Sorum başlıkta ne yapmalıyım? 4 aylık olucak…
Bizde 3 aylık olduk ayağımda sallıyorum çok istiyorum bırakmayı ama nasıl bırakcam nasıl olacak bilmiyorum
Tek çözüm sanırım uyku eğitimi…
Benim bebede 1 aylik llk gunden itibaren duz yatirdim . Simdi de cok durmayinca salliyom kisa sureli alisirsa yeni yeni alisir sallamaya
Neden sallamak istemiyorsunuz uyurkendemi sallanmak istiyor? Bende sallıyorum ama bana zor gelmiyor uykusu olunca 5 dakikada uyuyor zaten. 2. Çocuğumda uyku eğitimi vermeye çalışmıştm 2 gün uğraştım yok bana göre değil dedim bıraktım.
Biz kucakta salliyorduk, tam sallamak degil de yarim squat seklinde hafif hafif comelip kalkıyorduk. Gercekten baya yorucu oluyordu. Su an bebegim 6 aylik ve 4 aylik oldugundan beri bu hareketi azaltarak birakmaya ugrasiyordum. Biraz azaltmistik ama bebegim gercekten inatci ve huysuz mizacli bi bebek. Yani baya direnc gosterdigi icin tamamen birakamamistik. Azaltarak birakmanin bizim icin uygun olmadığını anladim ve 2 gun once tamamen bırakma karari aldim. Bir haftadir zaten uyku oncesinde 20 dk kadar masal anlatip mayismasini sagliyordum. Boylece 10-15 dk gibi kisa bi surede daliyordu. Simdi yine uzun uzun tatli ve sakin bi ses tonuyla masal anlatiyorum. İyice mayisiyor ve emzigini veriyorum. Aglayacak gibi olursa sallamak yerine şşş sesiyle birlikte gaz cikarir gibi sirtini pat patliyorum. Bu sekilde genelde sakinlesiyor. Bazen de hafif hafif kolunu bacagini sıkıyorum bu da agladigi zamanlarda sakinlesmesini sagliyor. 2 gündür hic sallamadan uyutuyorum. Sabah uykularinda hic sorun yasamadik, oglen uykulari biraz daha zorlayici olabiliyor.
Sizinki yine daha küçükmüş ben 10 aylıkken sallanmayı bıraktırmaya çalıştım uyku eğitimi ile kurtulduk çok şükür. Çünkü sallandigi beşikte rahat uyuyamiyordu. Sürekli hareket etmek istiyordu uyurken. Şimdi normal parmaklıklı beşikte de uyurken kalkiyo yön degistiriyo bacakları parmaklıklar dayiyo falan hiç uyanmiyor. Sallamak gerçekten bir noktadan sonra tam bir eziyetti
Bazen uyurken de istiyo evet
Ya sormayin bizimki bi de illa kucakta sallanacak, yani tam daldigi an beşiğine birakip orada hafif sallayarak uyumasini saglamak icin cok ugrastim. Ne olursa olsun besiginde uykuya dalmayi da reddediyordu. Ustelik gunduz uykularimiz standart 30-35 dk suruyordu. Yani 6 aylik oldugu halde gunde 4 kere gunduz uykusu yaptiriyordum en azindan birazcik uykusunu alsin diye. Son zamanlarda gece uyanmalarimiz da epey siklasmisti. Ve her uyandiginda tekrar kucaga alip ayakta gezmeden uykuya dalmiyordu. Yani sallayarak uyumaya cok alistigi icin artik bunun ona da bize de buyuk bi kötülük oldugunu gordum. Hem o uykusunu alamiyordu hem de biz cok yipraniyorduk. O yuzden boyle radikal bi degisiklik yapmamız gerekti. En azindan desteksiz uyumayi ogrenebilirse hem gunduz uykulari uzayacaktir hem de gece uyanmalari azalacaktir. Maalesef tam destekle uyudugu icin uykulari cok verimsizdi. Bakalim umarim sorunsuz hallederiz bu sureci.
Bu radikal kararı gerçekten almak gerekiyor bir yerden sonra iş başa çıkılamaz hale geliyor. Kızım son zamanlarda iyice sapitmisti hiç manuel ana kucağında uyumazdi sadece onda uyur olmaya başladı.Yani büyüdüğü için çok rahatsız edici bir görüntuydu benim için. Sallanarak uyuduğu ne varsa hepsini kaldırdım. Önce benim umudum kesilmesi gerekiyormuş. O direnç beni ürkütüyordu. Ama çok şükür kararlı olunca ikimiz de bu durumu aştık.
Ben sallayarak uyutuyorum bı kaç kez denedim çok ağladı geri ayağıma aldım. Sanırım basaramam ben bı sure daha sallamaya devam
Evet bizim oglan da ozellikle uykusu oldugunda ana kucağında kendini hizli hizli salliyor, disaridan bakanlar komik ve tatli oldugunu düşünse de bu durum benim canimi inanilmaz sıkıyor. Cunku o an kendini sakinlestirmek icin bunu yaptigini biliyorum. Dediğiniz gibi bi noktada aglasa da zirlasa da bu karari almak gerekiyor. Nihayetinde alip besigine bi basina birakiyor degiliz. Yine kucagimda sakinlestirmek icin daha saglikli yontemler uyguluyorum, o yuzden icim rahat.
Siz de bebeğiniz de rahatlayacaksiniz inşallah Biz inanılmaz rahatladık çünkü. Kendime de kızdım bu kadar zaman geciktirdigim için
Bu dertten bende muzdaribim 3.çocuğum sallamamak için çok direttim ama olmadı ve durduğu an kalkıyor pazar günü 4 aylığız bende bırakmak istiyorum ama cok ağlayan durmayan huzursuz bir çocuk
Neden bıraktırmak istiyorsunuz, şayet çok sarsarak sallamiyorsanız. Ben de aksine alışmasını istiyorum sallarken kitap filan okurum diye.
Aslında pediatri doktoru bebekler sallanmayi sever bence sallayarak uyutun diyor. Bende o yüzden ayağımda sallıyorum hem o sırada biraz kitap okuyorum veya araştırmalar yapıyorum
Sallanarak uyumayi ogrendigi icin kendini regule edemiyor ve kendi kendine uykuya dalamiyor. Destekle uyuyan bazi bebekler -benim bebegimde oldugu gibi- uyku gecisleri esnasinda yine ayni destege ihtiyaç duydukları icin uyku sirasinda siklikla uyanirlar, bu da yeterince uyuyamamalarina ve derin uykuya gecememelerine neden olur. Bizim pediatristimiz kesinlikle sallamayi onermiyor. Ben sallama diyorum ancak benim yaptigim sey tam olarak sallamak degil, hafifce asagi yukari hareketler yapiyorum. Su an 6 aylik bebegim ve 9 kilo, fiziksel olarak yorucu olmasini gectim gecenin 12sinde 3unde 5inde kalkip tekrar tekrar uyutmak psikolojik olarak da cok yorucu. Ilk aylar hafif sallamanin vestibuler sisteme iyi geldigini ben de okumustum ancak belli bi aya geldikten sonra artik bebek kendini regule etmeyi becerebilecek yetenege sahip oluyor, uyumayi ogrenmesi hem onun uyku kalitesinin hem de annenin yasam kalitesinin artmasini sagliyor bence.
Nasıl başladınız mesela neler yaptınız
Genelde burda bazı konular için paylaştığım bir kitap var ondan destek aldım. Uyku bölümü var uyku eğitimi veren. Önce ne şekillerde uyku eğitimi veriliyor onları araştırdım. Bu ağlatma mevzusunu falan. Bana en makul gelen bebeği direnç gösterip ağlasa da yanında olmaktı. Odada bırakıp gidilen yöntemleri onaylamiyorum. Ağlatma konusu da canımı sıkıyordu onda da kitaptan destek aldım. Bebeğin bazı uyku öncesi davranışları varmış. Kendini regule etmeye çalıştığı. O davranışların içinde rahatlamak ve uykuya geçişi kolaylaştırmak için mizmizlik seviyesinde ağlamada varmış. Birde bebek başını kuma gömer gibi yapıp poposunu havaya dikermis ve uyku arkadaşı varsa onu ararmis. Kızım hepsini yapıyordu benim. İlk 3 gün kararlı davranınca direnç kısmı ağlama kesildi. Uykuya geçişe hazirlanana kadar beşik içinde sürekli hareket ettiği kısım başladı sanki kendini yoruyor enerjisini atıyormuş gibi bir 10-15 dk sürüyordu bu ilk başlarda uykuya geçiş yaklaşınca bu sonraki 4-5 günde aşırı hareket ve daha az mız mız derecede ağlama popoyu dikme hareketi ve uyku arkadaşıni yüzüne sürme ve uyku şeklinde oldu. Bir iki haftalık zaman diliminden sonra da daha az hareket popoyu dikme az miktarda ağlama uyku arkasina sürünme ve uyku şeklini aldı. Bebeğim alıştıktan sonra (bu sürecin tümünde yanında oldum uyuduktan bir 10-15 dk sonra yanından gittim hep ) artık besiğe koyuyorum çok fazla uykusu varsa çabuk dalıyor henüz uyumaya hazır değilse tam olarak bı 10-15 dk besikte oyalaniyor poposunu dikiyor bu sırada hep sonra uyku arkadaşına sarinip uyuyor. İlk başta direnç had safhada oluyor ama bebek sizin kararlı olup onun yanında olmaya da devam ettiğinizi görünce onu bırakmayacağınıza dair size güveniyor ve kendini bırakıyor. Ben öğrenilmiş çaresizlik olmasını istemediğim için yatır kaldır yöntemini de kullandım. Yatırdım ağlayınca kaldırdım sevdim okşadım öptüm geri yatırdım. Bu defalarca tekrarlanmistir. Gerçekten sabır işi. Bebeğim onu bırakmayacağıma dair bana guvenince ve ne zaman uyansa hemen koşarak yanına gittim direk beni uyandığında görmesini sağladım. Bu şekilde aramızda güven ilişkisi kuruldu. Simdi odada bensiz de uyusa uyanmiyor uyansa da beşikte oynuyor bir süre baktı ben uzun süre yoksam o zaman sesleniyor ya da ağlıyor. Uyku süreleri inanılmaz uzadı çok bölünüyordu uykuları ağlayarak uyanıyordu. Bunlar bitti. Sadece bir sorunu varsa ( diş, kabızlık ,hastalık vs) o zaman uykuları bölünüyor ağlıyor. Bunlar geçince aynı düzene geri dönüyoruz. Akşam 7-7 buçuk gibi uyuruz bir sorun yoksa sabah 6-7 bazen 5 gibi uyaniriz. Bu yüzde sorun olduğu zamanlara nazaran daha yüksek. Yani çoğunlukla bu şekilde uyuyoruz. Uyku bir bebek için temel bir taş ve çok zor ve sabır istiyor