En güzel yaprak sarmayı ben yaparım diyen varmı tarif verir misiniz;)

Misafir için bi kaç tane tarif denedim buzluga atmıştım bugünde pişirdim ama öyle aman aman güzel olmadılar :wink: sizce püf noktaları vs nedir ?
İç harcına ayrı birşey katar mısınız. Teşekkürler şimdiden :sparkling_heart:

Yenibahar çok yakışıyor bence :smiling_face: öyle mükemmel sarma yapamıyorum ben de ama genelde beğenilir. Bence bol soğanlı olmalı, salçası baharatı dengeli olmalı ve yenibahar olmalı mutlaka. Ben o şekilde seviyorum

1 Beğeni

Bol sogan dograrim reyhan pulbiber sumak limon salca pirinc bulgur maydanoz

1 Beğeni

Kemikli yağlı et koy altına sarmanın ve limon tuzu ekle öyle pişir çok beğeniliyor öyle yaptığım zaman

1 Beğeni

Çok az sarımsak koy 2 diş kadar. Efsane lezzet veriyor

1 Beğeni

Canım ilk olarak 1 bardak kaynar suyun içine 2 kaşık sumak ekle o ona lezzeti iyi harmanlasın sonra soğanı sarımsağı robota çek sora domates biber salçasını ve baharatlarını ekle soğan ve sarınsakla robotta iyice harmanla ben sadece pirinçten yaparım (maydonoz sarma içine girerse birazda olsa erken bozulma yapıyor )sonra pirincin üstüne ekle karıştır. Erik ekşisi eklerim bilmiyorsan nar da olur sumağı da pirincin üstüne ekle biraz dinledir bu atada yağlarınıda ekle öyle dinle limon eklemem ben tencereye dizdiğimde yerde aralarına dizerim ödül alfı bu içimde

2 Beğeni

Pirinç maydanoz salça tuz az karabiber az nane biraz da sarımsak katarım Soğan bir de o şekilde yapar sararım . Sararken aşırı sık olmamakla birlikte serçe parmağımı da geçmez :joy: tarif midir bilemedim ama bir tek şey yaparım harcı ocakta karıştırırım ve tüm malzemeleri karıştırınca az da göz kararı su dökerim iç harca hafif pişmiş gibi yani çok değil mesrla yarım su bardağı gibi falan su çeker ve soğur öyle sararım

1 Beğeni

Benim sarmam çok beğenilşr ama yaprak da önemli. Ben kendim topluyorum annemin bahçesinden açık yeşil incecik ekşi yapraklar. İçine de bol soğan olacak . tavaya alıyorum bol soğan hafif yağda çevirip tuz biber nane sumak ya da nar ekşisi, domates sosu ya da domates rendesi katıp karıştırıyorum en son pirinci de koyup iyice harmanlayıp çay bardağı kadar su döküp ağzını kapatıyorum hafif şişiyorlar. En son indirşnce maydanoz varsa katıyorum yoksa sorun değil. Sardıktan sonra tencerenin dibine kulplarını koyuyorum hem yanmıyor hem kulpları lezzet veriyor. Sarmayı dizdikten sonra üzerine sadece zeytinyağı gezdirip sıcak su döküp kısık ateşte ağır ağır pişiriyorum.

1 Beğeni

Herkesin emeğine sağlık :cherry_blossom::heart_with_arrow::sparkles: ben 3-4 soğan için bir bardak falan yağ kullanıyorum kavururken çok mu acaba :see_no_evil_monkey: marketten tokat yaprağı diye aldım bi kaç tane ama çok budaklı . Pazardan bakıcam birde kendimizin yok ;(

Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum deneyeceğim katmadıklarım varsa :heart::melting_face::melting_face::melting_face::melting_face:

Ben şimdiye kadar markette vs satılan hiç bir yapraktan memnun kalmadım ya. Memleketten toplarız biz de hep ama o da herkese yetmiyor. En son instagramdan bi sayfadan alacaktım onunla ilgili de kötü yorumları okuyunca vazgeçtim. Arkadaşımın annesi satıyordu ondan aldım bakalım ama hala deneyemedim umarım güzel çıkar.

1 Beğeni

1 bardak pirinç (önceden yıkanmalı)
1 bardak bulgur
2 tane orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
Eğer mevsimiyse bir tane orta boy domates (olmasa da olur ama olursa da kabuğu kesinlikle soyulup robottan çekilmeli)
1-2 tane biber
Bir yemek kaşığı kadar karışık salça
Nar ekşisi
Karabiber, pulbiber, nane, kimyon, sumak ve tuz damak zevkine göre miktar ayarlaması yapılmalı
Bir tane limon (pişirirken halka halka kesilip üzerine dizmek için)
Malzemeler yukardaki gibi
Önce robotta çekilen soğan sarımsak, biber yağda kavrulur üzerine domates eklenir. Tam kavrulup yumuşayınca salça eklenir iyice ezilir. Sonra bulgur ve pirinç eklenir üzerine baharatlar eklenir biraz sıcak su koyulur çok az kavrulunca ocaktan alınır. Soğuduğunda sarılır pişiriken üzerini iki parmak kadar geçsin suyu. Üzerine limon halka halka kesilip dizilir. Pişmenin yarısındayken zeytin yağında çok az salça ve nane yakılıp eklenir onunla pişince daha lezzetli olur.
Mümkünse seviyorsanız kıyma da koyabilirsiniz ben pek sevmem o kıymalk yapmam sebzeli tercihimdir her zaman.
Pişme süresi yaprağa bağlı her asmanın yaprağı aynı değil o yüzden suyunu çekmeye yakın kontrol etmek lazım eğer pişmemişse sıcak su eklenebilir.
Piştikten sonra hemen servis edince güzel olmuyor dinlenmesi lazım.
Biz böyle yaparız annemden böyle öğrendim. Adıyamanlıyız bol baharatlı ve salçalı olur bizim yemeklerimiz :smiling_face:

2 Beğeni

Yaprağı da kendi bağımızdan toplarız kışında salamurasını yeriz. Eğer yaprak yaz mevsimi değilse salamuraysa tuzlu oldugu için sarmanın içine tuz koymaya gerek yoktur :smiling_face:

1 Beğeni

Bizim memlekette annem açıkcası yapıyor ama öyle güzel yapraklarımız yok . İnstagramda da güzel duruyorlar ama kargo vs de çok pahalı geliyor. Geçen gün pazarda gördüm güzel duruyorlardı bakalım bi kaç tane onlardan alıp deniycem sanırım

Bulgur hiç denemedim duymadım da ama mutlaka deneyeceğim çok merak ettim :sparkling_heart: ama gerçekten 2 gün sonra yediğimde tadını daha iyi alıyorum kendi yaptıgımında . Misafir için bi gün önceden yapacağım birde sanırım bende :folded_hands:

Buzluğa koyunca pirinç kırılıyor o yüzden pişirerek yapıyorum. Bulgurun da ayrı bir lezzeti oluyor tavsiye ederim :smiling_face_with_three_hearts:

1 Beğeni

Çok sağ olun deneyeceğim bunuda :heart:

Bol sogan sarimsak domates

Icini herzaman pisirim hafif risk almam

Bide pisirken patates dilerim dibi tutmaz suyu dengeler lezzet verir

Afiyet olsun simdiden

2 Beğeni

Çok sağolun sizden de patatesi öğrenmiş oldum altına :cherry_blossom:

1 Beğeni

Bu arada üzerine dolma taşı kapatınca dağılmayı önler. Bir de kısık ateşte pişirmek lazım yüksek ateşte hem dağılabilir hemde lezzetli olmaz :smiling_face:

1 Beğeni