim. Aynı zamanda ileri seviyede crohn hastasiyım. Oğlumu her zaman yaptığım işlere dahil ederim. Benimle beraber makineye çamaşır atar ev süpürür yemek yaparken karıştırır. Eşim istirahat gününde bebeğimizi muhakkak dışarı çıkartır. Markete manava gider camiiye gider oyun alanlarına gider. O zamanlarda bende yapılacak işlerimi yaparım. Bazen oyun cafeye gideriz.
Öğrenme kulesi ve mama sandalyesi elim ayağım oldu resmen. Mutfakta işim varsa öğrenme kulesinde işime dahil oluyor. Gerekirse yemeğimizi daha geç yeriz evimizi bir gün sonra toplarız hiç sorun değil yeter ki bebeğim olumsuz bir şey yaşamasın. Evet birkaç yıl biraz zor geçecek ondan sonra rahatlayacağız inşallah
İlerleyen zamanlarda yaşıyla orantılı olacak şekilde kendini olumlu yönde etkikeyecek bazı çizgi filmler izleteceğim. Haftanın belirli günlerinde süre sınırlaması olacak şekilde ona da bir düzen kuracağım.
Teşekkür ederim çok iyi yapmşsnz keşke bende vermek zorunda kalmasam hiç ama azaltacam bundan sonra elimden geldğnce ztn çizgi film tlefon hiç vermiyorum ilahi acıyorum çocuk ilahileri onları izliyor dinliyor sadece ama yinr de ekran sonuöta bıraktrmaya calışacam
İnşallah teşekkür ederim. Size de bolca sabır ve kolaylıklar dilerim Ama kendinizi kötü hissetmeyin eminim ki elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorsunuz
Bende mecbur acyorum desteksiz büyütüyorum ve ev işi yemektir onun ek gıdasını hazrlamaktir hepsine yetişmek zorundayım önceleri vicdan yapyodum ama büyüdükçe artık oda ekrana bakmıyor zaten acık olsa bile mutfağım Amerikan mutfak salonla bir ekran açık ama bakmıyor tezgahın önüne geliyor dolapları karistryor ve bende müdahale etmyorim zaten dağıtıyor döküyor istedigini yapıyor ama artık ekran ilgisini çekmiyor TV izlesin ama telefona alışkın olmasın istyorum ben telefon daha kötü çünkü short falan izlyor çevremdeki bebekler çocuklar ve korkunç videolar saçma sapan videolar karşılarına çıkıyor ebeveynleri görmeden izliyor çocuklar bunları ama ekran açık olduğu için bende görüyorum ne izlediğini eğitici videolar acyorum başka asla acmam.
You tübe de algoritma sürekli kötü içerikleri önüne koyuyo çocuklarım shortsta başta güzel bir video geliyo ardndan algortiması kötü içerikleri gösteriyor inan telefon da bu videıalrı izleyen çok küçük çocuk var 1 yaşından başlayp telefona maruz kalan inan büyük görümcemin torunu var üç yaşında shorts izliyor bi ara sürekli bişeyler mırıldanıyordu kendi kendine başkalarının arkasına saklanır orda orda diyip işaretler yapıyordu gece sürekli ağlıyo uyumuyordu annesi de bilmem kim ona bağırmş ondn böyle yapıyo diyor halası gitmş izledği içeriklere bakmş sürekli çocukları korkutan palyaço kılıklı videolar görmüş bundan yapıyo diye ama yine de vermeye devam etti maalesef annesi yoksa durmuyo diye tv daha masum izlediği gözümzn önünde istediğini açıyorsun o kalıyo üstünde değiştiremez ki ben hep çocuk ilahileri açıyorum çizgi film de açtrmyorum telefon hiç vermiyorum elimden geldğnce açmamaya calışacam onu da bnm kızımda öyle tamamen tv karşsnda kalmıyor maşallah arada yanıma geliyo mutfağa dağıtıp geri gidiyor ara ara dalıyo tv ye farkediyorum hmn sesleniyorum yanına gidiyorum ya da oyun oynuyorum ya da tv yi kapatıyorum çok bağlanmasın diye kendmce uğraşıyorum da öyle Allah yardımcımız olsun inşallah